SmartBril.info
beste virtual reality brillen - vr-brillen en vr headsets

Wat is de beste VR-bril die ik kan kopen in 2023?

Welke virtual reality bril (VR-bril) kopen?
Als je op zoek bent naar een specifieke VR-bril of je zoekt de beste VR-bril voor een goede prijs, kijk dan in onderstaand overzicht voor meer informatie.

Wat is een VR bril en welke soorten zijn er?

Met een VR-bril of virtual reality headset kun je in een virtuele wereld games spelen, 180/360 graden VR films en video's bekijken of andere virtuele toepassingen en apps gebruiken.
Inmiddels zijn er diverse soorten VR-brillen te koop. Dit zijn veelal brillen waarbij je gebruik moet maken van je smartphone. Na het downloaden van VR-apps kijk je dan door de bril naar het scherm van je mobiele telefoon. Dit is een leuke en goedkope manier om kennis te maken van virtual reality. Naast deze 'smartphone VR-brillen' komen dit jaar ook meer serieuze VR-brillen op de markt. De kwaliteit en beleving zal vele malen beter zijn; de prijs ligt echter ook veel hoger.

De volgende 4 categorieen VR-brillen zijn te onderscheiden:

- smartphone VR-bril
- PC/laptop VR-bril
- spelcomputer VR-bril
- standalone VR-bril
virtual reality brillen voor mobiele telefoons

VR-bril voor
smartphones

Prijs vanaf circa:
€ 50,-
virtual reality bril voor pc of laptop

VR-bril voor
computers

Prijs vanaf circa:
€ 500,-
virtual reality headsets voor game consoles

VR-bril voor
gameconsoles

Prijs vanaf circa:
€ 250,-
alles in een virtual reality bril

Standalone
VR-bril

Prijs vanaf circa:
€ 450,-
Volgens de definitief van Wikipedia is een VR-bril, eerder ook wel een HMD (head-mounted display) genoemd, een beeldscherm dat op het hoofd gedragen wordt. Het kan de vorm hebben van een bril (men spreekt dan van een virtualrealitybril, kortweg VR-bril), of in een helm ingebouwd zijn. Een VR-bril sluit de omgeving af zodat alleen het beeld te zien is, maar het kan ook transparant zijn en extra informatie projecteren in het beeld. (bron Wikipedia).

Welke VR-bril kan je het beste kopen?

In 2022 zal virtual reality (VR) de markt verder gaan veroveren. De drie best verkopende VR-brillen tot nu op de markt zijn Oculus Rift, HTC Vive en PlayStation VR. Daar zijn inmiddels zeer interessante VR-brillen bijgekomen zoals de Oculus Quest. De Quest is een (redelijk) betaalbare, draadloze virtual reality headset waar je geen dure gaming PC voor nodig hebt en de ervaringen tot nu toe zijn erg positief. Verder zijn de HTC Vive Cosmos en de HP Reverb G2 goede en interessante vrbrillen.

Heb je minder geld te besteden en wil je toch kunnen genieten van virtual reality, kies dan voor een van de vele reguliere smartphone VR-brillen, zoals de VR-i Evolution die te koop is voor € 39,90.

Hieronder meer informatie over de verschillende soorten virtual reality headsets die te momenteel te koop zijn of lees verder voor meer informatie over welke VR-bril de beste vituele reality ervaring te bieden heeft.
online prijs VR-brillen bij Bol.com
Top 10 van beste VR-brillen

Wat zijn de beste VR brillen voor Smartphones?

Smartphone VR brillen zijn headsets met lenzen waarin je je smartphone plaatst. De lenzen scheiden het scherm in twee afbeeldingen voor je ogen, waardoor je smartphone in een VR-apparaat verandert. De mobiele headsets zoals de Samsung Gear VR zijn relatief goedkoop omdat alle bewerkingen op je telefoon worden gedaan, hoef je geen kabels op de VRbril aan te sluiten.

Omdat telefoons echter niet specifiek voor VR zijn ontworpen, kunnen ze niet de beste visuele ervaringen bieden en hebben ze een te laag vermogen in vergelijking met VR op pc's of gameconsoles. Bovendien is er momenteel geen positionele tracking met mobiele VR. Je kunt vanaf één punt in een omgeving rondkijken, maar je kunt niet rond objecten kijken. Onlangs hebben Google en andere bedrijven aangekondigd dat ze in de nabije toekomst mobiele tracking zullen introduceren.
Alles over de vr-i evolution VR-bril

VR-i Evolution

Prijs: € 39,90
Gear VR headset

Gear VR

Prijs: € 59,90

Wat zijn de beste standalone VR brillen?

Geniet overal van hoogwaardige VR, zonder kabels, telefoon of pc. Een alles-in-één VR-headset, of standalone, zet alles in de VR-bril die nodig is om je ervan te overtuigen dat je in een andere wereld bevindt. Het is een enkel geïntegreerd stuk hardware, zoals een telefoon of tablet.
VR-bril Meta Quest 3

Meta Quest 3

Prijs:€ 499,-
Oculus Quest 2 VR headset

Meta Oculus Quest 2

Prijs: € 449,-
HTC vive flow VR-bril

HTC Vive Flow

Prijs: € 554,-
VR-bril pico neo

Pico Neo 4

Prijs:€ 430,-

Wat zijn de beste VR brillen voor de PC of game console?

PC-VR brillen, zowel niet-bekabeld als bekabelde headsets (momenteel de meest voorkomende), zoals de Oculus Rift 2, HTC Vive en PlayStation VR-headsets, bieden een meer meeslepende ervaring tegen een hogere prijs. De meeste van deze VR-brillen zijn met kabels verbonden die van de headset naar een extern stuk hardware gaan om de headset van stroom te voorzien.

Het speciale display, het gebruik van ingebouwde bewegingssensoren en een externe camera-tracker, verbetert zowel de beeld- als geluidskwaliteit drastisch, en biedt ook head-tracking.

De afweging, naast de onhandige kabels, is de prijs. De goedkoopste bekabelde opties zijn momenteel ongeveer € 500, en met de Rift en de Vive heb je een krachtige pc nodig om ze te gebruiken, terwijl de PS VR minimaal een PlayStation 4 of PS5 vereist. Vive Flow hoeft niet aan een PC gekoppeld te worden; de vr-bril heeft een 3,2k-scherm.
HP Reverb G2 VR headset

HP Reverb G2

Prijs: € 699,-
HTC Vive Cosmos

HTC Vive Cosmos

Prijs: € 799,-
Valve Index VR headset

Valve Index

Prijs: € 958,-
Oculus Rift S VR headset

Oculus Rift S

Prijs: € 469,-
PSVR

Sony PlayStation VR

Prijs: € 399,99
panasonic VR-bril

Panasonic VR-bril

Prijs: nnb
apple VR-bril

Apple VR-bril

Prijs: nnb
pico neo VR-bril

Pico Neo VR-bril

Prijs: € 699,-

VR brillen vergelijken: wat zijn de verschillen?

Meest favoriete VR-bril: Oculus Rift S

De Oculus Rift S is de beste VR bril voor de meeste mensen. De Oculus Rift S is voor een prijs van 499 euro nog betaalbaar. De Valve Index is op bijna alle vlakken beter dan de Rift S maar omdat hij tweemaal zoveel kost is hij moeilijk om aan te raden. De Rift S beschikt over een scherpe beeldkwaliteit en inside-out tracking. Dit wil zeggen dat de headset voorzien is van vijf camera’s die de ruimte waarin het zich bevindt kan scannen. Door je relatieve positie in de ruimte constant te meten weet de headset wanneer je voorwaarts, zijwaarts of achterwaarts stapt. Dit is een groot voordeel ten opzichte van de Valve Index en de HTC Vive die werken op basis van sensors die je in de hoeken van je kamer moet installeren. Enigste nadeel hiervan is dat bewegingen achter de rug niet altijd goed geregistreerd worden. Voordeel van de twee camera’s aan de voorkant is dat je de echte wereld kunt zien. Zo hoef je de headset niet elke keer op en afzetten.
De Oculus Rift S raden we aan boven de Oculus Quest omdat zijn prestaties bij het spelen van volwaardige VR games nog altijd beter is.

Beste prijs-kwaliteit VR-bril: HP Reverb G2

De compromisloze VR-bril met realistische beelden en meeslepend geluid en uitstekende tracking en prestaties. De baanbrekende HP Reverb G2-headset is ontwikkeld in samenwerking met Valve en Microsoft en biedt een nog meer meeslepende ervaring. Ergonomisch ontworpen voor comfort. Geoptimaliseerd voor compatibiliteit. De nieuwe Reverb G2 wordt gezien als introductie van een nieuwe standaard in VR voor een goede prijs in relatie tot vergelijkbare headsets zoals de Valve Index dit circa 400 euro duurder is.

Beste standalone VR-bril: Oculus Quest

De Oculus Quest ofwel tegenwoordig ook wel Meta Quest genoemd, is een de beste standalone VR bril die je momenteel kunt kopen. Hij is namelijk voorzien van alle nodige interne hardware zodat je zonder computer en zonder kabels VR games kunt spelen. De headset heeft naast een ingebouwde processor ook vier ingebouwde camera’s die de kamer rondom rond je scannen. Hierdoor weet de Oculus Quest wanneer je je voorwaarts, achterwaarts of zijwaarts beweegt. Naast positionele tracking kunnen de ingebouwde camera’s ook de bewegingen van je handen scannen. Dankzij een software update van eind 2019 is het mogelijk om games te spelen zonder controller.
De nieuwe Quest 2 is een zelfstandige VR-bril en een update van de Oculus Quest 2019. Oculus heeft dat stand-alone Quest-ontwerp behouden met dezelfde functieset, terwijl het zijn scherm is verbeterd, het gewicht heeft verminderd en het comfortabeler heeft gemaakt. Het heeft ook de startprijs verlaagd van € 499 naar € 349, waardoor de Quest 2 een van de goedkoopste headsets op de markt is.

Beste VR-bril voor PC: Valve Index

De Valve Index is momenteel de beste VR bril die je kunt kopen. Hij heeft een zeer goede beeldkwaliteit dankzij een LCD scherm met een hoge resolutie en een verversingssnelheid van 120 tot 144 Hz. Er is wel een behoorlijk nadeel namelijk de prijs: circa 1000 euro. Er bestaat geen twijfel over dat de Valve Index een betere beeldkwaliteit heeft in vergelijking met de Oculus Rift S. Maar voor het dubbele van de prijs is hij het voor de meeste mensen gewoon niet waard. Ben je daarentegen op zoek naar de beste VR experience om te gamen of de bril in te zetten voor zakelijke doeleinden dan is de Valve Index de beste VR headset voor jou. Zoek je toch een VR-bril die stukken goedkoper is en qua kwaliteit niet veel voor onder doet voor de Valve Index, dan is de HP Reverb G2 een goede optie.

Beste VR-bril voor PlayStation: PSVR

De PSVR is inmiddels al een wat oudere VR-headset, maar biedt een erg leuke toevoeging aan de PlayStation 4. De resolutie van 1920 x 1080 pixels ziet er goed uit en VR-spellen spelen zich mooi en vloeiend af voor je ogen. Een groot voordeel van de PSVR is dat er een aantal exclusief VR-spellen te spelen zijn, zoals Resident Evil 7 VR en Farpoint. Ook bekende Steam-spellen zoals Beat Saber en Superhot VR zijn goed te spelen op de PlayStation VR. De headset is daarom zeker aan te raden wanneer je al beschikt over een PlayStation 4.
Inmiddels heeft Sony het ontwerp van de nieuwe VR-bril PlayStation VR2 gepresenteerd: de virtual reality bril heeft een nieuw ontwerp, is lichter en heeft verstelbare lenzen.

VR-brillen vergelijken: overzicht van de verschillen tussen de virtual reality headsets

wat zijn de verschillen in virtual reality headsets

Bij welke online winkels / shops kan ik VR-brillen kopen?

Een VR-bril kopen kan tegenwoordig bij diverse webshops of winkels. Bekijk bij de meest interessante webshops voor aanbiedingen en prijs van de virtual reality brillen. Let wel bij online aanschaf van een vr headset op een aantal zaken zoals levertijd en bezorgkosten. Interessant kan zijn om ook accessoires te bestellen bij het aanschaffen van een VR-bril.
Klik op een van onderstaande links voor informatie, prijzen en aanbiedingen van VR-headsets/VR-brillen:

Wat zijn de beste zakelijke VR-brillen die er te koop zijn?

De VR-bril Meta Quest Pro is gericht op professionals en heeft dankzij dunnere lenzen een platter ontwerp dan de Quest 2. De accu van de virtual / mixed reality bril is in de achterkant van de hoofdband geplaatst. Dat moet ervoor zorgen dat de 722 gram wegende headset zijn gewicht beter verdeelt, zodat het apparaat comfortabel blijft zitten.
VR-bril meta quest pro

Meta Quest Pro

Prijs: € 1499,-

Wat zijn de beste standalone VR brillen?

Geniet overal van hoogwaardige VR, zonder kabels, telefoon of pc. Een alles-in-één VR-headset, of standalone, zet alles in de VR-bril die nodig is om je ervan te overtuigen dat je in een andere wereld bevindt. Het is een enkel geïntegreerd stuk hardware, zoals een telefoon of tablet.

Meta Oculus Quest 2

Prijs: € 449,-

Meta Oculus Quest 2

Prijs: € 449,-

waar moet je rekening mee moet houden bij het kiezen van een VR-bril?

De markt voor VR-brillen is voortdurend in ontwikkeling en regelmatig worden nieuwe producten worden geïntroduceerd. Belangrijke punten waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een VR-bril:

Gebruiksdoel: Wat wilt u met de VR-bril doen? Wilt u gamen, films kijken, of iets anders? Sommige VR-brillen zijn specifiek gericht op gaming, terwijl andere meer geschikt zijn voor het bekijken van video's of het gebruiken van andere apps.
Compatibiliteit: Zorg ervoor dat de VR-bril die u koopt compatibel is met uw apparaat (zoals een smartphone of computer). Sommige VR-brillen werken alleen met bepaalde merken of modellen.
Schermresolutie: Hoe hoger de schermresolutie, hoe scherper het beeld zal zijn. Dit is vooral belangrijk als u van plan bent om de VR-bril voor gaming te gebruiken.
Comfort: Zorg ervoor dat de VR-bril comfortabel zit, vooral als u van plan bent om hem gedurende langere tijd te gebruiken.
Prijs: VR-brillen kunnen sterk variëren in prijs. Bedenk hoeveel u bereid bent te besteden en zoek een bril die aan uw budget voldoet.

Het is aan te raden om verschillende VR-brillen te vergelijken en reviews te lezen voordat u een aankoop doet, om ervoor te zorgen dat u de bril krijgt die het beste bij uw behoeften past.

Welke VR software en apps zijn er voor VR brillen te koop?

Er is inmiddels al veel VR apps, games en tools beschikbaar en te gebruiken voor je VR-bril. Sommige virtual reality software is gratis te downloaden en een groot deel is te koop veelal via een online store. Klik hieronder voor meer informatie over de beste virtual reality (VR) software.

Reviews van populaire VR-brillen

Hieronder uitleg van wat een VR-bril is en enkele video's van populaire VR-brillen die vanaf dit jaar te koop zijn.

MEER INFORMATIE OVER VR EN VR-BRILLEN

De 3 belangrijkste tips bij het kopen van een VR-bril
Welke virtual reality bril ga je kopen? Er zijn diverse verschillende VR-brillen die je kunt aanschaffen, maar hoe kom je tot een keuze? Lees de 3 belangrijkste tips die je helpen bij de kopen van een VR-bril.

top 5 reizen in VR
Wie zegt dat je de wereld niet kunt zien als je thuis blijft? Met virtual reality (VR) -toeristische ervaringen kun je plaatsen over de hele wereld zien zonder ooit je bank te verlaten. We hebben enkele van de beste toeristische VR-bestemmingen getest om je te helpen met een goede keuze voor je volgende virtuele avontuur.
virtual reality movies kijken met virtual reality headset
VR-films kijken wordt steeds populairder, zeker nu er meer virtual reality films beschikbaar zijn. En waarom ook niet: vanaf de bank in bioscoop-formaat scherm kijken naar een film in virtual reality (VR). Dat kan met behulp van de VR-bril!