SmartBril.info
slimme bril (smartbril en smart glasses) met audio en video

Wat is een slimme bril en wat zijn de beste smartbrillen?

Een slimme bril is een bril die veel meer dan een gewone bril alleen zoals geïntegreerde luidsprekers om muziek te luisteren of om mee te bellen. Bij sommige kun je via de smartbril in- en uitzoomen op objectenen. Ook is er de mogelijkheid om korte video filmpjes op te nemen of foto's te maken.

Kenmerken van slimme brillen:
- Bluetooth-verbinding
- draadloze audio, en/of
- geïntegreerde camera, en/of
- geïntegreerde microfoon, en/of
- kleine display of projectie van digitale informatie, en/of
- zonnebril-functie

Er worden nog steeds slimme brillen gemaakt en ze worden alleen geavanceerder naarmate hightech hardware kleiner en lichter wordt. Hierdoor zal naar verwachting de populariteit van de smart brillen de komende jaren flink toenemen.

Ben je op zoek naar een coole of stijlvolle zonnebril die ook dienst doet als koptelefoon, of een zonnebril waarmee je ook video kunt opnemen, of een hightech wearable die (beperkte) augmented reality-ervaringen ondersteunt, de markt voor slimme brillen is divers en interessant. Het kan moeilijk zijn om de juiste slimme bril te vinden, daarom hebben we deze koopgids samengesteld met de beste en coolste slimme brillen die er te koop zijn.

Wat kan je doen met een slimme bril?

Slimme brillen maken doorgaans verbinding met internet via een smartphone of tablet en bieden gebruikers een handsfree alternatief voor sms'en en bellen terwijl ze informatie van internet halen. De apparaten worden ook gebruikt in sport- en recreatieomgevingen voor taken zoals GPS-navigatie of toegang tot informatie over temperatuur en terrein. Verder kan je met een slimme bril luisteren naar web-radio of Spotify-muziek, handsfree bellen, instructies, routes, Facebook of andere sociale media berichten bekijken.

Tot nu toe is het grootste deel van de vraag naar slimme brillen of smart glasses afkomstig van bedrijven in plaats van consumenten vanwege de hoge kosten van de apparaten en het beperkte begrip van de gebruiksscenario's van consumenten. Een apparaat van Facebook of Apple zou daar verandering in kunnen brengen en een nieuwe impuls kunnen geven aan de markt voor slimme brillen.

Soorten slimme brillen

Er zijn verschillende soorten smartbrillen te koop die ieder hun eigen mogelijkheden hebben. Op hoofdlijnen zijn er 3 soorten slimme brillen te onderkennen:

1. Audiobril
2. Videobril
3. Displaybril
Bose frames - de slimme audio zonnebril

Beste audiobril: Bose Frames

Voordelen: Geïntegreerde microfoon, Bluetooth-connectiviteit, UV bescherming

Nadelen: Kleuroptie, Korte batterijduur

Deze coole Bose-zonnebril ziet er niet alleen geweldig uit, maar ze doen ook iets dat niet veel andere coole tinten doen. Ze zijn voorzien van Bose-audio open-ear-luidsprekers in de frames met Bluetooth-mogelijkheid, zodat je naar je favoriete muziek kunt luisteren zonder te knoeien met oordopjes of koptelefoons. Je kunt verbinding maken met je mobiele telefoon of mp3-speler, zodat al je favoriete nummers door de zonnebril heen worden afgespeeld. Omdat het open oorluidsprekers zijn, kun je nog steeds horen wat er om je heen gebeurt terwijl je ook naar je favoriete deuntjes luistert. De tinten werken net als alle andere tinten, ze blokkeren bijna 100% van de UV-stralen om te voorkomen dat de zon je ogen beschadigt. Je kunt zelfs telefoontjes horen en toegang krijgen tot de virtuele assistent van je telefoon via de geïntegreerde microfoon. De batterijduur is 3,5 uur streaming; 12 uur stand-by en heeft een oplaadtijd van 2 uur. Ze zijn verkrijgbaar in meerdere frames.

Prijs Bose Frames vanaf: € 199,00
Bose frames audio bril

Bose Frames

Prijs: € 199,-
Bose frames audio zonnebril

Bose Frames

Prijs: € 199,-

Beste videobril: SnapChat Spectacles 2

Voordelen: Neemt video’s op, maakt foto's, waterbestendig

Nadelen: Video van maximaal 10 seconden, geen oplaadetui beschikbaar

De slimme video en camera bril SnapChat Spectacles is ideaal voor gebruik in combinatie met social media. De glazen van de smartbril zijn waterbestendig. Je kunt tot 70 video's opnemen en synchroniseren met één keer opladen. Druk op de knop om een video van 10 seconden te maken. Druk nogmaals om door te gaan met opnemen. Houd vast om een foto te maken. Je kunt met je smartphone synchroniseren en uw momenten delen op elk gewenst platform. Bij aankoop ontvang je de bril, beschermhoes, lensreinigingsdoekje en een oplaadkabel. Ze zijn verkrijgbaar in 5 verschillende stijlen en kleuren.

Prijs: € 260,-

Update:
Inmiddels is de Snap Spectacles 3 te koop, de opvolger van de Spectacles 2.
Klik hieronder voor meer informatie over deze slimme (zonne)bril.
Snap Spectacles 3

Snap Spectacles 3

Prijs: € 299,-

Beste nieuwe slimme bril: Razer Anzu

Razer Anzu is de nieuwste smartbril die momenteel te koop is. De slimme brillen Anzu heeft naast de opties voor vorm, grootte en lens, ook een ingebouwde audiofunctie. Net als bij de Bose audio-zonnebril, heeft de Razer Anzu een open-ear speaker-ontwerp dat geluid vanaf de slapen naar je oren projecteert. Je kunt muziek naar je bril streamen of bel oproepen aannemen met de ingebouwde microfoon.

Om het afspelen te regelen, heeft de Anzu aanraakbedieningen op de slapen waarmee je toegang hebt tot een verscheidenheid aan functies. Ze zijn verkrijgbaar op beide slapen, zodat je ze comfortabel kunt gebruiken, ongeacht je dominante hand. De Razer Anzu is er in twee uitvoeringen, rechthoekig en rond. Beide zijn ook verkrijgbaar in een kleine of grote lijst. Razer bevat twee lenzen in de verpakking. De vooraf geïnstalleerde is ontworpen voor gebruik binnenshuis tijdens het gebruik van computers, omdat deze 35% blauw licht kan blokkeren. De andere is gepolariseerd om 99% UVA / UVB-stralen te blokkeren.

Als alternatief biedt Razer ook de mogelijkheid om op maat gemaakte lenzen op sterkte te installeren. Het bedrijf heeft samengewerkt met Lensabl en klanten kunnen bij hen een bril op sterkte kopen voor hun Anzu en code RAZER15 gebruiken voor 15% korting. Andere functies zijn onder meer IPX4-waterbestendigheid, een batterijduur van 5 uur met twee weken stand-bytijd en 60 ms audiolatentie met een speciale gamemodus.

De Razer Anzu is geprijsd op € 210, met vervangende lenzen geprijsd op € 35.
Razer Anzu smart bril
Razer Anzu slimme bril

Razer Anzu

Prijs: € 210,-

Nieuwe smart glasses van Facebook: de Ray-Ban Stories

Facebook heeft samengewerkt met Ray-Ban en brengt nu de slimme zonnebril Ray-Ban Stories op de markt. Het is een smart glasses die niet alleen geschikt moet zijn om foto’s te maken en video op te nemen, maar ook om naar muziek te luisteren of zelfs telefoongesprekken te voeren (in combinatie met een smartphone). De Ray-Ban Stories komt in 20 verschillende uitvoeringen, de goedkoopste variant heeft een adviesprijs van 329 euro. Hij is dus zo’n 40 euro goedkoper dan de Spectacles 3, die door Snapchat wordt gemaakt.
slimme smart bril van Facebook Ray-Ban Stories
Rayban smart bril

Ray-Ban Stories

Prijs: € 329,-

Waarom kiezen voor een slimme bril?

Een slimme bril is een geweldige combinatie van een bril, luidsprekers, video en camera. Je kunt de smartbrillen synchroniseren met je telefoon voor handsfree bediening. De smartbrillen zijn te koop als gewone bril, zonnebril of in combinatie met sterkte glazen. Je kunt een slimme bril in elke prijsklasse vinden, dus ongeacht het budget kun je een bril bezitten en deze onderdeel maken van je dagelijkse routine.

Als je op zoek bent naar smart glasses die is ontworpen voor een atleet of iemand die veel buiten is, is er een slimme fietsbril die perfect bij je leven past. Ze zijn ontworpen om te worden gedragen tijdens het hardlopen of fietsen, dus ze zijn licht van gewicht en ontworpen om langdurig te worden gedragen. Ze verminderen het achtergrondgeluid en stellen je in staat je aandacht te richten op wat je doet en waarnaar je luistert.

Als je nu in aanraking komt met of al een meester bent in social media-influencer, dan zijn er slimme brillen die video's en livestreams opnemen die je leven een stuk gemakkelijker zullen maken. Deze tinten van Snap kunnen video's van 10 seconden opnemen, streamen naar Snapchat en Facebook, en zijn ook verkrijgbaar in 5 supercoole ontwerpen en kleuren. Maak foto's van je avonturen en houd handenvrij de zon uit je ogen.

Misschien ben je op zoek naar iets met Augmented Reality-functies dat de anderen niet bieden. Deze slimme brillen hebben een kleine display waardoor je informatie kunt lezen die door je smartphone wordt doorgegeven.

Hoe werken slimme brillen (smart glasses)?

Door slimme techniek in een bril of zonnebril in te bouwen zijn er mogelijkheden ontstaan om nieuwe functionaliteiten te gaan benutten. Maar hoe werkt nu een slimme bril? Hieronder enkele componenten die onderdeel uitmaken van de smart glasses:

Geluid:
De speaker voor draadloze audio-ingangen en gsm-ontvangst rust op het uiteinde van de oorsteun(en). Audio wordt via beengeleiding naar het oor overgebracht in plaats van luchtgeleiding via het audiokanaal.

Computerchip:
Het computerbrein van de centrale verwerkingseenheid (CPU) bevindt zich op de arm van een oorsteun.

Microfoon:
De microfoon voor gesprekken via de mobiele telefoon en handsfree gesproken zoekopdrachten bevindt zich onder één scharnier. De meeste slimme brillen combineren tegenwoordig de microfoon met een microluidspreker voor audiofeedback en meldingen, maar ook om naar muziek en podcasts te luisteren.

Projector en prisma:
Deze projectiemethode biedt gedeeltelijk transparante digitale displays zonder het zicht op de echte wereld te verdoezelen. Sommige fabrikanten bieden nu een alternatieve versie aan, genaamd waveguide holografische optica. De digitale overlay van tekst en afbeeldingen binnen ons gezichtsveld is de sleutel die de slimme bril-ervaring ontgrendelt.

Camera:
Hoewel een voor de hand liggend kenmerk in ons selfie-tijdperk, bracht de cameralens bij de slimme bril een onbedoelde nieuwe ervaring met zich mee: privacykwesties. Veel toeschouwers zijn niet enthousiast om gefilmd te worden zonder hun toestemming. Terwijl slimme fabrikanten cameralenzen nu klein genoeg maken om onopvallend in het frame van hun producten te passen, bieden enkele leveranciers nu cameraloze modellen.

Slimme bril: uitdagingen en problemen

Verschillende factoren zullen de sleutel zijn tot het succes van een slimme bril:
Voorlichting:
Consumenten zullen niet alleen moeten leren hoe ze de nieuwe tools letterlijk voor hun ogen moeten bedienen, maar ook hoe ze zich moeten aanpassen aan en reageren op de toestroom van draadloze gegevens, beeldvorming en audio van hun plotseling gevoelige bril.

Zichtbewustzijn:
Brillen moeten hun primaire functie blijven vervullen, namelijk het corrigeren van het gezichtsvermogen. Dragers van een slimme bril zullen hun gezichtsvermogen onder controle moeten houden terwijl ze zich aanpassen aan de ongekende gemengde beelden die voor ons liggen.

Veiligheid:
Een slimme bril heeft een aanzienlijk potentieel om de drager af te leiden, wat het gevaar voor zichzelf en anderen kan vergroten, vooral tijdens het autorijden.

Beveiliging:
Weet dat alle persoonlijke gegevens die u deelt via uw slimme bril mogelijk niet veilig zijn. De mogelijkheid dat u foto's maakt of anderen filmt zonder hun medeweten of toestemming, kan ook sociaal onhandig zijn.

Mode:
Uiterlijk bleek eerder een groot obstakel voor de eerste versies van smartglasses. Dankzij de vooruitgang in draadloze technologie moet de slimme bril van de toekomst modieus slank en stijlvol zijn.

Gaat de slimme bril de smartphone vervangen?

Grote bedrijven als Facebook en Apple werken aan een eigen smart- en AR-bril. Heeft dit toekomst en waar gaat de reis in perspectief? Facebook gaat er stellig van uit dat slimme brillen de komende jaren aanzienlijk relevanter zullen worden winnen en volledig vervangen de smartphone op middellange termijn. Vooral voor de mobiele sector is een slimme bril een veelbelovende optie. Telekom werkt op dit gebied samen met Tooz Technologies dat een optisch systeem ontwikkeld heeft voor slimme brillen die informatie discreet weergeeft in het gezichtsveld van de drager.
Deutsche Telekom heeft een belangrijke stap gezet met het technologiepartnerschap met Nreal en is de eerste aanbieder in Europa zijn die smart mixed reality-brillen voor dagelijks gebruik kan aanbieden. De Nreal Light is een eerste mijlpaal op het gebied van mixed reality en smart glasses voor de eindconsument volgens Telekom.

Youtube kijken met de slimme AR bril Nreal Air

Het Chinese bedrijf Nreal heeft een nieuw model augmented reality-bril gelanceerd, genaamd Air, dat is ontworpen met het oog op het streamen van shows en het spelen van mobiele games. Nreal bracht een jaar geleden zijn eerste model, de Light mixed reality-bril, uit aan consumenten. Air moet nog steeds worden vastgemaakt aan een telefoon als de Light, maar hij is een stuk lichter (77 gram tot 106 gram van Light) en lijkt meer op een gewone zonnebril dan zijn voorganger. Nreal zegt dat het ook een beter scherm heeft, dat de mogelijkheid heeft om een enorm virtueel scherm tot 201 inch groot te projecteren.

Met de slimme bril Nreal Air wordt het mogelijk om YouTube-video's door je zonnebril te bekijken. De smartbril ziet eruit als een zonnebril, maar de Nreal Air is geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik.
slimme bril Nreal Air

slimme bril Nreal Air

Prijs: nnb

Waar kan je slimme brillen het beste kopen?

Het kopen van een slimme bril kan inmiddels bij diverse winkels en webshops op internet. Een slimme bril is al te koop voor een prijs vanaf 200 euro. Wil je een uitgebreidere smartbril dan betaal je enkele honderden euro's. Je kunt de smart glasses kopen bij onder andere Cool Blue of Bol.com. Voor aanschafprijs en levertijden klik op onderstaande buttons voor meer informatie.