SmartBril.info
Veel gestelde vragen VR-brillen

Veel gestelde vragen voor VR-brillen (FAQ)

Alle informatie over VR-brillen die veel gevraagd wordt, de zogenaamde frequently asked questions (FAQ).

Is een VR-bril geschikt voor brildragers?

VR-brillen hebben in de meeste gevallen voldoende ruimte tussen de lenzen en het hoofd zodat ook brildragers de headsets kunnen gebruiken. Bij lichte ametropie kan de instelling van de beeldscherpte een bril overbodig maken. Als je echter een bijzonder brede bril gebruikt, moet je zorgvuldiger meten bij het kopen van een virtual reality-systeem. Met een VR-bril voor smartphones ligt het anders. Niet alle modellen bieden voldoende ruimte voor een bril.

Hoe zorg ik goed voor een VR-bril?

Een opwindende VR-game kan een zweetdruppel veroorzaken, aangezien fysieke beweging een essentieel onderdeel is van de VR-ervaring. Maar zweet en stof enerzijds en optische apparaten anderzijds zijn geen vrienden. De lenzen moeten regelmatig worden schoongemaakt met een zachte doek. Als je aan de veilige kant bent, kun je ook stofblazers gebruiken, zoals die door professionele fotografen worden gebruikt. De bekleding van de beste VR-brillen is goed schoon te maken of te vervangen.

Waarom worden sommige mensen ziek in Virtual Reality?

Als de fysieke en visuele sensaties niet overeenkomen, kan dit misselijkheid veroorzaken. De evolutie heeft ons gevormd door het feit dat dergelijke tegenstrijdigheden vaak verband houden met vergiftiging. Net als bij reisziekte, reageren onze hersenen op dergelijke afwijkingen met misselijkheid: als iets ons vergiftigt, moeten we ervan afkomen en overgeven. Hoe beter de grafische weergave en de resolutie van de virtuele realiteit, hoe lager het risico op misselijkheid. De framesnelheid moet vooral 90 frames per seconde zijn. Veel patiënten kunnen het risico ook minimaliseren door er geleidelijk en langzaam aan te wennen.

Welke games zijn er voor VR-brillen?

Er zijn steeds meer games voor virtual reality. Er zijn meer dan honderden spellen om uit te kiezen op Steam, sommige gratis. De meeste games zijn kleine mini-games, maar er zijn ook toptitels in VR, zoals Skyrim VR of Fallout 4 VR. Qua prijs zijn de VR-games hoger dan die van de normale versies, maar bieden het echte "precies in het midden". Gamestar heeft een lijst samengesteld met onmisbare titels voor VR.

Wat zijn de minimumvereisten voor een VR-bril?

Voor VR-brillen moet je minimaal een Intel Core i5 of AMD Ryzen 5 processor en een Nvidia Geforce GTX 1060 of AMD Radeon RX 580 hebben geïnstalleerd. Bovendien zijn minimaal 8 GB RAM en vrije USB 3.0-poorten vereist. Hiermee kunnen veel games echter alleen met beperkingen worden gespeeld. Als je meer prestaties van een VR-bril wilt, moet je vooral vertrouwen op een zeer snelle grafische kaart. Voor alle zekerheid check je ook de minimum vereisten van de betreffende VR-bril die je op het oog hebt, om teleurstellingen te voorkomen.

Welke pc is vereist om een VR-bril te gebruiken?

Een PC (of laptop) voor VR-brillen moet een huidige Intel Core i5 van de AMD Ryzen 5 hebben. Bovendien zou een SSD en 16 GB RAM logisch zijn. Afhankelijk van de game moet je minimaal een Nvidia GTX 1660 of AMD Rx 580 hebben geïnstalleerd als grafische kaart.

Wat kost een VR-bril?

De prijzen voor een VR-bril variëren tussen de 50 euro bedrag voor een simpele headset voor de smartphone en ruim 600 euro voor de HTC Vive met veel accessoires. Voor de Sony VR-headset voor de PlayStation 4 moet je een bedrag berekenen rond de 300 euro, plus de prijs voor de benodigde gameconsole. De Oculus Rift kost circa 600 euro, waarvoor je net als voor de HTC Vive een krachtige computer nodig hebt. Wil je virtual reality uitproberen met je smartphone, dan kan je kiezen tussen een simpele goedkope VR-bril en een duurdere VR-bril van hogere kwaliteit.

Welke apps zijn er voor VR-brillen?

Welke apps voor je VR-bril beschikbaar zijn, hangt onder meer af van het systeem dat je gebruikt. In de Google PlayStore of de Apple AppStore zijn diverse apps beschikbaar voor VR-brillen voor smartphones met Android of iOS. Facebook en Google bieden 360 graden video's aan die ook met VR-bril te gebruiken zijn.
Er zijn veel games beschikbaar voor de PlayStation 4 voor de Sony VR-headset. Sommige titels zijn alleen af te spelen met de VR-headset, andere zijn optioneel. Ook voor de HTC Vive en de Oculus Rift bieden de fabrikanten talloze apps in hun stores.

Welke aansluitingen heeft de VR-bril nodig?

VR-brillen voor smartphones zijn meestal heel eenvoudig en hebben geen eigen aansluitingen. Ze worden soms aangeboden met een geïntegreerde koptelefoon of gebruiken de koptelefoonaansluiting op de smartphone. USB-poorten of HDMI-poorten zijn niet voorzien omdat je geen extra randapparatuur kunt aansluiten.

Heb je een VR-bril voor je smartphone, zorg dan dat je een bluetooth interface hebt zodat je een controller of een gamepad kunt aansluiten.

De VR-headsets voor de computer of de gameconsole zijn voorzien van alle benodigde aansluitingen.

Welke aansluitingen heeft de VR-bril nodig?

VR-brillen voor smartphones zijn meestal heel eenvoudig en hebben geen eigen aansluitingen. Ze worden soms aangeboden met een geïntegreerde koptelefoon of gebruiken de koptelefoonaansluiting op de smartphone. USB-poorten of HDMI-poorten zijn niet voorzien omdat je geen extra randapparatuur kunt aansluiten.

Heb je een VR-bril voor je smartphone, zorg dan dat je een bluetooth interface hebt zodat je een controller of een gamepad kunt aansluiten.

De VR-headsets voor de computer of de gameconsole zijn voorzien van alle benodigde aansluitingen.

Welk soort VR-bril kan ik het beste kopen?

VR-brillen voor smartphones bedienen vooral de massamarkt. Ze zijn beschikbaar voor een lage prijs en bieden, in combinatie met een krachtige smartphone, een door en door overtuigende, meeslepende VR-ervaring, zelfs als ze de high-end devices voor computers en PS4 niet kunnen bijhouden. Dit maakt ze bijzonder geschikt voor alle gebruikers die zonder al te veel geld een eerste blik in de virtuele wereld willen opvangen. Een VR-bril is ook zeer geschikt voor iedereen die maar af en toe de virtuele wereld bezoekt.

De VR-headsets voor de gameconsole en de computer zijn met hun beduidend hogere prijs vooral geschikt voor de echte VR-enthousiastelingen. Afhankelijk van of je de PlayStation 4 of een krachtige spelcomputer gebruikt om te spelen, moet je kiezen voor de Sony VR-headset voor de PlayStation of voor de VR-bril voor de computer zoals de Oculus Rift of de HTC Vive.

Belangrijk! De drie belangrijkste categorieën VR-headsets in de gaming- en entertainmentsector zijn niet en in geen geval compatibel met elkaar. Je kunt goedkope VR-bril voor de smartphone niet aansluiten op de PlayStation 4, een andere gameconsole of een computer. De VR-headsets van Sony, Oculus of Vive zijn niet te gebruiken zonder de benodigde gameconsole of een krachtige computer.

Meer informatie over Virtual Reality vind je hier: