SmartBril.info
wat is extended reality

Wat is extended reality (XR)?

Wat is extended reality - XR? Alle informatie en uitleg over wat extended reality is en wat je er mee kan.
Extended Reality (XR) wordt door Wikipedia gedefinieerd door een term die verwijst naar alle echte en virtuele gecombineerde omgevingen en mens-machine-interacties gegenereerd door computertechnologie en wearables, waarbij de 'X' een variabele vertegenwoordigt voor alle huidige of toekomstige ruimtelijke computertechnologieën. Het omvat representatieve vormen zoals augmented reality (AR), mixed reality (MR) en virtual reality (VR) en de gebieden die daartussen zijn geïnterpoleerd. De niveaus van virtualiteit variëren van gedeeltelijk sensorische inputs tot immersieve virtualiteit, ook wel VR genoemd.

bron: Wikipedia - https://en.wikipedia.org/wiki/Extended_reality
wat is extended reality XR

Extended Realiteit: uitgebreide realiteit

De definitie van Extended Realiteit, ook wel uitgebreide of cross reality genoemd is dus elke technologie die computergegenereerde omgevingen of objecten creëert. De term omvat zowel ontwikkelde als toekomstige vormen van XR. De verschillende technologieën onderscheiden zich voornamelijk door hun relatie tussen de echte en virtuele wereld. Terwijl Augmented Reality-gebruikers virtuele objecten zien als een verlengstuk van de echte wereld, dompelen gebruikers van Virtual Reality zich onder in een puur virtuele wereld. Een ander belangrijk aspect van de uitgebreide realiteitsdefinitie is dat het altijd een immersive (meeslepende) technologie betreft.

Extended Reality gaat dus over het uitbreiden van de fysieke wereld met de digitale wereld. Hieronder vatten we de termen van deze technologieën en hun verschillen en overeenkomsten samen.

Augmented Reality: een uitbreiding van de echte wereld

Augmented reality (of AR) breidt zich uit naar de echte wereld door virtuele objecten en informatie in de echte wereld in te voegen. Virtuele elementen zijn onder meer afbeeldingen, tekst en animaties. In het geval van Augmented Reality draait de perceptie nog steeds om de echte omgeving. Gebruikers kunnen slechts in beperkte mate of helemaal niet met virtuele objecten communiceren.

Augmented reality is tot dusver de meest gebruikte vorm van uitgebreide realiteit. Een belangrijke reden voor het succes van deze technologie is de lage technische vereiste. Augmented Reality kan worden gebruikt met slechts een smartphone, tablet of pc, waardoor het gemakkelijk toegankelijk is voor eindgebruikers. Bovendien zijn er ook speciale AR-brillen verkrijgbaar die virtuele objecten voor de ogen van de drager projecteren. Hier blijft de buitenwereld zichtbaar.

Een bijzonder bekend en succesvol voorbeeld van Augmented Reality is de game Pokémon Go - beschikbaar als app voor iOS en Apple. Het is een van de meest succesvolle games voor mobiele apparaten en, met meer dan een miljard dollar aan winst, is het ook de meest succesvolle AR-game tot nu toe. Met Pokémon Go toont het mobiele apparaat digitale karakters (Pokémons) in de echte wereld en bouwt daarmee voort op de werkelijkheid. Uitgebreide realiteit zie je ook op sociale mediakanalen, zo kunnen gebruikers bijvoorbeeld met filters virtuele objecten zoals hoeden, zonnebrillen of make-up toevoegen aan hun foto's en video's.

Virtual Reality: een virtuele wereld beleven

Virtual reality (afgekort tot VR) creëert een volledig computergegenereerde 360 ° -omgeving. Gebruikers dompelen zich volledig onder in de virtuele wereld en hebben er interactie mee, terwijl de echte wereld aan het zicht onttrokken is.

In tegenstelling tot Augmented Reality zijn voor deze XR- of extended reality-technologie speciale apparaten nodig. Met een op het hoofd gemonteerd beeldscherm nemen gebruikers de virtuele wereld visueel waar; de echte wereld wordt tijdens gebruik volledig verborgen en onzichtbaar. De mate van onderdompeling met dit gesloten systeem is bijzonder hoog en stelt gebruikers in staat om zo in een virtuele wereld te duiken. Deze apparaten hebben meestal een computerverbinding nodig. Het bekendste voorbeeld van een VR-headset is Oculus Rift van Facebook.

Mixed reality: een complexe, nieuwe realiteit

Mixed reality (of MR) werkt door elementen van AR en VR te combineren. Het is de nieuwste en meest complexe meeslepende technologie. Deze vorm van uitgebreide realiteit combineert onze echte wereld met virtuele omgevingen en creëert zo een nieuwe omgeving. De gebruiker heeft gelijktijdig interactie met de echte en virtuele omgeving. Fysieke objecten in de echte wereld hebben effect op digitale elementen. Het gebruik van deze technologie vereist een MR-bril en veel rekenkracht.

Een voorbeeld van een mixed reality-headset is de Microsoft HoloLens die in 2015 werd gepresenteerd. De MR-bril (soms ook wel hologrambril genoemd) geeft 3D-objecten transparant weer in de directe omgeving van de gebruiker. De bril is uitgerust met geïntegreerde sensoren en luidsprekers.

Wat zijn de uitdagingen van XR?

Sommige Augmented Reality-applicaties maken al deel uit van ons dagelijks leven, zoals de hierboven genoemde apps zoals Pokémon Go of populaire filters op sociale media. Het gebruik van Virtual Reality is vooral bekend in de gamingsector, maar er zijn nog steeds technische vereisten die massale acceptatie in de weg staan. Daarentegen beperkt Mixed Reality zich voornamelijk tot bedrijven. Er zijn nog een aantal uitdagingen die moeten worden overwonnen om deze laatste twee vormen van uitgebreide realiteit in het dagelijks leven gemeengoed te laten worden. We schetsen de belangrijkste hindernissen hieronder:

Hoge kosten
AR-technologieën zoals Pokémon Go of filters voor sociale media zijn toegankelijk voor elke smartphonegebruiker. Het gebruik van virtual en mixed reality vereist echter relatief dure apparatuur. Deze meeslepende technologieën zijn daarom vooral aantrekkelijk voor bedrijven of specifieke doelgroepen zoals gamers of zeer technisch onderlegde individuen.

Data Privacy
Veel gedetailleerde en persoonlijke gegevens worden vaak verzameld met behulp van XR-technologie, inclusief de persoonlijke omgeving van de gebruiker. Om deze reden is het naleven van alle vereisten voor gegevensbescherming een uitdaging die ontwikkelaars het hoofd moeten bieden als ze hun producten voor uitgebreide realiteit toegankelijk willen maken voor een breed scala aan gebruikers.

Digitale en technische uitdagingen
Tijdens een Pokémon Go-game-evenement met meer dan 20.000 deelnemers deden zich ernstige netwerkproblemen voor. De organisatoren van het evenement werden gedwongen om alle opbrengsten van de toelating terug te betalen en accepteerden miljoenen verliezen. Dit is een treffend voorbeeld van het feit dat wijdverbreid gebruik van uitgebreide realiteit ook upgrades van de IT-infrastructuur vereist.

Ontwikkeling en ontwerp van apparaten
Er is nog ontwikkelingspotentieel in termen van de technische apparaten zelf: de Microsoft HoloLens kan bijvoorbeeld worden bediend met gebaren en spraakopdrachten, maar gebarenbesturing is beperkt tot slechts twee handbewegingen. Bovendien zijn op het hoofd gemonteerde displays vaak te zwaar en oncomfortabel voor langdurig gebruik. Voor eindklanten is ook het ontwerp een belangrijke aankoopfactor waar fabrikanten vaak onvoldoende rekening mee houden.

Extended Reality voor bedrijven (XR for business)

De extended reality-markt maakt een constante groei door. Tot dusverre was het typisch de entertainmentindustrie die voorop liep, waar de meeste investeringen werden gedaan in de ontwikkeling en distributie van de technologie. Maar XR en zijn veelzijdige toepassingen worden steeds relevanter in andere sectoren, zoals in de geneeskunde, het leger, de industrie en de toeristische sector.

Entertainmentindustrie: van gaming tot evenementen
In de entertainmentindustrie is videogames de bekendste toepassing van uitgebreide realiteit. Dit komt ook door het feit dat de game-industrie VR-technologie relatief vroeg in gebruik heeft genomen, waardoor deze beschikbaar is voor eindklanten. Maar de nieuwe technologieën beloven veel nieuwe kansen voor evenementen zoals concerten en sportcompetities. Deelnemers konden via een internetverbinding vanuit het comfort van hun huis evenementen bezoeken en toch een echt concert of theatervoorstelling ervaren dankzij uitgebreide realiteit en een virtuele omgeving. Organisatoren van evenementen zouden dan de mogelijkheid hebben om hun kaartverkoop aanzienlijk te verhogen.

Marketing: productpresentaties en klantinteractie
Bestaande en potentiële klanten kunnen met behulp van XR producten ontdekken en uitproberen in een virtuele omgeving. Bovendien biedt deze technologie bedrijven nieuwe benaderingen om rechtstreeks op afstand met klanten te communiceren.

Onroerend goed: bezichtiging en planning
Uitgebreide realiteit biedt aanzienlijke voordelen voor bedrijven en klanten in deze sector: Potentiële kopers of huurders van een appartement of huis kunnen gemakkelijk vanuit hun eigen huis panden bekijken. Dit vermindert de werkdruk van makelaars en eigenaren. Bij het plannen van een nieuw pand, laat de meeslepende technologie architecten en ontwerpers hun ideeën visualiseren.

Mainstreet retail en e-commerce
Uitgebreide realiteit stelt bedrijven in staat om potentiële klanten hun producten te laten uitproberen. Hier bieden meeslepende technologieën een aanzienlijke kans voor online winkels. Bij het online winkelen kunnen klanten de producten normaal gesproken niet zien en aanraken voordat ze iets kopen. Het eerste wordt nu tenminste mogelijk gemaakt met virtuele tegenhangers dankzij het gebruik van XR.
Uitgebreide realiteit biedt ook een meerwaarde voor klanten in de fysieke retail. Meubelwinkel IKEA gebruikt deze technologie al - in de vorm van augmented reality. Met de bijbehorende smartphone-app kunnen klanten meubelstukken in hun eigen huis projecteren. Dit laat zien hoe een geselecteerd meubelstuk eruit zou zien in hun huis, wat de aankoopbeslissing vergemakkelijkt.

Training: simuleren van gevaarlijke situaties
Van de militaire en medische sector tot de ruimtevaart: bij veel beroepen is het moeilijk of zelfs onmogelijk om voor risicovolle situaties te trainen zonder mensen aan gevaar bloot te stellen. Dankzij XR-technologie kunnen trainees hun gedrag en acties in dergelijke situaties in een veilige omgeving trainen, zodat ze zich daarop kunnen voorbereiden.

Retail: XR geeft klanten de mogelijkheid om te proberen voordat ze kopen. Horlogefabrikant Rolex heeft een AR-app waarmee je horloges om je pols kunt passen, en meubelbedrijf IKEA geeft klanten de mogelijkheid om meubelstukken via hun smartphone in huis te plaatsen.

Werken op afstand: werknemers kunnen verbinding maken met het thuiskantoor of met professionals over de hele wereld op een manier die beide partijen het gevoel geeft dat ze zich in dezelfde kamer bevinden.

Wat zijn de voordelen van XR?

XR of eXtended Reality heeft diverse voordelen voor het bedrijfsleven zoals:
- Het bieden van een ongewone ervaring zoals de mogelijkheid om in een radicaal andere realiteit gebruikers de mogelijkheid te bieden om bezienswaardigheden te bezoeken of iets te experimenteren zonder het huis te verlaten.
- Veilig trainen door te oefenen in risicovolle omstandigheden. Militairen of chemici kunnen nu veilig trainen vanuit huis of kantooromgeving.
- XR biedt gebruikers een realistischer beeld van hun onderwerp, waardoor ze effectiever kunnen worden getraind met als voordeel een efficiënte informatieopname.
- XR neemt afstandsbarrières weg, waardoor mensen probleemloos toegang hebben tot externe gegevens.

Samengevat stimuleert XR innovatie in de productieketen door het potentieel voor minder fouten, snellere orderverwerking en minder handmatige invoer te bieden. Het opnemen van XR in het beheer van de toeleveringsketen kan een grote bijdrage leveren aan het efficiënter maken van processen binnen organisaties. Van het verzamelen, verpakken, transporteren en trainen: XR is ingesteld om elke taak te stroomlijnen, de kans op menselijke fouten te verkleinen en tijd en geld te besparen. Op het gebied van logistiek en toeleveringsketen hebben bedrijven aanzienlijke investeringen gedaan in XR-technologieën en de verwachting is daarom dat de wereldwijde omzet van de consumentenmarkt voor immersieve technologie de komende jaren naar verwachting flink zal toenemen.

Wat is de toekomst van XR?

De komende jaren zullen we een aanzienlijke toename zien in de adoptie van VR- en AR-technologieën, zowel in de zakelijke sector als in de consumentenwereld. Slimme sensortechnologieën zoals eye-tracking, zullen een fundamentele rol spelen in deze acceptatie. Enrerzijds omdat eye-tracking de prestaties van het apparaat kan verbeteren en de bandbreedte en verwerkingsvereisten aanzienlijk kan verminderen. En anderzijds ook omdat het leidt tot het creëren van betekenisvolle gebruikerservaringen.

Samenwerken op afstand
Oogcontact staat centraal in menselijke interactie, vandaar dat eye-tracking de komende jaren standaard op alle VR-brillen wordt toegepast. En functies die zijn ontwikkeld met eye-tracking fundamenteel zijn in professionele en consumententoepassingen. Immers, of je nu een ontmoeting hebt met collega's of het opneemt tegen een virtuele tegenstander, er is toch essentieel om elkaar aan te kunnen kijken.

Personalisatie en intuïtieve apparaten
XR-brillen zullen meer aanpasbaar worden en fabrikanten zullen zich meer richten op specifieke markten op basis van hoe je een headset wilt dragen, gezichtsgrootte, vorm en individuele behoeften. Personalisatie biedt applicatieontwikkelaars de mogelijkheid om nieuwe services en unieke inhoud te bouwen die gericht zijn op XR-apparaten.

Connectiviteit
Er zijn ontwikkelingen rondom connectiviteit zoals Boundless XR waarbij verwerking op het apparaat kan worden overgedragen naar bijvoorbeeld een cloudserver via een 5G-link met lage latentie of naar een pc via wifi. Dit soort naadloze connectiviteit met een architectuur met gesplitste weergave is van cruciaal belang voor de acceptatie van VR en AR, omdat het hoogwaardige graphics en verwerking buiten het apparaat ondersteunt. Voordelen voor de XR gebruikers is de levering van hoogwaardige grafische afbeeldingen over het hele headsetscherm (niet alleen in het midden), het gebruikerscomfort verbeteren en hoogwaardige gebruikerservaringen garanderen via mobiele netwerken, wat bijdraagt aan de acceptatie van mobiele VR.

XR-association promoot ontwikkeling en adoptie van VR, AR en MR

XRA (XR Association) loopt voorop voor de verantwoorde ontwikkeling en acceptatie van XR door belanghebbenden bijeen te roepen, best practices en onderzoek te ontwikkelen en namens onze leden en de grotere XR-industrie te pleiten. De XR Association vertegenwoordigt het brede ecosysteem van de XR-industrie, waaronder fabrikanten van headsets, technologieplatforms, bedrijven in componenten en randapparatuur, internetinfrastructuurbedrijven, leveranciers van bedrijfsoplossingen en zakelijke eindgebruikers. De oprichters van XRA zijn Google, HTC Vive, Microsoft, Oculus van Facebook en Sony Interactive Entertainment.
Meer informatie: https://xra.org

Wat is het verschil tussen Extended Reality (XR) en Metaverse?

Extended Reality (XR) bestaat uit technologieën die de metaverse gaat vormgeven in een meeslepende, onderling verbonden 3D-wereld waarin Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR), Artificial Intelligence (AI), Blockchain en Cryptocurrencies opnieuw zullen bepalen hoe we leven, werken en socialiseren. De voorspelling is dat over enkele jaren meer tijd in de metaverse kunnen doorbrengen dan in de echte wereld, mede dankzij de opmars van XR. Mensen gaan solliciteren, de kost verdienen, vrienden ontmoeten, samenwerken, winkelen en zelfs trouwen met behulp van de virtuele mogelijkheden van de metaverse.
In het komende decennium kunnen hoger onderwijs en beroepsopleidingen in toenemende mate worden aangeboden in virtuele 3D-omgevingen, samen met boardroom- en werkplekvergaderingen. Bedrijven en overheden zullen vertrouwen op de kracht en het bereik van de metaverse om informatie te delen, diensten te verlenen en samen te werken als nooit tevoren.

Wat is een XR-bril?

Een XR-bril is een afkorting van Extended Reality bril en is een bril of headset waarmee je door middel van XR-technologie in een AR, VR of MR een beleving komt. XR is de overkoepelende term die wordt gebruikt voor Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) en Mixed Reality (MR), evenals toekomstige realiteiten die meeslepende technologieën kunnen creëren. XR bestrijkt het volledige spectrum van echte en virtuele omgevingen.

Meer informatie over XR, MR, VR en AR Reality vind je hier: