SmartBril.info

Unity vs Unreal software XR-ontwikkeling: welke is beter?

Als je een Extended Reality applicatie voor je bedrijf of persoonlijke project wilt ontwikkelen, dan zijn er tegenwoordig meerdere mogelijkheden om dit te realiseren. Tegenwoordig stellen 3D-game-engines zoals Unity3D en Unreal Engine mensen zonder eerdere VR-ontwikkelingservaring in staat om VR-oplossingen te creëren. Wat dit onder andere mogelijk maakt is het feit dat je met beide engines gratis kunt experimenteren zolang je wilt!

Aanvankelijk werden deze softwareplatforms gebouwd om 3D-videogames te ontwikkelen, maar aangezien het ontwikkelen voor VR, MR en AR veel overeenkomsten vertoont met game-ontwikkeling, werden deze game-engines overgenomen door de XR-gemeenschappen. Er zijn verschillende opties (CryEngine, ApertusVR, Amazon's Sumerian), maar er zijn twee engines die het marktaandeel van de XR-ontwikkelingsmarkt domineren:

- Unity3D

- Unreal Engine 4.

Unity3D (gratis)

Unity3D is een ontwikkelengine die voor het eerst werd uitgebracht in 2005. Sindsdien is het het populairste 3D- en 2D-ontwikkelingsplatform ter wereld geworden.

Hieronder enkele cijfers over het gebruik:
- 60% van de AR / VR-inhoud en 50% van de mobiele games wordt gemaakt met Unity3D
- Meer dan 24 miljard installaties in de afgelopen 12 maanden
- Ondersteunt 28 platforms (van iOS en Oculus tot Windows Mixed Reality en alles daartussenin)

Vanwege de hoge populariteit bij mobiele platforms, is er een hardnekkige mythe dat Unity3D alleen goed is voor mobielgerichte projecten. Dat komt vooral doordat Unity3D zich in het verleden sterk op de mobiele markt richtte, vooral tijdens de opkomst van de AppStore van Apple en de Play Market van Google. In feite is de engine de afgelopen jaren zo ver gevorderd dat het nu een veelzijdig ontwikkelingsplatform is dat kan worden gebruikt voor elke complexe XR-oplossing. Unity is dus goed in te zetten voor zowel platformonafhankelijke oplossingen als complexe XR-projecten.

Unreal Engine 4 (gratis)

Unreal Engine heeft een lange geschiedenis als game-engine die teruggaat tot 1998. Gedurende zijn levensduur werd het in licentie gegeven aan een handvol AAA-studio's voor titels als Unreal / Unreal Tournament en Deus Ex. Het heeft verschillende iteraties gehad, zoals Unreal Engine 2 & 3. De zaken namen een ommekeer in 2015, toen de 4e versie van deze alomtegenwoordige ontwikkelingsengine gratis werd gemaakt voor het grote publiek.
Er is overigens een royaltyvergoeding van 5% voor door Unreal Engine aangedreven producten die meer dan $ 3.000 per kalenderkwartaal verdienen. Er is geen royalty als u de Unreal Engine gebruikt voor architectuur, auto-, film-, televisie-, uitzendingen, live-evenementen, training en simulatie of andere niet-gamesprojecten

Hieronder staan ​​de belangrijkste statistieken voor Unreal Engine 4:
- Meer dan 7 miljoen gebruikers uit de ontwerp- en bedrijfsgemeenschap
- Meer dan 15 ondersteunde platforms
- Tegenwoordig kunnen indie-ontwikkelaars en grote studio's allebei Unreal Engine gebruiken voor hun verschillende projecten, waaronder games, onderwijssystemen en zakelijke oplossingen.

Vanwege de oorsprong van Unreal Engine is het een algemene opvatting dat Unreal Engine 4 alleen een geweldig hulpmiddel is als u werkt aan complexe projecten van meerdere miljoenen dollars, met name videogames.

Documentatie en training

Zowel Unity3D als Unreal Engine 4 hebben uitgebreid ontwikkelde documentatie over het gebruik van de engines en specifiek over XR-ontwikkeling:
Unity3D XR-documentatie
Unreal Engine XR-documentatie

Maar de echte educatieve waarde komt van externe training. Hoewel er kwaliteitstrainingen zijn die leren hoe je XR-applicaties kunt bouwen voor zowel Unity3D als Unreal Engine, is het aantal van deze cursussen aanzienlijk groter voor Unity-ontwikkelaars. Het Udemy-onderwijsplatform biedt bijvoorbeeld ongeveer 2.200 cursussen voor Unreal Development en 5.500 voor Unity. Hoewel de meeste van deze cursussen je leren hoe je games kunt ontwikkelen, kan de basiskennis ook worden gebruikt voor het bouwen van andere soorten applicaties.
Wat betreft de zakelijke en ondernemingsgerichte cursussen, deze hebben de neiging om de Unity3D-omgeving te gebruiken vanwege de ontwikkelde infrastructuur en het lagere instappunt voor nieuwe ontwikkelaars.
Je kunt meer te weten komen over de structuur achter de XR-cursus en hoe deze u precies leert om voltooide XR-applicaties te bouwen door de syllabus voor onze 10 weken durende projectgebaseerde live XR-ontwikkelingstraining te downloaden.

Community voor ontwikkelaars

Elk jaar verleggen ontwikkelaars de grenzen van wat mogelijk is in XR. Zowel Unity3D als Unreal Engine doen hun best om ontwikkelaars relevante documentatie en trainingsmateriaal te bieden, maar op dit gebied wordt je onvermijdelijk alleen gelaten om uit te zoeken welke optie je moet kiezen. De rol van de community rond de game-engine is van het grootste belang, vooral in een opkomende XR-industrie
Unity3D, als een vrij toegankelijke engine, bestaat al langer dan Unreal Engine 4, dus het heeft natuurlijk een grotere gemeenschap van indie-ontwikkelaars eromheen.
Op het forum van Unreal Engine zijn er bijvoorbeeld 12.000 onderwerpen over C ++ -programmering en 4.600 threads over VR- en AR-ontwikkeling.
Op het forum van Unity3D zijn er 128.000+ threads over scripting en 6.100+ onderwerpen over VR-ontwikkeling. Dat betekent dat als er zich een probleem voordoet, de kans groter is om iemand met hetzelfde probleem te vinden die u kan helpen meer te weten te komen over hun oplossing.

Toegang tot de broncode van het platform

Beide platforms zijn zelfvoorzienend - de tools en workflows die ze bieden, zijn meer dan voldoende om XR-applicaties van elk type te maken zonder aanpassingen aan de broncode van de platforms.
Er is echter één groot verschil tussen UE4 en Unity3D. Unreal Engine 4 is een open source-engine. Unity3D is dat niet. Dat betekent dat u de UE4-broncode kosteloos kunt aanpassen aan uw behoeften. Tegelijkertijd kunt u de Unity3D-broncode bekijken, maar om deze te wijzigen, moet u een bedrijfslicentie aanschaffen.
Hoewel dit een dealbreaker kan zijn voor grotere producties, moeten kleinere ontwikkelteams zorgvuldig overwegen of ze de broncode van het platform überhaupt moeten wijzigen, anders kan een snelle oplossing elders een lawine van bugs veroorzaken. Als je wat aangepaste functionaliteit nodig hebt in Unity3D, zouden in de meeste gevallen platformgebaseerde scripting en plug-ins uit de asset store voldoende moeten zijn.

Samenvatting en conclusie

In de afgelopen jaren hebben beide software engines zich met grote sprongen ontwikkeld, hun zwakke punten aangepakt en voortdurend de nieuwste trends in de branche gevolgd.
Vroeger was het Unity3D voor mobiele projecten en Unreal Engine voor AAA-games, maar sindsdien is er veel veranderd. Beide platforms zijn perfect geschikt voor het maken van complexe XR-oplossingen en indie-projecten. Beide platforms zijn in staat om verbluffende beelden en platformonafhankelijke applicaties te creëren. Hoewel Unity3D meer platforms ondersteunt en bekend staat om zijn platformonafhankelijke ontwikkelingsaanpak, zijn beide engines geoptimaliseerd om te werken met alle recente XR-technologie op de markt. Veel ontwikkelaars beweren dat Unity een goede keuze is vanwege het gebruiksgemak.
Het komt allemaal neer op uw eerdere ervaring en omgeving waarin je werkt. Heb je veel ervaring met programmeren in C ++? Unreal Engine is de juiste keuze.
Als je echter net begint als ontwikkelaar, dan is Unity's C # misschien een meer praktische taal voor beginners, omdat het een grotere community en VR-codebasis eromheen heeft.
Als je applicatie sterk gericht is op presentatie en afbeeldingen, bijvoorbeeld een desktopgame met AAA-assets of visuele presentatie voor bedrijven, dan is mogelijk Unreal Engine 4 met zijn Blueprints-systeem en geweldige visuele effecten uit de doos een goede keuze. Aan de andere kant, als je werkt aan een complexe bedrijfsoplossing die veel maatwerk, iteratieve ontwikkeling, prototyping en optimalisatie vereist, dan is het leren van de Unity3D-omgeving wellicht een goede optie.
Bestudeer beide platforms zorgvuldig, begrijp wat voor je beter werkt en onthoud dat je beide platforms gratis kunt uitproberen!
Bron: Circuitstream