SmartBril.info

Mojo Vision slimme contactlens met augmented reality

smart contactlens

We zijn een stap dichter bij het hebben van slimme contactlenzen. Mojo Vision, een van de meest interessante startups op de XR-markt, heeft zojuist aangekondigd dat het prototype van zijn slimme contactlens nu "feature compleet" is en een nieuwe mijlpaal bereikt in zijn tijdlijn voor productontwikkeling. Mojo Vision ontwikkelt een slimme contactlens met augmented reality. Het bedrijf heeft aan CNET een werkend prototype laten zien, dat bijna klaar zou zijn voor de Amerikaanse markt. De lens bevat een microled-schermpje van 250 bij 250 pixels. De interface om apps te bedienen werkt met oogbewegingen.

Hoe werken de slimme contactlenzen van Mojo Vision?

Op de contactlenzen van Mojo Vision zitten kleine stukjes hardware:
• Een microdisplay om de gebruiker de augmentaties (AR-informatie) te laten zien;
• Een beeldsensor om de omgeving te zien en te verwerken via computervisie (bijv. randdetectie);
• Eye-tracking sensoren (versnellingsmeter, gyroscoop, magnetometer);
• Een batterijsysteem;
• Een 5Ghz radiocommunicatieantenne om de lens te laten communiceren met een externe unit;
• Een ARM0-processor, die fungeert als een "verkeersagent" voor de gegevens.
Het hart van Mojo Lens is 14.000 pixels per inch MicroLED-display. Met een diameter van minder dan 0,5 mm en een pixel-pitch van 1,8 micron is het 's werelds kleinste en dichtste scherm ooit gemaakt voor dynamische inhoud. In combinatie met een door Mojo ontworpen micro-optiek en een aangepaste silicium-backplane-chip, kan het Mojo-display heldere tekst, rijke afbeeldingen en video met hoge resolutie op het netvlies van de drager projecteren die binnen, buiten of zelfs met gesloten ogen zichtbaar zijn.
De lens bevat niet de verwerkingseenheid binnenin, maar communiceert via radiogolven met een externe rekenmodule. Voor het eerste product dat Mojo Vision gaat uitbrengen, is het de bedoeling om een externe rekeneenheid te leveren, zodat deze klein en draagbaar is.
De lens is niet zacht zoals degene die je gewoonlijk bij je opticien kunt kopen, maar het is een harde die op je oog zit. Het is bekend dat sclerale lenzen, omdat ze op het witte deel van je ogen zitten, dat minder gevoelig is dan het hoornvlies, comfortabeler zijn om te dragen. Een van de voordelen van het stijve materiaal is dat de lens niet kan worden samengedrukt of gebogen, en ook niet in het oog glijdt, zodat het scherm op zijn plaats blijft: op deze manier valt de output altijd binnen de fovea van de oog, voor een optimaal beeld van de gebruiker. Ook in een slimme zachte lens kun je alleen flexibele circuits toevoegen, en dit zorgt voor nog grotere uitdagingen bij het bouwen van een volledig AR-systeem.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de lenzen ook op sterkte kunnen worden gemaakt. Mojo Vision ziet in de toekomst zelfs medische apparaten die mensen met een beperkt zicht kunnen helpen met zien. Dat zou gedaan worden door een HD-camera te installeren in een bril, die dan beelden verzendt naar de ogen.

Wat kost een slimme contactlens?

Wat de prijs van de slimme contactlens gaat worden, heeft Mojo Vision nog niet bekendgemaakt.