SmartBril.info
Virtual reality headsets voor PC of laptop

VR-bril voor de computer

Alle informatie over VR-brillen die met de computer (PC of laptop) gebruikt worden.
De twee grote spelers in VR-brillen voor de computer zijn de Oculus Rift en de HTC Vive. Beide headsets hebben een krachtige computer nodig als extra hardware. Dit kan een pc of een laptop zijn. De apparaten hebben duidelijk gedefinieerde vereisten voor het besturingssysteem, de grafische kaart, de processor en het hoofdgeheugen van de gebruikte computer. De fabrikanten stellen de minimumeisen heel specifiek vast en je kunt de VR-bril niet gebruiken met een minder krachtige computer.

De VR-bril voor de computer is uitgerust met onafhankelijke sensoren zoals een gyroscoop en een versnellingsmeter. Een kabel verbindt de headset met de computer waarop de inhoud wordt afgespeeld. In de regel wordt de VR-headset zittend of staand gebruikt. Wel beschikte de HTC Vive over speciale basisstations waarmee je je vrij kunt bewegen in virtuele ruimte over een oppervlakte van maximaal 100 vierkante meter. Met een adapter die je rechtstreeks op de headset aansluit, kun je zelfs zonder kabelverbinding met de computer.

Door de krachtige computer als basishardware en de hoogwaardige technologie die direct in de headset is ingebouwd, biedt de VR-bril voor de computer een overtuigende en meeslepende VR-ervaring. Deze krachtige prestatie heeft echter ook zijn prijs en je moet voor de aankoop een hoog bedrag berekenen. Zie voor actuele prijzen verderop de pagina.

Je kunt een VR-bril voor de computer niet bedienen met een gameconsole of een smartphone. Alleen een krachtige computer is geschikt als noodzakelijke hardware.
HTC Vive Cosmos

HTC Vive Cosmos

Prijs: € 599,-
Oculus Rift S VR headset

Oculus Rift S

Prijs: € 469,-
HP Reverb G2 VR headset

HP Reverb G2

Prijs: € 699,-
Valve Index VR headset

Valve Index

Prijs: € 958,-

Welke pc is vereist om een VR-bril te gebruiken?

Een PC (of laptop) voor VR-brillen moet een huidige Intel Core i5 van de AMD Ryzen 5 hebben. Bovendien zou een SSD en 16 GB RAM logisch zijn. Afhankelijk van de game moet je minimaal een Nvidia GTX 1660 of AMD Rx 580 hebben geïnstalleerd als grafische kaart.

Meer informatie over Virtual Reality vind je hier: