Microsoft's smartbril HoloLens voor weergave van hologrammen

De HoloLens is een augmented reality-headset (AR-bril) met doorzichtige lenzen die deels dezelfde kenmerken heeft als Google Glass. Op die lenzen projecteert het apparaat de holgrafische beelden. Ook is er hologrammen geluid, dat ook van achter kan komen.
Met de slimme Holo-bril kun je dus als gebruiker hologrammen in de echte wereld zien en manipuleren.

De HoloLens is doorzichtig, zodat dragers van de bril de echte wereld nog steeds kunnen zien.
Op de glazen worden de zogenoemde hologrammen getoond, die ook met handbewegingen te manipuleren zijn. De headset van de Ms HoloLens werkt zonder smartphone, draad of pc en heeft een eigen accu. De slimme AR-bril draait op Windows 10. Volgens Microsoft zitten holografische api's al in builds van Windows 10, waardoor het makkelijk is om universele apps als holografische apps weer te geven.

Wanneer is de smartbril HoloLens te koop?
De HoloLens is momenteel alleen beschikbaar voor ontwikkelaars. De set van bril en software kost voor hen 3000 dollar.  Op de HoloLens staan standaard drie spellen om ontwikkelaars een idee te geven van wat mogelijk is met de bril. Verder is ook HoloStudio voorgeïnstalleerd.

Microsoft HoloLens komt pas in 2019 op de markt
Microsoft stelt zijn VR-bril HoloLens uit tot 2019. Het product is nu nog alleen verkrijgbaar voor ontwikkelaars, maar het bedrijf wil de slimme bril ook voor consumenten beschikbaar maken. De HoloLens is een speciale bril waarmee virtual- en augmented reality kan worden weergegeven. Hierdoor kun je bijvoorbeeld interactief met virtuele producten werken en integreert de virtuele wereld met de echte wereld om je heen. De huidige HoloLens is nu beschikbaar voor ontwikkelaars van virtual reality-toepassingen en wordt volop getest door deze ontwikkelaars en Microsoft zelf. In de komende Windows 10 Creators Update wordt de HoloLens ook beter ondersteund.
Aanvankelijk was het de bedoeling om de HoloLens in 2018 voor het grote publiek beschikbaar te maken. Microsoft gaat echter nog wat verdere wijzigingen aan het product doorvoeren, waarmee het bedrijf zelfs een tussenstap overslaat en in 2019 meteen met de definitieve versie op de markt wil komen. De huidige eerste generatie HoloLens blijft echter vanuit Microsoft de volledige ondersteuning krijgen, en kunnen ontwikkelaars de komende tijd gewoon nog rekenen op updates voor de software waar de bril op draait.
microsoft Holo-Lens Holo-bril headset
Hologrammen maken met HoloStudio
Gebruikers kunnen eigen hologrammen maken met de software HoloStudio. Hologrammen moeten onder meer instructies mogelijk maken voor werklui en architecten helpen te ontwerpen in 3D. Microsoft denkt aan toepassingen om een hele kamer tot scherm te maken voor gaming.
microsoft Holo-lens
Veel gestelde vragen (FAQ's):


Hoe is het om hologrammen te hebben op Windows 10?
Windows 10 is het eerste platform die holografische computers ondersteunen met API's die gebaren en omgevingen kunnen herkennen. Hologrammen in Windows 10 leiden ons tot geheel nieuwe manieren om te communiceren, te creëren en te ontdekken.

Wat is Microsoft HoloLens en hoe werkt het?
Microsoft HoloLens is de eerste holografische computer met Windows 10. Aansluiting op een PC of telefoon is niet nodig. Microsoft HoloLens kunt u hologrammen laten projecteren in je fysieke omgeving en dit biedt een nieuwe manier om je wereld om je heen te zien. Microsoft HoloLens beschikt over een doorzichtige, holografische, high-definition lenzen/bril en ruimtelijk geluid , zodat je hologrammen kunt zien en horen in de wereld om je heen. Compleet met geavanceerde sensoren en een nieuwe Holografische Processing Unit ( HPU ) dat de wereld om je heen begrijpt.

Wat is een hologram?
Een hologram is een object als alle andere object in de werkelijke wereld , met slechts een verschil: gemaakt van fysieke materie, wordt een hologram volledig gemaakt van licht . Holografische objecten kunnen worden bekeken vanuit verschillende hoeken en afstanden , zoals fysieke objecten , maar ze kunnen geen fysische weerstand bieden bij aanraking of geduwd worden omdat ze geen massa hebben . Hologrammen kunnen tweedimensionaal zijn , zoals een stuk papier of een televisiescherm, of zij kunnen driedimensionaal zijn, net als andere fysieke objecten in echte wereld . De hologrammen die je ziet met Microsoft HoloLens lijken levensecht, en kunnen bewegen, worden gevormd, en worden veranderen afhankelijk van de interactie met gebruikers of de fysieke omgeving waarin ze zichtbaar zijn.
Een hologram in deze context is dus eigenlijk een 3D projectie van bestaande voorwerpen via stereofotografie of voorgeprogrammeerde 3D-animaties.

Waarom zou iemand hologrammen in een echte wereld willen?
Terwijl we ongelooflijke vooruitgang hebben gemaakt in de manier waarop we omgaan met computers, zijn we nog steeds beperkt door de noodzaak om te voldoen aan de manieren waarop computers onze commando’s begrijpen via muisklikken of door een scherm aan te raken. Met behulp van hologrammen , kunt u je digitale content aantikken, zoals apps, informatie en zelfs multi- dimensionale video's, in de fysieke ruimte om je heen, zodat je kunt communiceren met hen op dezelfde manier dat je interactie met andere fysieke objecten.

Is dit anders dan bestaande VR technologieën?
Holografische ervaringen met Microsoft HoloLens zijn verschillend van bestaande ervaringen , zoals virtual reality (VR). Met VR, wordt de gebruiker volledig ondergedompeld in een computergegenereerde realiteit of virtuele wereld. In deze virtuele wereld  kan je als gebruiker het beste blijven zitten of je stil te houden om botsingen met fysieke objecten in de echte wereld te vermijden.

Is de Hologrambril Hololens bedraad of onbedraad?
De hologrambril HoloLens zal via Bluetooth of WiFi aan vrijwel elk apparaat te koppelen zijn. Vooralsnog komt er geen bedrade versie. De HoloLens kan daarnaast ongeveer 5,5 uur op een volle batterij mee moet gaan. Wanneer krachtige 3D-rendering wordt toegepast zal dat zakken naar 2,5 uur.

Wanneer is Hololens te koop?
Ontwikkelaars kunnen vanaf begin maart bij Microsoft terecht voor een proefmodel van de Microsoft HoloLens. De hologram-bril zal op 30 maart uitkomen. Hij kost 3000 dollar, omgerekend ongeveer 2750 euro, en wordt geleverd met diverse games en applicaties.
De prijs van de hologrambril is dus nog behoorlijk duur. Het is onduidelijk of ontwikkelaars in andere landen ook de mogelijkheid zullen krijgen om de bril te bestellen.

De holografische smartbril biedt volgens Microsoft een ervaring van mixed-reality, waarbij virtuele objecten in de echte omgeving zichtbaar worden. De bril is uitgerust met pc-hardware en werkt daardoor zonder aansluiting op een losse pc. De volledig draadloze HoloLens-bril draait op Windows 10 en heeft een speciaal ontwikkelde holografische processor (HPU) naast een 'gewone' Intel-processor. De bril is uitgerust met 2GB werkgeheugen, 64GB opslagruimte en zowel Bluetooth als wifi. De HoloLens heeft daarnaast een bewegingssensor, een lichtsensor, vier camera's die de omgeving herkennen en een camera die diepte kan waarnemen.
De smartbril wordt geleverd met een zogenoemde Clicker. Dat is een apparaatje met één knop voor mensen die moeite hebben met handgebaren. De HoloLens kan ook honderden apps uit de Windows Store draaien, maar dan is er geen speciale ondersteuning voor hologrammen.
Op de HoloLens staan standaard drie spellen om ontwikkelaars een idee te geven van wat mogelijk is met de bril. Verder is ook HoloStudio voorgeïnstalleerd, via die app kunnen ontwikkelaars complete virtuele werelden creeëren, vergelijkbaar met Minecraft, maar dan levensecht. Daarnaast kan er met de Hololens-bril ook gebruik gemaakt worden van skype. De smartbril van Microsoft moet uiteindelijk ook voor consumenten op de markt komen, maar het
is niet duidelijk hoe lang dat nog gaat duren.Bronnen:

https://twitter.com/hololens
https://www.microsoft.com/microsoft-hololens/en-us
https://nl.wikipedia.org/wiki/Microsoft_HoloLens
holografische bril hololens
HoloLens Experience Showcase
Met de HoloLens Experience Showcase van Microsoft Store kunnen ontwikkelaars spelen met de mogelijkheden van de hologrambril HoloLens.
De functies van de hologrambril vallen in de categorie Augmented Reality, waarbij 3D-computerbeelden over de werkelijkheid worden geprojecteerd waardoor het lijkt alsof de drager van de bril hologrammen ziet. Met het ontwikkelgereedschap HoloLens Studio is het mogelijk zelf 3D-objecten als hologrammen te bouwen die daarna kunnen worden geprint met een 3D-printer.
Tot nog toe heeft Microsoft echter alleen de mogelijkheden van de HoloLens gedemonstreerd bij presentaties en andere voordrachten. Met de HoloLens Experience Showcase krijgen ontwikkelaars voor het eerst zelf de mogelijkheid te experimenteren. In de Microsoft Store in New York is een etage ingericht met drie demoruimten, waarvan één een computerspel is. In de tweede is het mogelijk aan de slag te gaan met HoloLens Studio, een holografische variant van Paint. De derde laat zien hoe Microsoft denkt dat de toevoeging van hologrammen iets toe kan voegen aan Powerpoint-presentaties.
hologrambril
smartbril hololens
Microsoft HoloLens vanaf december officieel in Nederland
01/11/17
De Hololens bril van Microsofts was al wel in Nederland voor ontwikkelaars te bemachtigen, maar vanaf 1 december is de AR-headset officieel te koop. De ontwikkelaarskit van de Microsoft HoloLens is vanaf 1 december 2017 in nieuwe Europese landen te bestellen, waaronder in Nederland, meldt Microsoft. De exacte Nederlandse prijs van de HoloLens is nog niet bekend. In Duitsland en Frankrijk kost de commerciële versie van de HoloLens 5.489 euro, en de ontwikkelaarskit 3.299 euro.

HoloLens krijgt speciale AI-chip van Microsoft
25/09/17
De tweede versie van de Microsoft HoloLens krijgt een speciale chip met kunstmatige intelligentie aan boord, ontwikkeld door Microsoft. De chip stelt de bril in staat data direct te verwerken op het apparaat, waardoor alles veel sneller kan gaan. Met de hologrambril wordt het mogelijk om visuele data te analyseren, waardoor het verwerken van informatie een stuk sneller zal gaan. De data hoeft niet eerst geüpload te worden naar de cloud.

Microsoft HoloLens komt pas in 2019 op de markt
23/03/17
Microsoft stelt zijn slimme VR-bril HoloLens uit tot 2019. Het product is nu nog alleen verkrijgbaar voor ontwikkelaars, maar het bedrijf wil de slimme bril ook voor consumenten beschikbaar maken. De HoloLens is een speciale bril waarmee virtual- en augmented reality kan worden weergegeven. Hierdoor kun je bijvoorbeeld interactief met virtuele producten werken en integreert de virtuele wereld met de echte wereld om je heen. De huidige HoloLens is nu beschikbaar voor ontwikkelaars van virtual reality-toepassingen en wordt volop getest door deze ontwikkelaars en Microsoft zelf.


VolkerWessels maakt bouwen efficiënter met Hololens
17/06/16
VolkerWessels heeft als eerste infrabedrijf de Hololens, de mixed reality-bril van Microsoft, ingezet op een bouwproject. De HoloLens van Microsoft is een VR/MR-bril die 3D tekeningen in de werkelijkheid projecteert. Gebruikers kijken door de bril en zien de normale wereld met daarin een extra laag. Die laag kan gebouwen, kunstwerken, wegen, maar ook bewegend beeld als auto’s en vliegtuigen bevatten. Met het apparaat is het mogelijk een blik in de nog te bouwen toekomst te werpen.

Microsoft HoloLens draait op Intel Atom-processor met 2 GB RAM
09/05/16
Microsoft heeft zich tot nu toe stil gehouden als het ging om de hardware in zijn HoloLens, maar nu de eerste exemplaren naar ontwikkelaars zijn gestuurd, is er meer bekend geraakt. Het kloppend hart van de augmented reality-headset blijkt een Atom x5-Z8100 van Intel te zijn, een quad-core 14nm-processor die loopt op 1,04 GHz. Die chip lijkt speciaal voor Microsoft ontwikkeld te zijn.

Intel bezig met ontwikkeling Hologrambril
05/03/16
Intel werkt mogelijk aan een augmented reality-bril, waarmee de concurrentie wordt aangegaan met Microsofts Hololens. Dat schrijft The Wall Street Journal op basis van bronnen die van de plannen op de hoogte zouden zijn.
Het zou het product beschikbaar willen stellen aan andere fabrikanten. De Hologrambril van Intel zou RealSense 3D-camera's aan de voorkant bezitten, waarmee diepte ingeschat kan worden. De camera's worden nu voornamelijk nog in laptops en computers gebouwd, waarmee er door gezichtsherkenning kan worden ingelogd met Windows Hello.

Ontwikkelaarsversie HoloLens te bestellen
29/02/16
Softwareontwikkelaars kunnen vanaf maandag de HoloLens van Microsoft bestellen voor 3000 dollar.
De hologrambril is uitgerust met pc-hardware en werkt daardoor zonder aansluiting op een losse pc. De volledig draadloze HoloLens draait op Windows 10 en heeft een speciaal ontwikkelde holografische processor (HPU) naast een 'gewone' Intel-processor. De bril is uitgerust met 2GB werkgeheugen, 64GB opslagruimte en zowel Bluetooth als wifi. De HoloLens heeft daarnaast een bewegingssensor, een lichtsensor, vier camera's die de omgeving herkennen en een camera die diepte kan waarnemen.

Microsoft toont Super Bowl met HoloLens
04/02/16
Microsof toont in de video hierboven de toekomst van American Football. De HoloLens staat hierin centraal en maakt het onder meer mogelijk een uitgebreide versie van het scherm te zien of kleine 3D-figuren op de tafel weer te geven.
De Hologrambril is nog altijd niet te koop maar Microsoft heeft aangegeven deze maand de eerste prototype-uitvoeringen aan ontwikkelaars van software uit te delen. Zij moeten hier echter wel 3.000 dollar voor neerleggen.

Microsoft HoloLens maakt gebruik van Bluetooth of WiFi
27/01/16
De hologrambril HoloLens zal via Bluetooth of WiFi aan vrijwel elk apparaat te koppelen zijn. De HoloLens kan daarnaast ongeveer 5,5 uur op een volle batterij mee moet gaan. Wanneer krachtige 3D-rendering wordt toegepast zal dat zakken naar 2,5 uur.

Volvo laat klanten testritje maken met holobril Hololens
18/01/16
Volvo gaat de hologrambril Ms Hololens in zijn showroom gebruiken om klanten in mixed reality een testritje te laten maken. De Hololens is een bril waarbij ook nog steeds de 'echte' realiteit gezien kan worden en waarbij er computergegenereerde hologrammen over de echte werkelijkheid worden weergegeven. Volvo gaat die technologie gebruiken in zijn showrooms. Zo wordt het mogelijk voor klanten om 3d-modellen van Volvo's S90-model te bekijken en uit elkaar te halen of virtuele testritjes te maken. Ook wil Volvo de hologrammen gebruiken om veiligheidsdemonstraties te geven. Door virtual reality (VR) te gebruiken kunnen er functies, zoals een automatische noodstop, worden gedemonstreerd die normaal te gevaarlijk zouden zijn of schade aan de auto zouden kunnen toebrengen.

Hololens voor ontwikkelaars: 3000 dollar
13/01/16
Microsoft heeft aangegeven dat de hologrambril HoloLens in het eerste kwartaal van 2016 beschikbaar komt voor ontwikkelaars. De set van de AR (augmented reality) -bril en software kost voor hen 3000 dollar.

HoloLens Experience Showcase
13/01/16
Met de HoloLens Experience Showcase in de Microsoft Store kunnen ontwikkelaars spelen met de mogelijkheden van de hologrambril HoloLens.
De functies van de hologrambril vallen in de categorie Augmented Reality, waarbij 3D-computerbeelden over de werkelijkheid worden geprojecteerd waardoor het lijkt alsof de drager van de bril hologrammen ziet. Met het ontwikkelgereedschap HoloLens Studio is het mogelijk zelf 3D-objecten als hologrammen te bouwen die daarna kunnen worden geprint met een 3D-printer.
Tot nog toe heeft Microsoft echter alleen de mogelijkheden van de HoloLens gedemonstreerd bij presentaties en andere voordrachten. Met de HoloLens Experience Showcase krijgen ontwikkelaars voor het eerst zelf de mogelijkheid te experimenteren. In de Microsoft Store in New York is een etage ingericht met drie demoruimten, waarvan één een computerspel is. In de tweede is het mogelijk aan de slag te gaan met HoloLens Studio, een holografische variant van Paint. De derde laat zien hoe Microsoft denkt dat de toevoeging van hologrammen iets toe kan voegen aan Powerpoint-presentaties.

Microsoft Hololens beschikbaar voor developers
18/12/15
Microsoft begint met de verkoop van Hololens voor ontwikkelaars. Intussen verschuift de ontwikkeling van het toestel van Israël naar de VS.
De hologrambril Hololens is voor alle duidelijkheid nog niet klaar voor het grote publiek. Wel kan je als ontwikkelaar in de VS of Canada een vroeg exemplaar kopen in het eerste kwartaal van 2016. Daarvoor betaal je drieduizend dollar. De holografische bril, die werkt zonder ondersteuning van een pc of smartphone wordt al een tijdje ontwikkeld door Microsoft. Dat er een toestel voor ontwikkelaars is, geeft aan dat de lancering niet al te veraf is.

Asus komt in 2016 met eigen hologrambril
12/11/15
Fabrikant Asus gaat komend jaar een eigen bril uitbrengen, waarmee gebruikers digitale objecten in de echte wereld zien. Het wordt een combinatie van augmented en virtual reality (ook wel mixed reality genoemd). De slimme bril moet de echte wereld samensmelten met een digitale omgeving. Hoe dit precies zal werken is nog niet bekend. Op het moment denkt Asus na over de precieze implementatie van deze technologie; de hologrambril van Asus zal al in 2016 verschijnen.

Magic Leap 'bijna klaar' voor massaproductie holografische bril
21/10/15
Magic Leap, dat werkt aan het samenvoegen van de digitale en echte wereld met holografische projecties, zegt bijna klaar te zijn voor massaproductie van zijn apparaat. Een exacte lanceringsdatum ontbreekt nog, maar dat zal niet lang meer duren, zegt ceo Rony Abovitz, meldt The Verge. De technologie van Magic Leap is te vergelijken met de Hololens van Microsoft. De echte werkelijkheid wordt aangevuld met digitale projecties, waarmee interactie mogelijk is. Zo zou het bijvoorbeeld mogelijk worden om een schietspel te spelen waarbij er monsters in je eigen kamer verschijnen, of een videogesprek te voeren waarbij de video op de muur verschijnt. Magic Leap vergaarde in oktober van vorig jaar bekendheid toen duidelijk werd dat Google een van de voornaamste geldschieters was in een investeringsronde waarbij 542 miljoen dollar werd opgehaald.
Anders dan bij de Hololens is het nog niet bekend hoe het apparaat van Magic Leap eruit ziet. Volgens Abovitz is het een kleine computer die onafhankelijk werkt, dus geen koppeling met smartphone of computer nodig heeft. Het apparaat zou volgens de ceo bovendien geschikt te zijn om in het openbaar te dragen. Momenteel is er al een aantal ontwikkelaars die apps maken voor het apparaat. Zo is er al een spelletje ontwikkeld waarbij er een bal kan worden overgegooid, en een kook-app waarbij er een digitale hand en oven laten zien hoe je macaroni met kaas maakt. (bron nu.nl)

Ontwikkelaarsversie Hololens te koop in 2016
06/10/15
Microsoft gaat de augmented realitybril Hololens verkopen aan ontwikkelaars voor 3.000 dollar. Vanaf het eerste kwartaal van 2016 is de ontwikkelaasversie van de Hololens beschikbaar. Met de ontwikkelaarsversie van de hologrammenbril kunnen ontwikkelaars nu alvast applicaties en games maken voor de bril. Dit is op vergelijkbare wijze eerder verkrijgbaar voor softwarebouwers van de VR-bril Oculus Rift, echter de Hololens is aanzienlijk duurder dan virtualrealitybrillen (ontwikkelversie van de Rift kost ongeveer 350 dollar).

Google gaat mogelijk eigen hologrambril maken
06/10/15
Google heeft een patent aangevraagd op een bril waarmee hologrammen in het gezichtsveld van de drager te projecteren zijn, zoals de HoloLens van Microsoft bijvoorbeeld ook doet. Deze nieuwe bril zou het dus mogelijk moeten maken om computer gestuurde content over de echte wereld heen te leggen, zodanig dat deze twee ook een interactie met elkaar aangaan. Als dit doorgaat dan isMicrosoft, met de Hololens, niet de enige als het gaat om hologrammen.

HoloLens-bril kan ook mensen projecteren
08/09/15
Microsoft laat in een filmpje het ingewikkelde en interessante proces zien van mensen digitaliseren voor de Microsoft HoloLens. Deze techniek wordt ook gebruikt voor het digitaliseren van objecten. Microsoft gebruikt meer dan honderd camera’s voor deze ‘hologrammen’ en laat al die data door verschillende lagen algoritmes lopen voordat we een herkenbaar 3D-beeld zien van hetgeen dat zojuist gedigitaliseerd is. Het resultaat ziet er in elk geval verbluffend uit – alsof die mensen daadwerkelijk naast je zouden staan.
zie: https://www.youtube.com/watch?v=ehNbnoZFAAA&feature=youtu.be

Microsoft HoloLens kan helpen bij het modelleren van 3D-objecten
19/08/15
Microsoft heeft in een demo laten zien hoe de augmented reality-headset HoloLens kan worden gebruikt als middelen om 3D-objecten te maken. Je kunt het object, dat je op de pc gemaakt hebt, naast je op tafel projecteren, zodat je hem snel van alle kanten kunt bekijken.
één van de demo’s die Microsoft daar liet zien was hoe je de HoloLens kunt gebruiken tijdens het modelleren van 3D-objecten. In de demo werd het programma Maya van Autodesk gebruikt. Met dat populaire programma kun je 3D-objecten modelleren op je computer. Maar je kunt het objecten niet goed in 3D bekijken, om te zien of je ergens nog bepaalde aanpassingen zou moeten maken.
Mocht je dat nu willen doen, dan is je beste optie een 3D-printer en wat materialen te kopen, het object uit te printen en te bekijken wat er nog precies verbeterd kan worden aan het geheel. Dat kost enorm veel tijd én geld, dus laat Microsoft zien hoe het ook anders kan met de HoloLens. Wanneer je de augmented reality-bril op hebt, kun je het 3D-model naast op je op tafel afbeelden en van alle kanten bekijken en bewerken. Je kunt zelfs aanpassingen doen via Maya, die rechtstreeks in de projectie weergeven worden.
bron: Microsoft

Microsoft maakt gameplannen voor HoloLens bekend
12/08/15
Microsoft heeft tijdens een presentatie op de Game Developers Conference enkele gameplannen bekendgemaakt voor de HoloLens. Zo krijgt de futuristische wearable straks toegang tot de Xbox Live-api, waar Windows 10 en Xbox One ook toegang tot hebben.
Niet alleen krijgt de futuristische hologram-bril straks toegang tot Microsofts Universal Windows Platform (UWP), ook krijg die toegang tot de Xbox Live-api, waar onder meer Windows 10 en natuurlijk de Xbox One-spelcomputer toegang tot hebben. Api’s stellen apps in staat stelt met andere apps of functies binnen de hardware te communiceren.

Hololens binnen een jaar beschikbaar voor ontwikkelaars
04/08/15
Ontwikkelaars kunnen volgens Microsoft binnen 1 jaar de AR-bril HoloLens verwachten. Helaas zullen de consumenten wat langer moeten wachten. Microsoft gaf begin dit jaar aan dat de 'augmented reality'-bril HoloLens binnen 'timeframe' van Windows 10 de markt zou bereiken. Maar wanneer dat precies zou zijn, was niet duidelijk. In een interview met de BBC maakt Microsoft-baas Satya Nadella nu duidelijk dat de bril binnen een jaar in handen zal komen van ontwikkelaars en bedrijven die zakelijke toepassingen willen maken.
Dat betekent dat de consument de bril niet al te snel kan verwachten. Nadella beschreef de HoloLens-ontwikkeling als een vijfjarenplan waarbij de bril zijn weg van een zakelijke omgeving naar andere omgevingen zal vinden. Nadella ging echter niet in op de details.
Net als de Google Glass smartbril is de Hologrambril de komende tijd dus alleen gericht op zakelijke gebruik; de versie voor consumenten volgt pas later.


NASA gaat HoloLens bril gebruiken
29/06/15
Ruimtevaartorganisatie NASA heeft een overeenkomst gesloten met Microsoft omtrent het gebruik van de augmented reality-bril HoloLens. Astronauten in het internationale ruimtestation gaan het apparaat gebruiken bij hun werkzaamheden. Het is niet de eerste keer dat de NASA gebruikmaakt van de Hololens van Microsoft. Met de HoloLens is het mogelijk om driedimensionale objecten op de glazen van de bril te projecteren, waarna het net lijkt of ze zicht echt in de wereld bevinden. Dat kan handig zijn bij het instructies geven aan astronauten, bijvoorbeeld als iets gerepareerd moet worden. Met indicatoren kan getoond worden welke onderdelen vervangen moeten worden en er kan tekst in het beeldveld getoond worden met uitleg. Eerder deed NASA al proeven met de HoloLens gedaan in een vliegtuig waarmee gewichteloosheid gesimuleerd kan worden. Hierbij zijn ondermeer Skype-gesprekken uitgevoerd: Hologrambril werd gebruikt om een Skype-verbinding op te zetten, waarna NASA-medewerkers kunnen zien wat de astronaut ziet, met name voor de ondersteuning van de werkzaamheden is het interessant.

Agumented Reality Minecraft voor HoloLens bekendgemaakt
17/06/15
Er komt een nieuwe versie uit van Minecraft, de nieuwe versie is namelijk Minecraft voor HoloLens. Met deze nieuwe versie kun je de Minecraft wereld als hologram zien.
De Minecraft voor HoloLens heeft drie verschillende werelden waarin je kunt spelen. Je hebt twee verschillende modi om de game te ontdekken, de modus waar je alles kunt bewerken en gewoon in de game rondloopt. Maar je kunt ook de wereld op de tafel projecteren. In deze modus heb je de controller niet meer nodig.


Ontwikkelen met holografische bril van Magic Leap
10/06/15
Ontwikkelaars kunnen straks voor het eerst aan de slag met het nieuwe product van het bedrijf Magic Leap. Het bedrijf werkt al een tijdje aan een speciale bril, waarmee gebruikers holografische projecties in de echte wereld kunnen waarnemen.
Magic Leap maakte dit bekend tijdens een technologie-conferentie. Het is de bedoeling dat de slimme bril de echte wereld en de digitale wereld dichter bij elkaar brengt. Gebruikers zouden de digitale voorwerpen ook kunnen oppakken en gebruiken alsof ze echt zijn. Anders dan bij virtual reality blijven gebruikers de echte wereld om hun heen zien als ze de bril opzetten.
Het bedrijf komt binnenkoert met een ontwikkelaarskit, zodat game- en app-developers toepassingen kunnen ontwikkelen. Wanneer de ontwikkelaarskit beschikbaar komt, is nog niet bekend. Developers kunnen zich via de website van Magic Leap inschrijven om op de hoogte te worden gehouden. De bril komt naar verwachting later dit jaar uit.

Microsoft gaat speciale content maken voor HoloLens
29/05/15
Microsoft heeft aangegeven speciale content te gaan maken voor de HoloLens. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van een opmerkelijke studio. Die ruimte beschikt namelijk over honderd camera’s, die alles van alle mogelijke hoeken moet gaan filmen.
Om videocontent klaar te maken voor augmented reality, gaat Microsoft gebruikmaken van een holografische televisiestudio. Dat klinkt een beetje gek en je kunt het natuurlijk niet te letterlijk nemen, want dan zou er in feite niets in de ruimte te zien zijn wanneer je geen bril op hebt (of, wanneer we de term hologram letterlijk interpreteren, wanneer er geen specifieke projectoren zijn die hologrammen kunnen projecteren). Nee, een holografische televisiestudio is een ruimte met honderd camera’s, die alles van alle mogelijke hoeken opnemen.
Door gebruik te maken van zo veel camera’s, is Microsoft in staat volledige 3D-modellen te generen van alles dat er op dat moment gefilmd wordt. Zo kun je dus als het ware door de actie van een film heenlopen en iets letterlijk van de andere kant bekijken. Op dit moment kijkt Microsoft ook naar manieren om dergelijke content goedkoper te kunnen aanbieden, want het kost nogal wat geld en tijd om van honderd camera’s tegelijkertijd gebruik te maken, die daarna een 3D-model moeten genereren.

Microsoft toont robot interactie via Hololens-bril
21/05/15
De Hololens van Microsoft projecteert virtuele objecten in de echte wereld. Daardoor ontstaat er een nieuwe, verrijkte werkelijkheid voor de gebruiker. Maar er ontstaan ook nieuwe manieren van interacteren met fysieke objecten, zoals echte robots.
De Hololens maakt een perfect beeld maakt van je omgeving en alle objecten daarin. Deze gegevens kun je delen met een robot, waardoor die ook weet hoe de kamer er uitziet waarin hij is. Ook ziet de robot via jouw Hololens de objecten. Dus als je robot iets voor jou moet pakken dan kun je hem via de Hololens heel eenvoudig sturen en objecten laten herkennen. Zo kan hij je iets brengen, iets verplaatsen, een apparaat aanzetten of een deur openen.

Hololens over vijf jaar standaard in bouw
21/05/15
Utrecht - Bedrijven zoals CAD & Company en BIM Intelligence bereiden experimenten voor met ‘augmented reality’. “De Hololens van Microsoft is over vijf jaar standaard in de bouw”, voorspelt Antoine de Reus van het National Aerospace Laboratory. Ondertussen is de BIM-volwassenheid in de bouw nog beperkt; veel organisaties bevinden zich in de leerfase.
“Bouwen met een display op je hoofd”, verwacht De Reus. Hij sprak op de BIM Praktijkdag in Utrecht, georganiseerd door Cobouw, Jaarbeurs en Bouw Informatie Raad (BIR). “Je ziet een door de computer aangevulde echte wereld op de plek waar je je bevindt.” De Reus, die zich toelegt op de menselijke factor,benadrukte dat augmented reality niet nieuw is. Maar zoals virtual reality weer opkomt, na het passeren van de piek van zijn hype, zal augmented reality volgen. “De Oculus is een grote verbetering van de virtual reality, een door de computer gegenereerde werkelijkheid, wij passen hem ook toe”, aldus De Reus. “Maar augmented reality is ideaal om samen een ontwerp te bekijken en te bespreken.”
Cobouw.nl

Microsoft wilde Minecraft voor Hololens
21/05/15
Microsoft heeft de populaire game Minecraft voor 2,5 miljard dollar (1,93 miljard euro) gekocht voor gebruik in Hololens, de bril die hologrammen in de echte wereld projecteert.
Met Hololens zou het mogelijk worden om in de echte wereld met virtuele blokken te spelen en alles te maken wat de gebruiker wenst.
Een video van Hololens liet bijvoorbeeld zien hoe een gebruiker zijn tafel veranderde in één grote Minecraft-wereld, waar hij naar eigen wens met virtuele blokken kon bouwen.

Nieuws
Microsoft HoloLens
alles wat je wilt weten over de slimme brillen: AR-, MR- en VR-brillen
SmartBril.info
© 2017 VR-bril.info

VR-bril.info is een onafhankelijke informatiesite over virtual reality brillen. Heb je vragen, suggesties of opmerkingen. Mail ons op: contact@vr-bril.info