SmartBril.info

Inspectie op afstand met behulp van een AR-bril

28 mei 2020
Inspectie op afstand met behulp van een AR-bril
Gastankerrederij Anthony Veder en Bureau Veritas hebben onlangs een succesvolle pilot afgerond betreffende het op afstand uitvoeren van een klasse-inspectie. Met behulp van een augmented reality bril werden verschillende cruciale systemen aan boord van gastanker ‘Coral Favia’ geïnspecteerd.
Voor deze pilot zette de rederij van gastankers een occasional survey in scene, waarbij de bemanning op het schip en inspecteurs van Bureau Veritas drie systemen aan boord inspecteerden. Op de brug onderging de voyage-data recorder een inspectie, waarbij een bemanningslid met een Microsoft Hololens de inspectie uitvoerde. Via een dataverbinding keken inspecteurs van Bureau Veritas mee, en controleerden of de certificaten in orde waren en of de systemen goed functioneerden. Een officier aan boord liep rond met de Hololens en een gecertificeerde inspecteur van Bureau Veritas keek mee vanuit kantoor.

De feitelijke techniek voor deze in coronatijd zeer nuttige innovatie is niet heel ingewikkeld. Het gaat allereerst om een AR-bril die functioneert als een draagbare computer voorzien van Microsoft Remote Assist (een soort Microsoft Teams) waardoor mensen aan de wal mee kunnen kijken. ‘

Meer toepassingen
De mogelijkheden van deze technologie zijn groot. Naast inspecties op afstand, kunnen ook servicemonteurs van equipment aan boord met de bemanning meekijken en hen door een reparatie heen praten of een reparatie voorbereiden. Ook kunnen efficiënter interne audits worden uitgevoerd.
Daarnaast gaat Anthony Veder onderzoeken wat er mogelijk is op het gebied van mixed reality. Op de Hololens kun je handleidingen van apparatuur aan boord naar boven halen of een dashboard met technische gegevens oproepen. Daarnaast loopt de bemanning op het schip dagelijks veel checklists door die je met mixed reality zou kunnen digitaliseren, visualiseren en kunt gebruiken om de workflow beter in te richten.
Bron: technischweekblad.nl

Meer informatie over AR en AR-brillen