Privacyzorgen over Google Glass

Privacywaakhonden over de hele wereld zijn niet tevreden met het privacybeleid rond Google Glass. Ze eisen meer uitleg van Google, maar vooralsnog gaat het bedrijf daar niet op in.

Google werkt al jaren aan een computerbril die volgend jaar op de markt moet komen. De eerste testversies zijn inmiddels in gebruik. In Nederland hebben drie mensen een Google Glass, waarmee ze kunnen bellen, internetten en foto's maken.

Gezichtsherkenning
Volgens Jacob Kohnstamm, voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens, heeft Google niet voldoende duidelijk gemaakt wat er gebeurt met de gegevens die via Google Glass worden verzameld.

"We vinden het ook beangstigend dat Google zegt dat gezichtsherkenning nóg niet op Google Glass zit. Dat betekent dus dat het er na enige tijd wel op komt te zitten. Het gevolg is dat je niet meer onbespied over straat kunt."

Niet adequaat
Kohnstamm heeft samen met andere privacywaakhonden Google om meer duidelijkheid gevraagd. Het internetbedrijf heeft daarop geantwoord, maar volgens Kohnstamm blijven er te veel vragen over. Het verzoek om meer uitleg van Google is nog niet beantwoord.

Volgens het College Bescherming Persoonsgegevens is het niet de eerste keer dat Google niet adequaat reageert op hun verzoeken. "We hebben bij Google altijd het gevoel te maken te hebben met een recidivist. Iemand die wel vaker de privacyproblemen terzijde legt om snel met technologie en innovatie op de markt te komen."


Googlebril verbieden in het verkeer?

Willen we mogelijk jonge slachtoffers voorkomen in het verkeer, dan moet er strenge wetgeving komen voor de Googlebril. Anders zijn mensen er al aan gewend, betoogt verkeersdeskundige Brookhuis.

Er moet nu al een verbod komen op de Googlebril in het verkeer omdat de gadget - verwacht in 2014 - levensgevaarlijk kan zijn en vooral jonge slachtoffers kan maken. Dat denkt Karel Brookhuis, verkeerspsycholoog bij de Rijksuniversiteit Groningen.

Google Glass of de Googlebril wordt gezien als de gadget van de toekomst en kan gekoppeld worden aan de telefoon. Daarop kunnen video's en foto's gemaakt worden, apps gedraaid worden voor weer en nieuws die afgespeeld kunnen worden voor de ogen van de gebruiker.

"Jongeren kunnen slechter dan volwassenen de neiging tot een reactie onderdrukken als hun smartphone afgaat. Hoe sneller het gaat in het verkeer, des te meer zo'n Googlebril afleidt met alle gevolgen vandien. Dat geldt ook voor de smartphone in de auto of op de fiets. Voordat de Googlebril er is, moet er al regelgeving zijn. Destijds waren we te laat met regels voor het gebruik van de smartphone in het verkeer. Het was toen heel moeilijk om dat gedrag weer terug te draaien en het verbod van social media in de auto te handhaven."

Afgelopen week waarschuwde agent Mohsin Akalay via Twitter al dat hij in Amsterdam veel fietsers tegenkomt 'die al fietsende meer aandacht hebben voor hun telefoon dan voor het verkeer'. "Het hoeft maar één keer fout te gaan", waarschuwde hij.

Volgens Brookhuis zie je niet in de cijfers terug hoe vaak er ongelukken gebeuren door deze apparaten, omdat alleen zwaargewonden en doden in de statistieken worden opgenomen. "Maar we weten uit experimenteel onderzoek dat afleiding gevaarlijk is. Je mist gewoon relevante zaken in je omgeving met zo'n bril op je hoofd die piepjes geeft. Je denkt: je hebt niks meer in je handen, dus is het veilig, maar je hebt voortdurend iets voor je ogen." De verkeerspsycholoog pleit er met klem voor dat we dit gevaar vooral tussen de oren moeten krijgen. "Niks doen is geen optie, dan zijn we te laat."
bron: MetroGoogle Glass verboden in Amerikaanse bioscopen

Google Glass is voortaan verboden in Amerikaanse bioscopen, omdat de wearable kan worden gebruikt om films illegaal mee op te nemen.
Dat meldt de MPAA, de Amerikaanse waakhond voor de filmindustrie, op zijn website. De nieuwe regel wordt in samenwerking met de Amerikaanse vereniging van bioscoopeigenaren ingevoerd.
"Alle telefoons moeten zijn ingesteld op de stille modus en opnameapparaten, waaronder wearables, moeten worden uitgeschakeld en opgeborgen", aldus de MPAA. Het maakt daarbij niet uit of Google Glass is gemonteerd op een bril met glazen op sterkte. Deze officiële brillen voor Glass worden door Google verkocht.
Daarnaast wil de waakhond voor de filmindustrie benadrukken dat het technologische innovaties als wearables wel verwelkomt.
Eerder werd Google Glass al verbannen uit de Britse bioscopen. Daar geldt het verbod al sinds juli van dit jaar.
bron: nu.nl


Hoe gaat overheid en maatschappij reageren op smartbril techniek?

We zijn in het dagelijks leven al aardig omringd door talrijke camera's die geinstalleerd zijn door de overheid op openbare plaatsen en bedrijven. Die geven alleen een eenzijdig beeld. Als burgers dan hun eigen camera gebruiken, kan dat ook de andere kant op. Politie en demonstranten filmen elkaar al jaren. In Rusland zijn autocamera's heel gebruikelijk om je met video-registraqties te verweren tegen corrupte politieagenten.
De vraag of slimme brillen / databrillen tot meer of minder vrijleid leiden in de toekomst zal nog stevig bediscussieerd worden.
Yandex.Metrica
Google Glasses & PRIVACY in het NOS Journaal

Google Glass, Big Brother op je neus?
Computerbril Google Glass wordt volop getest. Maar er rijzen veel privacyvragen bij het gebruik van het alziende gadget.
SmartReality brillen en privacy
alles wat je wilt weten over de slimme brillen: AR-, MR- en VR-brillen
SmartBril.info