SmartBril.info
Hoe kan ik VR-films kijken met een VR-bril

Hoe kan ik VR-films kijken?

23 okt 2020
VR-films kijken wordt steeds populairder, zeker nu er meer virtual reality films beschikbaar zijn. En waarom ook niet: vanaf de bank in bioscoop-formaat scherm kijken naar een film in virtual reality (VR). Dat kan met behulp van de VR-bril!
Virtual Reality is een moderne technologie die de film- en televisie-industrie kan ontwrichten, mede door nieuwe ontwikkelingen van VR-technologie de laatste jaren. Veel mensen kijken films op hun smartphone of laten films op de achtergrond spelen terwijl ze eten, boeken lezen of klusjes in huis doen. Het bekijken van films kan natuurlijk ook een diepgaande en meeslepende ervaring zijn, waarbij de geluiden om je heen dreunen en de video je hele gezichtsveld beslaat. De bioscoop is niet de enige manier om van je favoriete films een uitgebreide en meeslepende ervaring te maken. Je hebt ook geen dure thuisbioscoop nodig. Tegenwoordig kunnen filmliefhebbers films bekijken op virtual reality-headsets.
VR-brillen bestaan al tientallen jaren, maar begint eigenlijk nu pas echte volwassen te worden. De VR-brillen variëren enorm in kwaliteit. Sommige headsets accepteren een smartphone en splitsen het scherm zodat elk oog de helft ervan kan zien. Andere zijn stand-alone, met hardware die speciaal is ontworpen om een comfortabele en realistische virtuele omgeving te creëren. Maar zelfs de goedkopere smartphone VR-brillen kunnen een intense en plezierige onderdompeling in video bieden. Met de juiste VR-apps kan het kijken naar een film boeiender zijn dan de eerste keer dat je ooit het grote scherm hebt gezien.

Soorten video's voor VR-brillen

Er zijn talloze games en minstens vier verschillende soorten video's die je op VR-headsets kunt bekijken. Hieronder een overzicht van soorten video films voor VR-brillen:

2D-video films

Je kunt 2D-video's op VR-brillen bijna op dezelfde manier bekijken als op een computermonitor. Dit zijn gewone video's die je downloadt of bekijkt op YouTube, evenals de meeste dvd- en Blu-ray-films. Ze hebben geen speciale VR-functies en zien er hetzelfde uit als video's die op een computermonitor of televisie worden bekeken.

180 of 360 graden video films

Je kunt deze op Facebook en YouTube zien en op verschillende andere websites. Op een PC of laptop kun je de bedieningselementen op het scherm gebruiken om het gezichtspunt van de video te wijzigen. Met een VR-bril kun je je hoofd draaien en rondkijken in de omgeving.

3D-video films

Deze zijn net als de 3D-films in de bioscoop. Een flink aantal van de meest visuele films zijn beschikbaar in volledig 3D en er zullen er de komende jaren meer beschikbaar komen.

Volledige virtual reality-video films

Met volledige VR kun je rondkijken in een 3D-gerenderde omgeving. Ze zijn inmiddels al beschikbaar op YouTube en ook steeds meer bedrijven stellen ze beschikbaar. We verwachten dat volledige virtual reality-films de komende jaren in toenemende mate op de markt zullen komen.

Voordelen en nadelen van VR-films

Virtual Reality is vrij nieuw en dit in tegenstelling tot technologieën die gebruikt worden bij bijvoorbeeld televisie en reguliere films. Hoewel een moderne VR-bril een behoorlijk beeld kan laten zien, is de resolutie niet vergelijkbaar met die van een grootbeeldtelevisie waardoor VR-films er soms niet zo goed uit zien. Toch heeft Virtual Reality veel voordelen ten opzichte van bestaande alternatieven. Nadat je een paar films in VR hebt bekeken, zul je het moeilijk vinden om ze weer op een gewone tv te bekijken.

Nadelen VR-films

De schermkwaliteit is nog steeds beter op tv en in de bioscoop.
Een virtueel scherm dat wordt bekeken op een virtual reality-bril heeft een behoorlijke kwaliteit, maar komt nog steeds niet overeen met de hoge definitie van een 4K HD-tv of IMAX-theater. In de komende jaren zal dit verschil zeker kleiner worden tot een gegeven moment dat details zo klein zijn dat je ogen ze niet kunnen zien.

De geluidskwaliteit kan beter zijn zonder koptelefoon
Zelfs de beste hoofdtelefoons kunnen niet kloppen met de geluidskwaliteit die beschikbaar is in een bioscoop of thuis surround sound-systeem. Hoewel koptelefoons van hoge kwaliteit meestal een betere audio-ervaring bieden dan een stereo van lage kwaliteit, is het frequentiebereik en de dynamische respons van een hoogwaardige luidsprekerset beter. Surround sound kan een meer realistische audio-ervaring bieden door meer dan twee audiobronnen te gebruiken.

Voordelen VR-films

Virtual Reality is superieur aan alle alternatieven voor het bekijken van 3D-films
Virtual reality-brillen zijn comfortabeler dan de 3D-filmbril. Het lijdt geen twijfel dat virtual reality een realistischere kijkervaring biedt dan de meest geavanceerde 3D-bioscoop.

Virtual Reality is goedkoop
Het gebruik van een VR-bril hoeft niet duur te zijn. Een virtual reality headset voor smartphones heb je al voor minder dan 30 euro. Dit is vergeleken met de aanschaf van een televisie vele malen goedkoper. Daarnaast nemen VR-brillen minder ruimte in beslag dan schermen en zijn gemakkelijk op te bergen.

Virtual Reality maakt augmented reality mogelijk
Augmented reality bestaat al een tijdje en begint net een comeback te maken. Je kunt grafische overlays over de echte wereld plaatsen en deze met uw stem of gebaren bedienen. De mogelijkheden voor videogames zijn eindeloos en apps voor het in kaart brengen, objectherkenning en terugroepen en het maken van creatieve werken zijn al beschikbaar. Met de huidige techniek kun je live sportevenement bijwonen en analyse en visuele hulpmiddelen zien in volledige 3D-beelden die op het veld zijn getekend.

Mogelijkheden van sociale virtual reality
Social VR begint net van de grond te komen en een echte doorbraak moet nog plaatsvinden, maar diverse nieuwe apps laten je films kijken met vrienden of socializen met vreemden overal ter wereld met virtual reality.

Meer informatie over VR en VR-brillen