SmartBril.info
virtual reality headset voor de mobiele telefoon

VR-bril voor smartphones

Alle informatie over VR-brillen die in combinatie met een smartphone gebruikt worden.
Smartphones vormen de goede basis voor mobiele virtual reality-brillen: ze hebben een bruikbaar display en de nodige sensoren (zoals een gyroscoop) om eenvoudige bewegingen waar te nemen. De virtual reality headsets voor mobiele telefoons zijn er voor zowel het Android als het IOS platform. De manier waarop het werkt is vrij eenvoudig:

- de bril is een eenvoudige behuizing met twee lenzen waarin de smartphone wordt gestoken,
- de VR-apps splitsen het scherm in twee helften en gebruiken de sensoren voor eenvoudige tracking,
- de lenzen focussen de twee beelden voor onze ogen en maken de VR-ervaring mogelijk

Welke smartphone VR-brillen zijn er te koop?

Naast VR-headsets voor computers of de Playstation 4 bieden (online) winkels zoals Bol.com een zeer grote keuze aan VR-brillen voor smartphones. De smartphone VR-bril is voorzien van twee lenzen en biedt voor de lenzen een houder voor de mobiele telefoon. De VR-bril voor de smartphone is niet voorzien van onafhankelijke sensoren, maar werkt met de sensoren die de smartphone meebrengt. En daarnaast ook geen eigen beeldscherm, maar maakt gebruik van het beeldscherm van de smartphone, waardoor eigenschappen als de resolutie of verversingssnelheid van deze VR-bril afhankelijk zijn van de resolutie van de smartphone.

De smartphone VR-bril levert niet veel meer op dan de lenzen en de houder voor de benodigde hardware, in dit geval de mobiele telefoon. Technisch gezien is het ook volledig afhankelijk van de kenmerken van de smartphone. Dit maakt ze heel anders dan VR-brillen voor computers of spelconsoles, die zelf zijn uitgerust met sensoren en displays. Dit verschil komt tot uiting in de prijs. Terwijl je prijzen moet berekenen in een gemiddeld 600 tot 1000 euro voor een headset voor de computer of de gameconsole, zijn VR-brillen voor smartphones al in de winkels verkrijgbaar circa 50 euro.
online prijs bij Bol.com
VR-i Evolution 3S
€ 39,90

Welke eigenschappen moet mijn smartphone hebben?

Als je kiest voor een VR-bril voor je smartphone, dan moet je mobieltje uitgerust zijn met een gyroscoop en een bewegingssensor. Deze functie is echter standaard op de meeste moderne modellen. Bovendien moet de telefoon de hoogst mogelijke resolutie hebben. Alle VR-brillen voor smartphones zijn compatibel met het Android-besturingssysteem. Uw besturingssysteem moet zo up-to-date mogelijk zijn. Als je een iPhone met iOS gebruikt, kan het zijn dat sommige VR-brillen tekortkomingen hebben qua bediening.

Let bij het kiezen van een VR-bril altijd op de door de fabrikant opgegeven weergavegrootte. Staat je smartphone niet in de lijst met compatibele smartphones, dan kun je zelf de schermdiagonaal meten.

Welke sensoren heeft de virtual reality bril nodig?

Met uitzondering van de Samsung Gear VR werkt de VR-bril voor de smartphone met de sensoren die de mobiele telefoon meebrengt. Eigen sensoren zijn niet geïnstalleerd.

Welke apps zijn er voor VR headsets?

Welke apps voor je VR-bril beschikbaar zijn, hangt onder meer af van het systeem dat je gebruikt. In de Google PlayStore of de Apple AppStore zijn diverse apps beschikbaar voor VR-brillen voor smartphones met Android of iOS. Facebook en Google bieden 360 graden video's aan die ook met VR-bril te gebruiken zijn.
Er zijn veel games beschikbaar voor de PlayStation 4 voor de Sony VR-headset. Sommige titels zijn alleen af te spelen met de VR-headset, andere zijn optioneel. Ook voor de HTC Vive en de Oculus Rift bieden de fabrikanten talloze apps in hun stores.

Voor- en nadelen van een smartphone VR-bril

Voor toegang tot virtuele werelden zijn spannende games en apps beschikbaar in de app-stores. De nieuwere mobiele VR-bril brengt ook handige uitbreidingen. Als opvolger van Cardboard heeft Google's Daydream extra sensoren geïnstalleerd die ook hun eigen controller kunnen volgen en zo de compatibiliteit met VR-games aanzienlijk uitbreiden. De Oculus Go is een totaaloplossing: de mobiele VR-bril werkt ook zonder mobiele telefoon en levert beelden met een hele goede resolutie - maar dan tegen een hogere prijs en zonder de volledige bewegingsvrijheid van 6DOF.

Maar ondanks het grote aanbod aan VR-brillen-apps en mobiliteit, doen de VR-brillen voor smartphones het niet zo goed in de diverse VR-brillen tests en reviews. In het beste geval leveren ze middelmatige graphics en beperkte bewegingsvrijheid, aangezien ze alleen 3DOF kunnen realiseren. Ze zijn meer een 3D-virtual reality-viewer en werken het beste met passieve inhoud zoals VR-demo's of VR-films.

Hieronder de voor- en nadelen van smartphone VR-brillen:

+ mobiel gebruik
+ mobiele VR-brillen zijn relatief goedkoop
+ Interessante apps voor VR-beginners
- geen volledige virtuele onderdompelingservaring
- middelmatige graphics
- geen volledige bewegingsvrijheid en zijn ongeschikt voor veel VR-brilgames die gevoelig zijn voor reisziekte

Wat zijn de beste smartphone VR-brillen?

Er zijn diverse VR-brillen te koop die in combinatie met een smartphone gebruiken moeten worden. Hieronder een overzicht van de beste VR-brillen voor mobiele telefoons.
Alles over de vr-i evolution VR-bril

VR-i Evolution

Prijs: € 39,90
Gear VR headset

Gear VR

Prijs: € 59,90

Welke sensoren heeft de VR-bril nodig?

Met uitzondering van de Samsung Gear VR werkt de VR-bril voor de smartphone met de sensoren die de mobiele telefoon meebrengt. Eigen sensoren zijn niet geïnstalleerd.

Welke aansluitingen heeft de VR-bril nodig?

VR-brillen voor smartphones zijn meestal heel eenvoudig en hebben geen eigen aansluitingen. Ze worden soms aangeboden met een geïntegreerde koptelefoon of gebruiken de koptelefoonaansluiting op de smartphone. USB-poorten of HDMI-poorten zijn niet voorzien omdat je geen extra randapparatuur kunt aansluiten.

Heb je een VR-bril voor je smartphone, zorg dan dat je een bluetooth interface hebt zodat je een controller of een gamepad kunt aansluiten.

Meer informatie over Virtual Reality vind je hier: