SmartBril.info
extended reality bril (XR-bril)

Wat is een Extended Reality bril en wat zijn de beste XR-brillen?

XR is de toekomst van mobiel computergebruik en mobiele werkelijkheid. Extended Reality (XR) is een overkoepelende term voor Augmented Reality (AR), Virtual Reality (VR), Mixed Reality (MR) en alles daartussenin. Hoewel AR en VR een breed scala aan revolutionaire ervaringen bieden, drijven dezelfde onderliggende technologieën XR aan. XR-brillen, ook wel XR headsets, zijn nog vrij nieuw maar dat zal de komende jaren flink veranderen. Wil je meer weten over de XR-bril en weten hoe werkt het? Hieronder de antwoorden.

Wat is een XR-bril?

XR-brillen (ook wel Extended Reality headsets) zijn brillen zijn brillen waarmee je door middel van XR-technologie in een AR, VR of MR een beleving komt. XR is de overkoepelende term die wordt gebruikt voor Virtual Reality (VR), Augmented Reality (AR) en Mixed Reality (MR), evenals toekomstige realiteiten die meeslepende technologieën kunnen creëren. XR bestrijkt het volledige spectrum van echte en virtuele omgevingen.
Mobiele XR-brillen hebben duidelijk de toekomst van XR omdat het vele voordelen heeft, zoals betrouwbaar gebruik altijd en overal en gebruiksgemak zonder installatie of kabels. Een PC-gekoppelde XR-bril, hoewel niet de toekomst van XR, heeft een waardevolle troef: het wordt niet beperkt door stroom- en thermische beperkingen, waardoor het uitgebreidere verwerking kan uitvoeren.

Hoe werkt een XR-bril?

Wanneer een XR-gebruiker zijn hoofd beweegt, bepaalt de verwerking op het apparaat de houding van het hoofd. De XR-bril decodeert de nieuwste beschikbare gegevens en voert op basis van de nieuwste hoofdhouding, die met een hoge frequentie wordt gegenereerd, verdere weergave en aanpassingen uit.

Hieronder de stappen die genomen worden met een XR-bril:
- Applicatie: de gebruiker voert een taak uit met behulp van een XR-applicatie.
- Interactie: de gebruiker communiceert met de scène en zijn/haar interactie wordt vastgelegd met een reeks invoerapparaten en sensoren, die visueel, audio, beweging en vele andere typen kunnen zijn.
- Verwerken en renderen: De verkregen data dienen als invoer voor de XR-hardware, waar verdere noodzakelijke verwerking in de rendering-engine wordt uitgevoerd. Zo wordt bijvoorbeeld het juiste gezichtspunt weergegeven of wordt de gewenste interactie met de scène geactiveerd.
- Feedback: De gerenderde scène wordt vervolgens via de XR-bril teruggekoppeld naar de gebruiker zodat hij/zij de scène kan aanvoelen.

Waar worden XR-brillen (XR headsets) toegepast?

Hoewel Extended Reality nog een relatief nieuwe technologie is, wordt het al gebruikt in verschillende branches en industrieën. Hier zijn enkele praktijktoepassingen van deze XR-technologie.
• Zorg en ziekenhuis
• Productiebedijven en fabrieken
• Onderwijs en wetenschap
• Auto industrie en luchtvaart
• Sport
• Entertainment
• Bouw

Wat is het verschil tussen een XR-bril (extended reality) en MR-bril (mixed reality)?

Extended Reality (XR) is een allesomvattende term voor alle meeslepende technologieën, virtual reality (VR), augmented reality (AR) en mixed reality (MR). XR verwijst naar de echte en virtuele omgevingen die worden gegenereerd door computertechnologie en wearables om een meer gepersonaliseerde, meeslepende ervaring te creëren. Mixed Reality (MR) is een van de meest recente innovaties op het gebied van uitgebreide realiteit die de kloof overbrugt tussen de virtuele wereld en de augmented wereld door een interactieve ervaring over de fysieke wereld heen te leggen.
Met een XR-bril is het alsof je de denkbeeldige werelden verkent alsof je er echt bent en delen van die werelden in het echte leven deelt. XR maakt de digitale wereld niet meer te onderscheiden van de echte wereld zelf. Het breidt de realiteit die je ervaart uit door de virtuele wereld en de fysieke wereld met elkaar te vermengen. Met een MR-bril daarentegen is hybride realiteit die een stap verder gaat dan augmented reality (AR) waar de virtuele wereld naast de echte wereld bestaat. In MR navigeer je naadloos en tegelijkertijd door de echte wereld en een virtuele omgeving.

Samengevat:
Met een XR-bril worden ervaringen van Virtual Reality, Augmented Reality en Mixed Reality gecombineerd. XR maakt de digitale wereld niet te onderscheiden van de echte wereld. Een MR-bril gaat een stap verder dan een AR-bril waarbij de virtuele wereld samengaat met de echte wereld.

Wat zijn de beste Extended Reality Brillen (XR-brillen) die nu te koop zijn?

Hieronder de beste XR-brillen die dit jaar te koop zijn.
VR-bril Meta Quest 3

Meta Quest 3

Prijs:€ 549,99
AR-bril ThirdEye X2 Mixed Reality Glasses augmented reality
ThirdEye X2 MR Glasses

Prijs: USD 1950,-

Meta Quest 3: De Ultieme XR-Beleving

Meta Quest 3 is veruit de beste XR-bril: Beeld: uitstekende helderheid tot aan de randen, geweldige resolutie, maar met lichte schermreflecties

Passthrough: aanzienlijk beter dan Quest Pro of vergelijkbaar

Ruimtescannen: werkt perfect

Handtracking: besturing in het menu, stabieler en nauwkeuriger dan in Quest 2

Linkverbinding: Bijna perfecte ervaring met Half-Lif: Alyx via configuratie met een Unifi U6-LR-toegangspunt (Amazon) rechtstreeks op mijn VR-gamingoppervlak via AirLink. Kabel werkt uiteraard ook.


Eerder subjectieve factoren - deze kunnen van persoon tot persoon sterk variëren:

Gezichtsveld: geen significante verandering, kan iets groter zijn dan Quest 2, afhankelijk van hoe dicht je met je ogen bij de lenzen komt

Comfort: In de versie met stoffen band en standaardmasker is het voor mij gewoon wreed, het beperkt de bloedcirculatie aan de achterkant van het hoofd en oefent druk uit op het voorhoofd.

Touch Plus Controllers: liggen heerlijk in handen en voelen goed aan. De ervaring kan variëren afhankelijk van de handgrootte.

Geluid: Aanzienlijk luider dan Quest 2, beter geluid en bas, hij kan op vol volume knippen.

Apple XR-bril Vision Pro is te koop in 2024

De Vision Pro combineert virtual realy met augmented reality (AR). Het apparaat kan VR-toepassingen uitvoeren (hierbij word je ondergedompeld in een volledig virtuele wereld), maar hij ondersteunt ook AR en is daarvoor bezaaid met camera’s die een in hoge resolutie de echte wereld weergeven. De XR-headset voegt een virtuele laag toe aan dit beeld.
Je wisselt tussen VR en AR met een Digital Crown – een klein wieltje zoals we dat al kennen van de Apple Watch en AirPods Max. Hiermee bepaal je hoeveel je van je omgeving wilt zien. Door eraan te draaien, pas je aan of je volledig in een VR-ruimte ondergedompeld bent, of dat je ook wat van de omgeving ziet.
Twee micro-OLED-displays met een resolutie van meer dan 4K per oog brengen 23 miljoen pixels in beeld (ongeveer 3,3 keer zoveel als de Quest 2) en zouden in combinatie met speciale catadioptrische lenzen een uitstekende beeldscherpte moeten creëren. Hoog dynamisch bereik wordt ondersteund. Gezichtsveld en framesnelheid zijn nog onbekend.
De nieuwe Apple-bril heeft een M2-soc met een R1-chip die de input van sensors zo snel mogelijk moet verwerken. De VRbril kan werken aan netvoeding of met een externe accu met een accuduur van twee uur. De Vision Pro komt begin volgend jaar uit voor 3499 dollar in de VS en komt in de maanden erna uit in verschillende landen. Er is nog niets bekend over een release in de Nederland en Belgie.

Viture One: de nieuwe generatie XR-bril

Met de extended reality bril (xr-bril) van Viture kan je overal en altijd games spelen of films kijken via een 5G/WiFi-verbinding. De nieuwe XR-startup zal de manier veranderen waarop we interactieve ervaringen benaderen, door draagbaarheid, functionaliteit en stijl te combineren in zijn lijn van draagbare technologie. In het eerste jaar van zijn bestaan ontving VITURE al een aantal belangrijke erkenningen voor zijn paradepaardje, de VITURE One XR-bril.
Door functionaliteit en stijl te combineren, zal de XR-bril de manier veranderen waarop we met inhoud omgaan. Ontworpen om unieke audiovisuele ervaringen te leveren, maakt de bril gebruik van HARMAN AudioEFX-technologie, die meeslepende audio-ervaringen levert via een near-ear surround-systeem en elektrochrome film, waarmee gebruikers kunnen schakelen tussen Immersive- en Ambient-modi.
Naast het integreren van impactvolle technologie in de VITURE One, zorgen andere gepatenteerde functies ervoor dat de XR-bril meeslepende ervaringen biedt zoals toegankelijkheidsfuncties, de mogelijkheid om de XR-bril aan te passen aan je oogreceptuur, een magnetische connector voor eenvoudigere koppeling met andere apparaten en head-tilt navigatie voor volledig handsfree navigatie.

MEER INFORMATIE OVER MR, AR, VR EN BRILLEN

beste augmented reality headsets en smart glasses
Overzicht van de beste augmented reality brillen (AR-brillen) die er op dit moment te koop zijn zoals de Microsoft Hololens, Google Glass, Meta, Vuzix Blade en Epson Moverio.


beste VR brillen
Wil je een keuze maken in de aanschaf van een VR-bril en wil je tips bij het kopen hiervan? Op dit moment zijn er vier virtual reality headsets ..
Beste mobiele VR headsets
Nog maar een paar jaar geleden was het plaatsen van je smartphone in een VR-bril de meest logisch en relatief goedkoopste manier ..