Hoe werkt de Google-bril?
Kenmerkend van Google Glass is het kleine displayscherm dat niet in het gezichtsveld zit, maar een beetje erboven. Je kunt met een blik omhoog op het display kijken. De glazen hebben ook een ingebouwde camera, microfoon, GPS en geluid.
Spraakbesturing wordt gebruikt om het apparaat te bedienen, je zegt 'ok glas' om een aantal opties te krijgen inclusief het nemen van foto's, video's, berichten verzenden met spraak naar tekst, 'hang-out' met mensen of een routebeschrijving naar ergens. Je krijgt toegang tot deze opties door dit hardop te zeggen.
Het grootste deel van deze functionaliteit spreekt voor zichzelf: Google's video-conferencing, praten met een mensen boven de webcam, en te streamen wat je ziet en de aanwijzingen in Google Maps en de ingebouwde GPS om u te helpen uw weg te vinden .
De resultaten worden weergegeven op het prisma-scherm.


Ik draag al een bril. Wat dan?
Google experimenteert met ontwerpen die past op de bestaande bril, zodat je niet twee brillen over elkaar hoeft te dragen.

Wat kost Google Glass?
De prijs van een een Google Glass smartbril voor bedrijven kost 1500 dollar. Wanneer de consumenten versie uitkomt en wat de prijs daarvan zal zijn is nog onduidelijk.

Hoe veilig is Google Glass?
Veiligheid is natuurlijk wel een punt: de informatie in de bril kan behoorlijk afleiden. En er zijn privacy implicaties ook. Vergeet niet uw webgeschiedenis: Google Glas kan alles wat je zien en te doen opnemen.
Wat zijn de gevolgen van het hebben van alles wat je zegt mogelijk opgenomen, omgezet in tekst en doorzoekbare? Wat zijn de gevolgen voor de vrijheid van meningsuiting?
Alle radicaal nieuwe techniek brengt ook nieuwe mogelijkheden om daar iets kwaadaardigs mee te doen. Maar je moet dat afwegen tegen alle goed dingen die deze vooruitgang te bieden heeft.

Nieuwe Google Glass Design is stijlvoller
Inmiddels is Google bezig om meer stijlvollere smartbrillen te ontwerpen. Zie foto.
De nieuwe versie van Glass wordt voorzien van een betere accuduur, krachtigere hardware en een fraaier design. Google werkt reeds samen met Luxottica, het bedrijf achter Ray-Ban en Oakley, om het design van Glass op de schop te nemen. Want als Glass als consumentenproduct wil slagen, moet Google eerst aan de slag met het design.

Ook Google Glass at Work blijft bestaan.  Met Google Glass at Work wil de internetgigant een zakelijk platform bouwen voor bedrijven die Glass gebruiken, zoals ziekenhuizen en installatiebedrijven. De dokter of monteur kan tijdens zijn werk een Glass dragen om direct relevantie informatie te zien, die constant wordt geüpdatet. Google richtte dit programma op toen bleek dat er veel zakelijke toepassingen werden gemaakt voor Glass, wat het mede te danken heeft aan alle feedback uit het Explorer-programma. Als Google dit programma stopt, zouden veel bedrijven plotseling in de problemen komen.
https://plus.google.com/+projectglass/posts
Op de Google Plus-pagina van het project kun je feedback geven over Project Glass en ook eigen ideeën insturen:
 
google glass
Yandex.Metrica
NIEUWS
google glass
Google Glass
Nieuwe Google Glass komt ook zonder brilmontuur beschikbaar
De nieuwe Google-Glass bril rust mogelijk op slechts één oor. Dat is te zien in een patentaanvraag bij het Amerikaanse patentbureau USPTO. De nieuwe versie van de Google-Smartbril lijkt op die manier meer op een Bluetooth-headset dan een bril. Het prisma dat bij de eerste Google Glass voor het oog was bevestigd, is nog wel aanwezig. Die is in dit geval alleen niet meer bevestigd aan een montuur, maar is bevestigd aan het deel dat op het oor rust. Het apparaat beschikt daarnaast over een aanrakingsgevoelig gedeelte, dat kan worden gebruikt om het apparaat te besturen.


Nieuwe Google Glass komt is opvouwbaar
De nieuwste versie van de smartbril Google Glass (Enterprise Edition) is opvouwbaar. Van de augmented reality-bril zijn nieuwe details en afbeeldingen van het apparaat op het internet verschenen.


google-bril augmented
Google Glass apps

Google biedt een aantal apps aan die door de smartbril van Google gebruikt kunnen worden:
- Google Plus
- Gmail
- Google Now
Voor de verbinding met sociale netwerken zijn er apps van Facebook, Twitterm Path, Tumblr en Evernote. Ze maken allemaal nieuwe Sharing Contacts aan waar je foto's die je met de Glass gemaakt hebt mee kunt delen, eventueel met een gedicteerde beschrijving. Meer dan dat biedt dat niet. Met twitter for Glass kun je via spraakinvoer reageren op tweets en direct messages dicteren. De evernote app ontvangt notities, die dan op de timline van de Glass wordt weergegeven.

Niet alle beschikbare programma's zijn direct beschikbaar via MyGlass. Een aantal staan alleen op de website van Google. Toegestane programma's worden in het app-gedeeelte van de MyGlass website getoond en moeten geactiveerd worden. De nadruk van de functies ligt ook hierbij op het delen van foto's: GlassTweet tweet foto's, Glass to Facebook doet hetzelfde op Facebook. Glassagram gebruikt instagram-achtige filters voor foto's op de Glass. Fullscreen Beam zet Glass-video's op YouTube. Met Glass To Do kun je spraaknotities maken. Thirst Droplet laat nieuws zien over thema's die je via de website aan de hand van trefwoorden kiest.


De vernieuwde Google Glass

De AR-bril van Google is na de lancering van Google Glass in 2012 geen succes geworden, o.a. vanwege privacy discussies, de dramatische batterijduur en de absurde prijs van rond de 1500 dollar. Hoewel de bril in 2015 uit de consumentenmarkt werd gehaald, ging Google door met ontwikkelen. De focus lag daarbij op het ontwikkelen van applicaties bedoeld voor de industriële sector en de gezondheidszorg. Inmiddels is de Google Glass Enterprise Edition (EE) uitgebracht.

De Google-bril is voorzien van een snellere processor die minder heet wordt, en ook de accuduur is verlengd. De camera heeft een hogere resolutie en toont nu met een rood lampje aan dat er mee gefilmd wordt - iets wat bij de vorige Glass niet zo was, en mede daardoor ontstonden veel zorgen rondom privacy. Daarnaast is de Glass-module nu volledig los te koppelen van het frame, zodat deze ook te integreren is met bijvoorbeeld veiligheidsbrillen. Ook makkelijk voor mensen die zelf al een bril dragen en zo niet met een dubbele bril op hoeven te lopen. Bedrijven betalen circa 1500 dollar per bril.
Verschillende bedrijven al met de vernieuwde Google Glass, met name in de logistiek. De bril toont bijvoorbeeld instructies als een visuele laag over de echte wereld, waardoor werknemers beide handen kunnen vrijhouden. Momenteel wordt de slimme bril gebruikt bij o.a. het in elkaar zetten van de machines, de kwaliteitstoetsen en het opleiden van medewerkers met als resultaat dat het productieproces gemakkelijker en efficiënter plaats kan vinden. Nu is dus de 'Glass Enterprise Edition' (Glass EE) zoals de slimme bril nu heet te koop. Wil je als partner bij het programma aansluiten, zie hier voor meer informatie.
Volgens WIRED zijn de resultaten van deze testen tot dusverre erg goed. In de medische sector blijkt de EE een handige tool die medici helpt met het onderzoeken van patiënten. Toch is het nog even afwachten wat de bril nu werkelijk gaat doen. Volgens een onderzoek van Forrester dragen 14 miljoen medewerkers in diverse sectoren in 2025 een slimme bril. Een toekomst waar elke arbeider en arts een EE draagt, als het aan Google ligt. De nieuwe EE heeft qua functies weinig meer overeen met de eerste Google Glass, wat een tweede flop wellicht voorkomt.

Nieuwe Google Glass versie: Enterprise Edition
13/01/2016
De nieuwste versie van de smartbril Google Glass (Enterprise Edition) is opvouwbaar. Van de augmented reality-bril zijn nieuwe details en afbeeldingen van het apparaat op het internet verschenen. Het nieuwe model is met name geschikt gemaakt voor de werkvloer, aldus Google, en heeft een opvouwbaar design gekregen, wat een veelgevraagde eigenschap was vanuit de community. De nieuwe Glass is voorzien van een Intel Atom-processor, een verbeterde batterij, een 5 GHz WiFi-verbinding en kan beter omgaan met de hitte, dankzij de nieuwe chip. Ook is de Google-bril voorzien van een groter prisma en gaat er een lampje aan wanneer de drager gebruikmaakt van de camera. De aan- en uitknop is naar achteren verplaatst. Daarnaast is Glass water- en stofdicht, wat natuurlijk handig is op bijvoorbeeld een bouwplaats. Deze versie van de AR-bril is straks alleen via het Glass for Work-programma te koop en alleen in Noord-Amerika. Wanneer Google de bril (opnieuw) aankondigt, is nog niet bekend.

Google Glass klaar voor zakelijke markt
08/01/2016
De smartbril Google Glass lijkt klaar om in gebruik genomen te worden voor de zakelijke markt. Volgens Emerce zouden foto's van keuringsinstantie FCC laten zien dat de bril klaar is om de markt op te gaan.
De slimme bril van Google leek eerder juist een tijdje van de markt te zijn verdwenen. Vooral onder consumenten kreeg de Google Glass geen voet aan de grond. Consumenten hadden hun twijfels over de privacy en over het aangezicht wanneer ze de Google Glass zouden dragen.
Voor de zakelijke markt zou de bril echter wel een hoop voordelen kunnen bieden. Zo worden de smart glasses van andere merken al in menig magazijn ingezet. Nest, dochter van Google, besloot daarom de bril toch door te ontwikkelen in een zakelijk jasje. De nieuwe versie van de slimme bril draagt dan ook de naam Google Glass Enterprise. Deze variant lijkt meer op een normale bril en is opvouwbaar. De nieuwe Google Glass is waterdicht en ondersteunt 5GHz Wifi-netwerken. Een lampje laat zien dat de camera in gebruik is, iets wat voorheen niet zo was.

Nieuwe Google Glass zonder brilmontuur
27/11/2015
De nieuwe Google-Glass bril rust mogelijk op slechts één oor. Dat is te zien in een patentaanvraag bij het Amerikaanse patentbureau USPTO. De nieuwe versie van de Google-Smartbril lijkt op die manier meer op een Bluetooth-headset dan een bril.
Het prisma dat bij de eerste Google Glass voor het oog was bevestigd, is nog wel aanwezig. Die is in dit geval alleen niet meer bevestigd aan een montuur, maar is bevestigd aan het deel dat op het oor rust.
Het apparaat beschikt daarnaast over een aanrakingsgevoelig gedeelte, dat kan worden gebruikt om het apparaat te besturen.

Slimme Bril Van Luxottica komt begin 2016 uit
21/05/2015
De Italiaanse brillenfabrikant Luxottica zal begin 2016 een slimme bril op de markt brengen. Dit heeft topman Massimo Vian aan de aandeelhouders verteld.
Luxottica is het moederbedrijf van onder andere Ray Ban, Oakley en Persol. Het Italiaanse bedrijf heeft eind vorig jaar bekend gemaakt dat ze in samenwerking met Intel een slimme bril willen ontwikkelen. De brillen zullen onder andere informatie geven over de huidige locatie en de gezondheid van de drager. Volgens Vian kan de bril samenwerken met mensen door “te kijken, te luisteren en zelfs te praten“.
Luxottica werkt ook samen met Google aan de nieuwe versie van Google Glass. Maar beide brillen zullen niet met elkaar concurreren. Het bedrijf is continue in contact met zowel Intel als Google, aldus Vian.
Over de details van de bril die in samenwerking met Intel wordt gemaakt wil Vian nog niks krijt. “We werken aan sensoren die zaken als temperatuur en locatie kunnen detecteren.” “Intel levert de chips en wij onze merken”, meldt CEO Massimo Vian tegenover persbureau Reuters.

Google Glass stopt met het testen van het prototype van Glass
22/11/2014
Google stopt dus niet met Glass, maar met het testen van het prototype van Glass. Waarschijnlijk heeft Google de afgelopen twee jaar genoeg feedback verzameld om aan een nieuw model te werken dat mogelijk wel voor consumenten is geschikt.
Het design is lelijk en opvallend – samen met alle starende mensen de reden waarom ik ‘m niet meer in het openbaar draag -, de accuduur is slecht en de mogelijkheden zijn nog te beperkt. Maar er zit wel wel veel potentie in. Notificaties die je altijd en overal kunt lezen, terwijl ze als het ware in de lucht zweven. Om vervolgens via spraak erop te reageren. Dit geldt ook voor navigatie, waarbij de route via een soort augmented reality-ervaring over de weg wordt getoond. Of de camera aan de voorzijde, die ideaal is voor point-of-view-video’s als je jouw handen niet vrij hebt.

Google Glass-app voorziet je gesprekspartner van ondertiteling
15/10/2014
Onderzoekers verbonden aan de Amerikaanse universiteit Georgia Tech hebben een app ontwikkeld die een gesprek live van ondertiteling kan voorzien. De app maakt gebruik van spraakherkenning om het gesproken woord van je gesprekspartner om te zetten in ondertitels, die op het display van de slimme bril worden geprojecteerd.
De app ‘Captioning on Glass’ is speciaal voor mensen met een gehoorbeperking ontwikkeld. Dankzij de app kan iemand die normaal gesproken moeite heeft om een conversatie te volgen toch een gewoon gesprek voeren. Volgens de onderzoekers kan spraak ‘bijna realtime’ omgezet worden in ondertitels.
De app werkt samen met de smartphone van de gebruiker. Degene met wie gesproken wordt moet in de microfoon van de smartphone spreken. Wil je een gesprekje met een vreemde aanknopen, dan zul je dus wel je telefoon uit handen moeten geven.
Het team werkt ook aan een vertaalvariant van de app. Deze moet de gebruiker de mogelijkheid geven om iemand die een vreemde taal spreekt te ondertitelen in de eigen taal. De vertaalapp kan momenteel overweg met Engels, Spaans, Frans, Russisch, Koreaans en Japans.

Google Glass kan alle notificaties van een gekoppeld Android-toestel tonen
15/10/2014
Door een update van Google Glass lijkt de smartbril qua functionaliteit daarmee meer op Android Wear, het smartwatch-besturingssysteem van Google. Op dat systeem was het al mogelijk om alle notificaties van de gekoppelde telefoon door te krijgen, maar Google Glass toonde alleen meldingen van apps met speciale Google Glass-ondersteuning. Door de update is het ook mogelijk om bijvoorbeeld Whatsapp-berichten te lezen op de slimme bril van Google. Zonder Google Glass-ondersteuning in de app moet nog wel via de telefoon worden gereageerd. Google Glass is nog altijd niet beschikbaar in Nederland. Het is onduidelijk wanneer Google van plan is om een echte consumentenversie van de bril uit te brengen. Het apparaat, met een prijs van 1500 dollar, is nu nog vooral gericht op ontwikkelaars.

Nieuw: NOS Google Glass nieuws-app
01/10/2014
Met deze nieuws-app voor Google Glass ontvang je nieuwsupdates en de weersverwachting wanneer het jou uitkomt. Terwijl je het nieuws hoort, kan je ongestoord verder waar je mee bezig bent.
Niemand weet hoe Google Glass zich gaat ontwikkelen. De algemene verwachting is dat draagbare technologie, de ‘wearables’, een steeds belangrijkere plek in ons dagelijks leven krijgen. Dit is de reden dat NOS als experiment de nieuws-app voor Google Glass heeft ontwikkeld.
De nieuws-updates verschijnen in de vorm van een card in je Google Glass Timeline. Deze card bevat een foto van het nieuws van dat moment, en een korte weersverwachting van die dag. Als je het kaartje opent wordt het nieuwsbulletin van dat moment afgespeeld. Het nieuwsbulletin speelt in audio.

SNS Bank ontwikkelt saldo-app Google Glass
03/09/2014
SNS Bank heeft samen met Ordina een app ontwikkeld waarmee klanten hun saldo kunnen opvragen op hun Android smartwatch of Google Glass. Daarnaast kunnen klanten zien hoeveel zij rood kunnen staan.
De app werkt met behulp van stemcommando’s. Er zijn inmiddels plannen om de functionaliteiten uit te breiden, zodat klanten meerdere rekeningen kunnen raadplegen en betalingen kunnen doen.
SNS Bank zegt met de app in te spelen op de behoefte van klanten om hun saldo te kunnen inzien.
"Uit onderzoek blijkt dat bijna al onze klanten hun saldo gemiddeld één keer per dag op hun mobiel bekijken. Met de Android smartwatches en Google Glass-app kun je op nog meer manieren je saldo bekijken", aldus Patrick Kuijsters, directeur Marketing SNS Bank.
De app voor Google Glass is inmiddels ingediend ter beoordeling bij Google.

Google Glass te besturen met gedachten via headset en app
13/07/2014
De Londense ontwerpstudio This Place heeft een app gebouwd die het in samenwerking met een speciale headset mogelijk maakt om Google Glass te besturen met je gedachten.
De app, MindRDR, verbindt Google Glass met de Neurosky EEG-headset, dat hersengolven oppikt.
De app vertaalt die golven naar een soort meter die te zien is in de camera-app, zoals te zien is in een filmpje. Wanneer de drager zich concentreert, gaat de meter omhoog en wordt er een foto genomen. Wanneer er nog wat harder wordt gefocust wordt de foto naar Twitter gestuurd.
Het project is vooral bedoeld als experiment; het is wat onhandig om zowel een headset en een slimme bril op je hoofd te hebben, en de mogelijkheden zijn nu nog beperkt. MindDRD is daarom een opensourceproject. Het is dus mogelijk voor andere ontwikkelaars om meer toepassingen voor de sensor te ontwikkelen. Uiteindelijk is het doel om te kunnen communiceren met een digitaal apparaat, enkel met behulp van gedachten.
De huidige headset kan vier typen hersengolven oppikken, maar de ontwikkelaars gaan ervan uit dat, naarmate de technologische ontwikkeling vordert, dat zal oplopen tot achttien.

Google Glass nu voor iedereen in VS te koop
24/04/2014
Google Glass is vanaf nu voor iedereen te koop in Amerika, waardoor het gesloten Explorer-programma voor het eerst publiekelijk wordt.
Dat meldt Android Police. Eerder deze maand was Google Glass voor één dag voor alle inwoners van de Verenigde Staten beschikbaar, en Google zet deze lijn voort.
In de online winkel van Google wordt nog steeds de huidige Explorer-versie van Google Glass verkocht. De slimme bril heeft ook hetzelfde prijskaartje: 1500 dollar. Het apparaat komt beschikbaar in vijf kleuren: grijs, oranje, wit, donkergrijs of blauw.
Bij Google Glass levert de internetgigant ook een oplader en usb-kabel, oordopje, hoesje en een montuur of zonnebrilglazen. Door de publieke release wordt de Explorer-editie van Google Glass officieel een consumentenproduct.
Release
Het blijft vooralsnog onduidelijk of Google binnenkort een nieuwe versie van Google Glass gaat uitbrengen. De verwachting is dat Google dit jaar een nieuwe en goedkopere versie van Glass op de markt gaat brengen.
bron: nu.nl

Etiquettelijst voor Google Glass
19/02/2014
Google heeft een lijst gepubliceerd waarmee het Google Glass-gebruikers instrueert hoe zij op een verantwoorde manier moeten omgaan met de smartglasses.
De slimme bril van Google zorgt zo nu en dan voor lastige situaties, zo kreeg een Amerikaanse vrouw een boete (die later werd ingetrokken) omdat ze de smartglasses ophad tijdens het autorijden, en werd de bril ook tijdens onze eigen testperiode bijna van het hoofd van de redacteur gerukt.
Met de lijst wil Google onbeschoft gedrag, zoals het stiekem nemen van foto's, voorkomen. Zo dienen Glass-dragers altijd eerst netjes toestemming te vragen voordat het apparaat wordt gebruikt om filmpjes of foto's te maken.
Ook is de bril niet toegestaan waar smartphones ook verboden zijn, aldus Google. Wanneer er vragen worden gesteld over de bril, vraagt het bedrijf de gebruikers vriendelijk te antwoorden, en desnoods een kleine demonstratie te geven.
Naast de omgangsnormen komt Google ook met een aantal praktische tips. Zo is het appraat bedoeld voor korte "uitbarstingen" van informatie, en moet er niet verwacht worden dat er hele e-books mee kunnen worden gelezen. Ook is het niet slim om de smartglasses te dragen tijdens het sporten.

Google Glass in het onderwijs
22/01/2014
Op welke manier zou de Google Glass in het onderwijs kunnen worden toegepast? Denk bijvoorbeeld aan een docent scheikunde die in een fabriek staat en via de bril een bijzonder scheikundig proces aan zijn leerlingen kan uitleggen die in het klaslokaal zitten. Ook voor het leren van talen, waaronder gebarentaal, kan Google Glass veel betekenen. Het kan bijvoorbeeld real-time een gebaar herkennen waarna je op je beeldscherm de betekenis ervan ziet verschijnen. Hogeschool Utrecht ziet voor de Faculteit Educatie ook wel mogelijkheden: “Een stagiair staat voor de klas en laat zijn begeleider via de bril meekijken, waardoor de begeleider aanwijzingen kan geven om zo de les beter te laten verlopen.”

Rechter verwerpt boete voor Google Glass in auto
18/01/2014
De Amerikaanse vrouw die vorig jaar een boete kreeg voor het rijden met Google Glass op, hoeft haar boete toch niet te betalen. Dat heeft een rechter in San Diego bepaald.
Cecilia Abadie werd in oktober door een agent beboet omdat ze tijdens het rijden in haar auto een Google Glass op haar hoofd had.
De bril toont, als hij is ingeschakeld, een geprojecteerd scherm voor de ogen van de gebruiker. Volgens de agent belemmert dat het zicht. Abadie beweert dat haar Glass niet aan stond.
De rechter stelt dat er te veel twijfel is over of het apparaat ingeschakeld was en vindt dat de agent in kwestie dat niet kon beoordelen omdat hij nog nooit een exemplaar had gedragen. Aan een klein prisma aan de zijkant van de bril is te zien of Glass is geactiveerd.

De huidige wetgeving is volgens de rechter wel voldoende om het gebruiken van Glass achter het stuur te verbieden. Zo is het niet toegestaan een video, tv-scherm of vergelijkbaar apparaat voor een voertuig te hebben als het beweegt, meldt AP.
Abadie ziet de uitspraak als een kleine overwinning, maar had liever gezien dat de rechter had toegestaan dat de Google-bril ook daadwerkelijk mocht worden gebruikt in de auto. 
Juridisch experts verwachten dat deze uitspraak nog geen precedent zal scheppen, maar wel het begin is van diverse zaken over opkomende technologieën in de auto. In in ieder geval de staten Delaware, New Jersey en West-Virginia is Glass helemaal verboden voor bestuurders.
bron: nu.nl

Google Glass-update laat drager foto nemen met knipoog
18/12/2013
De nieuwe firmware voor Google Glass, XE12, maakt het mogelijk om door middel van een knipoog een foto te nemen.De knipoogfunctie, die door Google als "in de verkennende fase" wordt bestempeld, werkt ook als het scherm van de bril uitstaat en is alleen beschikbaar voor Glass-gebruikers met een bril van de tweede generatie.
Daarnaast zijn er twee nieuwe stemcommando's toegevoegd aan Glass: het is nu mogelijk de bril te vragen hoever het is naar een bepaalde plaats. Ook weet de bril het antwoord op de vraag hoeveel caloriën er in bepaald eten zit.
Ten slotte is ook de tekst 'Sent Through Glass' weggehaald, dat altijd werd meegestuurd wanneer er een bericht werd verstuurd door middel van de bril.

Iedereen mag Google Glass-apps maken
24/11/2013
Google heeft de toegang tot de algemene ontwikkelaarskit van Glass opengesteld. Zo kan iedereen apps voor de Google Glass ontwikkelen.
Tot nu toe was speciale toegang vereist tot de zogenoemde Mirror API, een ontwikkelplatform voor Google Glass-apps. Nu is de ontwikkelaarskit opengesteld voor iedereen, meldt Google.
De Mirror API maakt het mogelijk zogenaamde web-apps te ontwikkelen die gebruik maken van enkele basale functies van Glass. Ontwikkelaars moeten nog wachten op toegang tot de Glass Development Kit (GDK), waarmee uitgebreidere apps gemaakt kunnen worden.
Die GDK werd vorige week door Google onthuld, gepaard met enkele apps die gebruik maken van de volledige mogelijkheden van de smartglasses. De GDK is echter nog alleen op uitnodiging beschikbaar, met de Mirror API kan nu iedereen aan de slag.
Google hield deze week een zogenoemde hackaton, waarbij ontwikkelaars toegang kregen tot de volledige Glass Development Kit.
bron: Nu.nl

'Google wil Glass via opticien gaan aanbieden'
24/11/2013
Google zou in de VS willen gaan samenwerken met een optiekketen om Google Glass via opticiens aan te kunnen bieden.
Dat meldt The Wall Street Journal. Google zou een samenwerking bespreken met VSP Global, een Amerikaanse zorgverzekeraar die ook enkele brillenmerken bezit.
Google zou het idee verkennen Glass via opticiens in de VS landelijk te gaan aanbieden. Momenteel is de bril alleen op uitnodiging bij Google te koop.
De opticiens van VSP maken volgens eigenaar van de verzekeraar Rob Lynch speciale brillenglazen op sterkte voor Google Glass. Ook worden opticiens getraind om Google Glass voor klanten op maat kunnen maken.
Ontwerp
Ook zou Google nieuwe ontwerpen voor de bril willen maken, die beter op bestaande brillen passen. Onlangs bracht het bedrijf al een verbeterde versie van Glass uit, die voor brildragers al beter te verstellen is.
Op termijn zou Google echter ook het gehele ontwerp van zijn smarglasses willen aanpakken. Het overleg tussen Google en VSP zou nog in een vroeg stadium zijn. VSP heeft een netwerk van dertigduizend opticiens in dienst en in totaal zestig miljoen klanten en verzekerden in de VS.
Google zou eerder al met Amerikaans brillenmerk Warby Parker hebben gesproken. Toen was de opdracht iets te maken "dat een modebewust persoon in de eenentwintigste eeuw graag op zijn gezicht zou zetten". Bron Nu.nl

De eerste erveringen en reviews van Google Glass
03/07/2013
De Google Glass-bril komt pas in 2014 op de markt, maar de eerste ontwikkelaars hebben het apparaat nu al in handen. NUtech.nl kreeg de kans deze bijzondere bril alvast even uit te proberen.
Lees over de ervaringen met de Google-bril op: http://nutech.nl/reviews/3407516/hands-on-google-glass-voorlopig-nog-hebbedingetje.html

Vragen en antwoorden (FAQ's) over Google Glass
03/07/2013
Er zijn veel vragen rondom de Google-bril Glass. Hoe zit het met de privacy en het beleid rond het maken van apps? En welke technologie wordt nu precies gebruikt? Twaalf belangrijke vragen en antwoorden over Glass.
Op de site van Google vind je de antwoorden op diverse vragen:
https://sites.google.com/site/glasscomms/faqs

Google past privacybeleid niet aan vanwege Glass
02/07/2013
Het bedrijf zal het privacybeleid in ieder geval niet aanpassen vanwege de komst van Google-bril Glass. Google is ervan overtuigd dat de privacy van gebruikers en omstanders niet in het geding zal komen. Mede dankzij spraakbesturing en een oplichtend gedeelte in de bril. Als een gebruiker een foto of video wil maken zal hij namelijk "Ok Glass, take a picture" moeten zeggen. Ook is het mogelijk een foto te maken door de trackpad aan de zijkant te gebruiken. Als de camera wordt ingeschakeld, zal echter altijd de projector in de bril oplichten zodat voor omstanders duidelijk is dat de bril aan staat.
Google Glass-apps aangekondigd
29/06/2013
De eerste reeks aan apps voor Googles augmented reality-bril Glass is aangekondigd. Dat meldt The New York Times. Donderdag toonde de zoekgigant voor het eerst prototypes van de eerste apps aan het grote publiek tijdens de I/O-conferentie. Nieuwe apps die door derden worden gemaakt, hebben de codenaam Glassware gekregen. Zo is het nu mogelijk om nieuws te lezen via CNN, herinneringen te krijgen met Evernote en modetips te kijgen van Elle en ook grote social media-bedrijven als Tumblr en Twitter hebben hun eerste applicaties getoond.
Een van de laatste grote bedrijven die een nieuwe app voor Glass heeft getoond is Facebook. Hiermee is het mogelijk om foto's gemaakt met de bril direct op de tijdlijn van een gebruiker te zetten. Verder zijn beschrijvingen van de foto simpelweg toe te voegen door ze uit te spreken.
"We kijken ernaar uit om uit te vinden hoe we de Facebook-ervaring naar nieuwe mobiele aparaten kunnen uitbreiden", liet Erick Tseng van Facebook weten in een blogpost. "Dit is slechts een eerste stap." Het zal nog niet mogelijk zijn om via Glass mensen in foto's te taggen, hoewel dat natuurlijk wel achteraf kan via de gebruikelijke apps of webpagina's.
Tijdens een sessie op de Google I/O-conferentie stelde het team achter Glass dat het apparaat de privacy van gebruikers en omstanders niet in het geding brengt. "Vanaf het begin hebben de sociale implicaties en etiquette van mensen met Glass bij ons centraal gestaan", aldus productontwikkelaar Steve Lee.
Hij stelde dat het altijd duidelijk is wanneer de gebruiker Glass gebruikt, omdat dan omhoog moet worden gekeken. Bovendien is duidelijk te zien wanneer het display aan is.
Updates
Daarnaast maakte Google bekend dat de software van Glass tijdens de ontwikkelingsfase elke maand zal worden geüpdatet. Er worden zo nieuwe functies geïntroduceerd, bugs verholpen en de gebruikservaring verbeterd.
Inmiddels hebben alle 2000 'explorers', de ontwikkelaars die vorig jaar een bril kochten, hun apparaat ontvangen. Binnenkort deelt Google zo'n 8000 brillen uit aan mensen die aan een wedstrijd deelnamen door te twitteren met de hashtag #ifihadglass.
Alleen Amerikanen mochten meedoen aan die wedstrijd, dus Glass zal voorlopig nog niet in Nederland verschijnen.

bron: http://www.nu.nl/tech/3476521/eerste-golf-google-glass-apps-getoond.html

Google Glass kan live gezichten herkennen
28/05/2013
Nieuwe software maakt het mogelijk dat de slimme bril van Google live gezichten kan herkennen en informatie over de persoon kan geven.Dat melden The Telegraph en TechCrunch. De software wordt ontwikkeld door Lamda Labs uit San Francisco en werkt op dit moment enkel door een foto met Google Glass te schieten waarna de gezichtsherkenningstechnologie wordt geactiveerd.
De volgende versie van de software moet gezichten live herkennen waarna de informatie op het prisma van Glass wordt geprojecteerd. Lamda Labs claimt dat zijn software al door meer dan 1000 ontwikkelaars wordt gebruikt die tezamen vijf miljoen keer per maand de gezichtsherkenningsfunctionaliteit raadplegen.Door de live gezichtsherkenningstechnologie kunnen personen direct aan hun Facebook- of LinkedIn-profiel worden gekoppeld door alleen via Glass naar ze te kijken.
Google heeft een dergelijke functionaliteit met Glass niet verboden. De internetgigant wil wel iedereen eraan herinneren dat Glass niet standaard over deze functionaliteit beschikt, maar dat het software van derden is die dit mogelijk maakt. "We hebben steeds gezegd dat we geen gezichtsherkenningsfeatures aan Glass toevoegen. Als we dergelijke opties zelf beschikbaar maken, hanteren we in ieder geval stevige privacybeveiligingen."
Glass krijgt in de Verenigde Staten veel kritiek vanwege privacygevoelige vraagstukken.

Google-bril Glass kan met ogen bestuurd worden
22/04/2013
Google laat gebruikers van Glass de bril mogelijk besturen met oogbewegingen; Dat heeft een gebruiker van Reddit ontdekt in de code van de Google Glass-app MyGlass. Zo zou een foto gemaakt kunnen worden door te knipogen. De besturing kan via een knipoog in- en uitgeschakeld worden en het is een optionele functie. Zonder kalibratie zou Glass met de ogen knipperen kunnen opvatten als een knipoog. Volgens Glass-app.org reageert de bril echter pas als een knipoog iets langer dan gebruikelijk wordt vastgehouden. Tot nu toe leek Glass alleen bestuurd te kunnen worden via spraak, fysieke knoppen en een trackpad. De bril kan informatie projecteren voor de ogen van de gebruiker en kan bovendien video’s en foto’s maken. Het apparaat komt eind 2013 op de markt voor een nog onbekende prijs.
Ook de hardware lijkt nu te wijzen op besturing via de ogen. Er zit een sensor aan de binnenkant van Glass die gebruikt wordt om te meten of de bril gedragen wordt of bijvoorbeeld op een tafel ligt. Deze sensor kan echter ook gebruikt worden voor oogbesturing.

Google-bril zal voorlopig gemaakt worden in Amerika
29/03/2013
Project Glass, de augmented-reality bril van Google, zal naar verluidt worden fabriceerd in de Verenigde Staten (bron: Financial Times). Volgens de krant wil het bedrijf hiermee een voorbeeld stellen om de productie van elektronica terug te brengen naar Amerika.

'Google Glass kan ook koelkast besturen'
22/03/2013
Google wil de augmented reality-bril Glass mogelijk ook inzetten om huishoudelijke apparatuur als koelkasten mee te besturen. Dat blijkt uit een patentaanvraag die werd gevonden door Engadget.
De aanvraag en bijbehorende patentschets omschrijven een manier om apparaten als koelkasten en garagedeuren te identificeren door bijvoorbeeld Bluetooth, RFID of infrarood, zodat deze vervolgens opdrachten kunnen krijgen van de gebruiker.
Zo zou een 'slimme' koelkast op het display van de bril kunnen laten zien dat er geen melk meer op voorraad is. De drager van de bril zou ook de temperatuur van de koelkast kunnen aanpassen en bijvoorbeeld een garagedeur kunnen openen.
Hoe deze opdrachten moeten worden gegeven, blijkt niet uit het patent. Mogelijk zou dit door middel van een gesproken commando gaan, zoals ook andere functies van Google Glass worden aangestuurd.

Google toont apps voor Project Glass
22/03/2013
Google heeft voor het eerst werkende applicaties getoond voor de Project Glass-bril.
Veel apps werken volgens Google bewegingen van het hoofd en de ogen als besturing. Het hoofd omhoog bewegen kan apps opstarten of openen en oogbewegingen zouden bijvoorbeeld voor meer informatie moeten zorgen.
Via Path en Evernote moet het eenvoudig zijn foto's te delen en op berichten van anderen te reageren. Hier wordt onder meer de trackpad aan de zijkant van de bril voor gebruikt. Ook komt de camera hier uiteraard van pas.

Bronnen en links
01/03/2013
http://nl.wikipedia.org/wiki/Google_Glass
http://glass-apps.org/
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.glass.companion

Wat is Google Glass?
Google Glass is een slimme computer bril met een geïntegreerde display en een batterij verborgen in het frame.

Google heeft een video over de 'smartbril' Glass online gezet (klik links op het screenshot). In de video wordt het duidelijker hoe je de bril moet bedienen: met je stem. "Oké Glass, record a video."
Google Glass: een bril van Google die informatie kan projecteren. Het apparaat beschikt over een processor, accu, camera en trackpad.
Google Glass Apps
Om de Google smartbril in te stellen kan je gebruik maken van Apps. Lees verder: Apps
Google Glass
alles wat je wilt weten over de slimme brillen: AR-, MR- en VR-brillen
SmartBril.info