Virtual Reality

De afkorting "VR" betekent "Virtual Reality - virtual reality". Kunstmatige 3D-werelden proberen de realiteit zo realistisch mogelijk te reproduceren, dankzij de uitgebreide technologie en inmiddels hoge resoluties. De gebruiker heeft het gevoel om in het midden van een virtuele realiteit te zijn en er deel van te zijn. Hoe hoger de resolutie van de gesimuleerde omgeving, hoe meer de sensatie.

Dit is een geweldige ervaring: je kunt films bekijken in een virtuele bioscoop, ook al zit je op de bank in de woonkamer. Of je kunt een kijkje nemen op de World Cup finale bij de beste zitplaatsen in het Braziliaanse voetbalstadion. Je kunt ook actievideo's ervaren, die 360 graden zijn opgenomen, heel anders, aangezien u niet alleen de actie zelf kunt bekijken, maar ook de complete wereld daaromheen.


Hoe werkt een VR-bril?


In principe zijn er twee verschillende methoden: Er zijn VR-bril die verbonden zijn met een spelcomputer of een computer, het beeldsignaal ontvangen en de inhoud weergeven op het ingebouwde display. Voor elk oog is er een lens in het brilhoesje, waarvoor een software onderdeel wordt gebogen. Op deze manier beschouwt de gebruiker de inhoud in drie dimensies.

Daarnaast zijn er aanzienlijk gunstiger oplossingen. In dit geval dient een smartphone als beeldscherm, die in de brilhouder wordt geplaatst. Speciale apps of videospelers kunnen dan de afbeelding delen en de 3D-look weergeven. Met behulp van de ingebouwde sensortechnologie in smartphones herkent het systeem hoofdbewegingen, waarmee de gebruiker rondkijkt in de virtuele wereld. De bril zelf hebben ook overeenkomstige sensoren.

Soorten VR-brillen
Inmiddels zijn er diverse VR-brillen te koop. Dit zijn veelal brillen waarbij je gebruik moet maken van je smartphone. Na het downloaden van VR-apps kijk je dan door de bril naar het scherm van je mobieltje. Dit is een leuke en goedkope manier om kennis te maken met VR. Naast deze 'smartphone VR-brillen' zijn er ook meer serieuze VR-brillen op de markt, waaronder de Oculus Rift, HTC Vive en de PlayStation VR. De kwaliteit en beleving zal vele malen beter zijn; de prijs ligt echter ook veel hoger.

Windows Platform
Windows Mixed Reality is op dit moment niet wat de naam suggereert. De huidige vr-brillen hebben wel camera's, maar die gebruiken ze alleen om de omgeving te tracken en zo de positie van de gebruiker te kunnen bepalen. Het is niet mogelijk om met de camera de echte wereld weer in de bril te tonen en daar digitale beelden op te projecteren. Mixed Reality suggereert dat dit wel het geval is, maar het is onduidelijk of deze functionaliteit überhaupt naar de headsets komt.

Welke VR-bril past bij jou?

De keuze van de juiste VR-bril hangt niet alleen af van het geld dat je hieraan wilt besteden. Elke VR-bril heeft zijn eigen sterke en zwakke punten die je bij je aankoopbeslissing moet meenemen. Niet ieder apparaat is even geschikt voor elke gebruiker: er zijn eenvoudige kartonnen VR-sets tot high-end VR-headsets voor liefhebbers.

Welk platform kies je?
Welke VR-brillen er zijn geschikt voor wie, is afhankelijk van veel factoren. De belangrijkste beslissing betreft echter de keuze van het platform. In principe kan VR-bril worden ingedeeld in drie categorieën:


1. VR-bril voor smartphone
De eenvoudigste manier om de virtuele realiteit te uit te proberen is met je smartphone. Het display van je mobiel is in een houder geplaatst, die een driedimensionale effect maakt met behulp van speciale lenzen. De ingebouwde sensor technologie van uw smartphone detecteert ook je hoofdbewegingen, zodat je zelfs in de virtuele wereld kunt kijken. Twee bijzonder populaire voorbeelden van deze mobiele VR zijn de Samsung Gear VR en Google Daydream View.2. VR-bril voor spelcomputer
Bij een VR-bril die verbonden is met een spelcomputer of computer, is de hardware dan verantwoordelijk voor de berekening van het beeldsignaal. Deze headsets zijn ook uitgerust met twee lenzen waarvan de gedeeltelijke beelden driedimensionaal verschijnen bij gebruik van speciale software. Door de hogere computerkracht van de console en de pc is het immersie-effect echter veel hoger dan bij mobiele VR.
Terwijl de PlayStation VR momenteel de enige optie voor consoles is, hebben de pc-eigenaars op dit moment de keuze tussen de Oculus Rift en de HTC Vive . Beide apparaten hebben een krachtige computer nodig, er is weinig verschil in de specificaties, maar meer in het geval van VR-vulling en in hun selectie van spellen. Terwijl de HTC Vive is gebaseerd op het open ecosysteem van stoom, wordt de Oculus Rift regelmatig weergegeven in de Oculus Store.3. standalone VR-bril
Deze derde optie is een VR-bril met ingebouwde computer: alle benodigde componenten zijn in de bril zelf geïnstalleerd. Het gebruik van een externe smartphone, een console of een computer is niet nodig. Deze VR-technologie is echter nog in ontwikkeling.

PlayStation VR

Voordelen en nadelen van de PlayStation VR:

+ hoge kwaliteit VR-headset voor weinig geld
+ uitgebreide selectie van games en apps
-  lagere resolutie dan bij de PC bril
-  PlayStation Move Controller is een beetje onjuist

De betere VR-ervaring wordt niet bij de smartphone aangeboden. Terwijl voor een hoge kwaliteit VR op de PC een krachtige computer aanwezig moet zijn, stelt de PlayStation VR tegen een relatief lage prijs Virtual Reality op je PS4-console.

prijs:
€379
resolutie:
1920x1080
frame rate:
90 Hz (120 Hz in Kinomodus)
gezichtsveld:
100°
platform/bediening:
PS4 DualShock Controller, PS4 Move Motion Controller
vereiste hardware: PlayStation VR-bril, PlayStation 4, PlayStation 4 Camera

Hoewel de resolutie iets lager is dan bij de PC VR-bril, is de beeldverhogingssnelheid 120 Hz. Op dezelfde manier kan de afstand tussen de lenzen individueel worden aangepast om zo een zo scherp mogelijk beeld te krijgen.
Tot nu toe zijn meer dan 100 games en apps vrijgegeven en Sony kondigt nog veel meer PSVR titels aan. Enkele reeds beschikbare hoogtepunten zijn de Horror Milestone Resident Evil 7, de racesimulatie DiRT Rally en de Minions Collection PlayStation VR Worlds, om er maar een paar te noemen.


Oculus Rift

+ redelijke prijs
+ Touch Controller nu beschikbaar in de bundel
-  Roomscale VR laat iets te wensen over
-  hoge systeemvereisten

De Oculus Rift heeft twee OLED displays met een resolutie van 2160 × 1200 pixels, die een beeldfrequentie van 90 Hz hebben. Dit zorgt voor snelle bewegingen zonder strepen. De bewegingsdetectie is via een externe camera. Ook opgenomen is een Xbox One controller. Als u bij de Oculus Touch-controllers wordt gebundeld, ontvangt Obendrein 7 games en apps met een totale waarde van 129 euro gratis .

Een ander groot voordeel van de Rift is het geïntegreerde audiosysteem , dat zorgt voor een aanzienlijk grotere ruimte-ervaring. De koptelefoon is aan de zijkanten van de headset bevestigd en kan met enkele handbewegingen aangepast worden aan individuele behoeften.

prijs: € 589
resolutie: 2160x1200
frame rate: 90 Hz
gezichtsveld: 110 °
platform/bediening: Oculus Touch, Xbox One Pad
systeemvereisten: Intel i3-6100, GeForce GTX 960, 8 GB RAM, HDMI 1.3, Win 7.1

Let wel: de Oculus Rift vereist een bijbehorende sterke computer en voldoende aansluitingen (voornamelijk USB). Op de Oculus website kunt u een klein programma downloaden dat uw pc-specificaties controleert.


Samsung Gear VR

Voor- en nadelen van de Samsung Gear VR:

+ hoogwaardige vakmanschap
+ hoge draagcomfort
- prestaties zouden beter kunnen zijn

Samsung biedt in samenwerking met Oculus zijn eigen mobiele VR-bril Samsung Gear VR . Net als op de kartonnen VR-brillen wordt een smartphone gebruikt, met het verschil dat alleen geselecteerde Samsung-apparaten compatibel zijn .

Het huidige model ondersteunt de volgende smartphones: Galaxy Note7, Galaxy S7 , Galaxy S7-rand , Galaxy Note5, Galaxy S6 , Galaxy S6-rand en Galaxy S6 edge +. Door het grote aantal compatibele smartphones varieert de kwaliteit van de VR-ervaring daarbij. Belangrijk is de resolutie van het display.

prijs: € 119
resolutie: 2560x1440
frame rate: 60 Hz
gezichtsveld: 101 °
platform/bediening: touchpad en knoppen op de headset
compatibele smartphones: Samsung Galaxy S7, S7 edge, Note5, S6 edge+, S6, S6 edge

Voor de prijs van ongeveer 100 euro krijgt u een hoge kwaliteit mobiele VR-headset, die ook een eigen App-Store heeft. De beschikbare apps en games zijn speciaal geoptimaliseerd voor de Gear VR. De VR wordt bediend door knoppen op de bril zelf. Er is ook een aparte beschikbare regelaar, die het comfort aanzienlijk verbetert en zelfs door sommige spellen wordt voorgesteld.

Over het geheel genomen biedt de Gear VR een eenvoudige en betaalbare toegang tot de virtuele wereld , maar kan niet concurreren met de beste apparaten voor pc en console met betrekking tot grafieken en functionaliteit. Samsung heeft onlangs een herzien Samsung Gear VR-model (Gear VR 2017) vrijgegeven, dat standaard uitgerust is met zijn eigen bewegingscontroller.


HTC Vive

Voor- en nadelen van de HTC Vive:

+ uitstekende positie tracking
+ nauwkeurige bewegingsregelaar
-  hoge prijs
-  hoge systeemvereisten

Terwijl de HTC Vive identiek is aan de Oculus Rift in termen van resolutie en beeldfrequentie, maakt de Vive de meest complete VR-ervaring die momenteel beschikbaar is. Naast de bril en de twee basisstations zijn er ook twee bewegingsregelaars opgenomen. Deze zorgen voor een uitstekende onderdompeling waardoor ze je handen kunnen verplaatsen van elkaar en op een natuurlijke manier in de virtuele realiteit.

Het tracking systeem van de HTC Vive heeft 70 optische sensoren, die de locatie van de gebruiker met twee lasers kunnen bepalen. De twee laserstations zijn draadloos in de kamer aangesloten, maar elk heeft een eigen stroomaansluiting nodig. De lasers maken een onzichtbaar net, waarmee de HTC Vive zich in de ruimte kan oriënteren. De positie detectie bedekt maximaal 12 m² , waardoor u veel ruimte krijgt. In tegenstelling tot de Oculus Rift, kan de HTC Vive zelfs obstakels in de kamer detecteren en ze dan in het spel laten zien als een limiet.

prijs: € 899
resolutie: 2160x1200
frame rate: 90 Hz
gezichtsveld: 110 °
platform/bediening: Vive Controller, PC Gamepad
systeemvereisten: Intel i5-4590, GeForce GTX970, 4 GB RAM, HDMI 1.4, Win7.1
VR-brillen voor Windows 10: te koop vanaf 17 oktober
VR-brillen voor Windows 10: te koop vanaf 17 oktober
10/09/2017
Vijf fabrikanten hebben tot nu toe de nieuwe Windows Mixed Reality aangekondigd en VR-bril aangekondigd: Acer, Asus, Dell, HP en Lenovo.

De brillen zullen beschikbaar komen samen met de aankomende Windows update (Fall Creators Update) op 17 oktober 2017. Er zijn ook de controllers voor dit doel. Het Asus-model is echter gepland om in april 2018 op de markt te komen.

Windows Mixed Reality bij nieuwe Windows 10 update
Windows Mixed Reality bij nieuwe Windows 10 update
02/09/2017
Microsoft werkt al jaren aan zijn HoloLens, een headset voor augmented reality, die volledig zelfstandig werkt. Aan de huidige ontwikkelaarsversie van die bril zitten nog flinke nadelen: hij kost duizenden euro's en het blikveld is erg klein. Het Windows Holographic-platform heeft Microsoft gewijzigd in Windows Mixed Reality. In de nieuwe Windows10 update moet het platform voor iedereen beschikbaar komen. Vanaf half oktober 2017 zullen de Windows VR-brillen hiervoor op de markt verschijnen.

Microsoft maakt vooralsnog geen nieuwe hardware voor het platform, maar verschillende computerfabrikanten gaan Mixed Reality-brillen uitbrengen door Microsoft opgestelde specificaties. Ondanks dat Microsoft van mixed reality in plaats van virtual reality spreekt, zijn de headsets nauwelijks anders dan bestaande vr-brillen als de Oculus Rift en HTC Vive. Het verschil zit in de manier van tracking van de bewegingen van de gebruiker; bij de Microsoft-headsets wordt dat niet met externe sensoren gedaan, maar met camera's en sensoren in de headset zelf.

Lees alle reviews over Sony PlayStation VR - PS4 VR
Lees alle reviews over Oculus Rift
Lees alle reviews over Samsung Gear VR Zwart met Controller (SM-R324)
Lees alle reviews over VR BOX VR Bril + Bluetooth Remote Control - White
Lees alle reviews over Google Daydream
Lees alle reviews over VR SHINECON PRO VR BRIL+SHINECON REMOTE 4-6 INCH SMARTPHONES
Hoe kan Virtual Reality worden ingezet?


Virtual Reality maakt vandaag de dag steeds meer onderdeel uit van ons dagelijks leven. Gebruikers worden ondergedompeld in virtuele werelden met behulp van VR-technologie en bedrijven kunnen deze technologie gebruiken om unieke klantenervaringen te creëren. Hieronder enkele voorbeelden op welke wijze virtual reality kan worden ingezet:


Virtuele showroom:
Virtuele showrooms bieden de mogelijkheid om producten op een zeer emotionele en interactieve manier aan te bieden. Of het nu sneakers of auto's is, klanten kunnen elk product op een veelzijdige manier ervaren.

VR Productontwerp:
Bij productontwerp en -engineering kan VR het ontwerp- en creatieproces verbeteren, waardoor de helderheid en de mogelijkheden tot actie worden geoptimaliseerd.

360 graden reclame film:
VR-films in 360° bieden speciale ervaringen en spreken als geen ander medium de emotionele wereld van klanten. Zo maken reclamefilms in 360° een aanzienlijk hogere onderdompeling dan klassieke videoclips.

Virtueel kantoor:
Klantenservice, service of ondersteuning voor producten: Het virtuele kantoor biedt klanten een digitale ruimte waarin zij verschillende diensten en diensten van het bedrijf kunnen gebruiken.

Onderwijs en E-Learning:
Virtual Reality biedt een hoog potentieel in onderwijs en training door middel van interactie mogelijkheden, ruimtelijke werelden van ervaring en digitale flexibiliteit. Op deze manier kan de inhoud en de relaties duidelijk worden overgebracht.

VR-websites in 360°:
Gehele websites of specifieke inhoud kunnen in 360° kamers worden georganiseerd en zo geïmplementeerd als een VR-ervaring. Product- en merkwebsites worden gekenmerkt door de hoge visuele kwaliteit en sterke emotionele impact.

Shop Assistent:
Interactief winkel advies in een virtuele huis of bij je thuis: bijvoorbeeld advies of de juiste tafel voor de keuken.
Virtual Reality brillen
alles wat je wilt weten over de slimme brillen: AR-, MR- en VR-brillen
SmartBril.info
smartbril vr-bril
© 2017 Smartbril.info

Smartbril.info is een onafhankelijke informatiesite over virtual-, augmented- en mixed reality brillen. Heb je vragen, suggesties of opmerkingen. Mail ons op: contact@smartbril.info
© 2018 Smartbril.info

Smartbril.info is een onafhankelijke informatiesite over virtual-, augmented- en mixed reality brillen. Heb je vragen, suggesties of opmerkingen. Mail ons op: contact@smartbril.info