SmartBril.info
Welke type virtual reality brillen

4 soorten VR-brillen die je kunt kopen

VR-brillen zijn onder te verdelen in vier categorieën:

1. VR-bril voor de computer
2. VR-bril voor de gameconsole
3. VR-bril voor smartphones
4. Standalone VR-bril
1. VR-bril voor computer (PC of laptop)
De beste ervaring in Virtual Reality kan worden bereikt met een hoogwaardige headset. Deze hebben meestal de beste technische specificaties. Dit zie je echter ook terug in de prijs. De vrij dure VR-headsets voor de pc hebben ook een zo krachtig mogelijke computer nodig om de VR-werelden optimaal weer te geven. Tot de bekendste modellen VR-headsets voor pc behoren de Valve Index, de Oculus Rift S en de HTC Vive Pro.
2. VR-bril voor gameconsoles
Zoals verwacht is het ook logisch om een ​​VR-headset te gebruiken bij het spelen op een console. Tot nu toe is er maar één serieuze VR-headset voor consoles op de markt: Sony Playstation VR. Er zijn nog geen VR-headsets beschikbaar voor de Xbox.
3. VR-bril voor mobiele telefoons
De goedkoopste en gemakkelijkste manier om VR te ervaren, is door een VR-headset te gebruiken die speciaal is ontworpen voor smartphones. Dit zijn meestal eenvoudige hoofdsteunen waarin de smartphone wordt geplaatst. Deze dienen zowel als computer als als beeldscherm. Twee voorbeelden van succesvolle VR-headsets voor smartphones zijn de Samsung Gear VR en de Google Daydream View.
4. Standalone VR-bril
Er zijn ook enkele VR-headsets op de markt waarvoor geen computereenheid nodig is, zoals een pc, een console of een smartphone. Deze stand-alone VR-apparaten hebben hun eigen ingebouwde chip.
De meest prominente voorbeelden van standalone headsets zijn de Oculus Go, de Pico, de HTC Vive Cosmos en de Oculus Quest.
virtual reality bril voor pc of laptop

VR-bril voor
computers

Prijs vanaf circa:
€ 500,-
virtual reality headsets voor game consoles

VR-bril voor
gameconsoles

Prijs vanaf circa:
€ 400,-
virtual reality brillen voor mobiele telefoons

VR-bril voor
smartphones

Prijs vanaf circa:
€ 50,-
alles in een virtual reality bril

Standalone
VR-bril

Prijs vanaf circa:
€ 350,-

Welk soort VR-bril kan ik het beste kopen?

VR-brillen voor smartphones bedienen vooral de massamarkt. Ze zijn beschikbaar voor een lage prijs en bieden, in combinatie met een krachtige smartphone, een door en door overtuigende, meeslepende VR-ervaring, zelfs als ze de high-end devices voor computers en PS4 niet kunnen bijhouden. Dit maakt ze bijzonder geschikt voor alle gebruikers die zonder al te veel geld een eerste blik in de virtuele wereld willen opvangen. Een VR-bril is ook zeer geschikt voor iedereen die maar af en toe de virtuele wereld bezoekt.

De VR-headsets voor de gameconsole en de computer zijn met hun beduidend hogere prijs vooral geschikt voor de echte VR-enthousiastelingen. Afhankelijk van of je de PlayStation 4 of een krachtige spelcomputer gebruikt om te spelen, moet je kiezen voor de Sony VR-headset voor de PlayStation of voor de VR-bril voor de computer zoals de Oculus Rift of de HTC Vive.

Belangrijk! De drie belangrijkste categorieën VR-headsets in de gaming- en entertainmentsector zijn niet en in geen geval compatibel met elkaar. Je kunt goedkope VR-bril voor de smartphone niet aansluiten op de PlayStation 4, een andere gameconsole of een computer. De VR-headsets van Sony, Oculus of Vive zijn niet te gebruiken zonder de benodigde gameconsole of een krachtige computer.

Meer informatie over Virtual Reality vind je hier: