SmartBril.info
VR-bril koopgids: hoe een VR-bril kiezen?

VR-bril koopgids: hoe een keuze maken uit VR-brillen

VR-bril koopgids: hoe kan je het beste een VR-bril kiezen en tips waar je op moet letten bij het kopen van een VR-bril.
Ongeacht het soort VR-bril zijn er algemene specificaties waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste headset. De volgorde van belangrijkheid van deze factoren wordt bepaald door jouw voorkeur en behoeften als gebruiker.

1. Immersion
2. Comfort
3. Inhoud

1. Immersion

Met Immersion (onderdompeling) bedoelen we het gevoel van aanwezigheid in een virtuele omgeving, of de mate waarin het menselijk brein kan worden misleid. Hoe meeslepender de VR-bril en/of ervaring is, hoe meer iemand het gevoel kan hebben dat hij of zij er echt is. Verschillende factoren kunnen de onderdompelingskwaliteit beïnvloeden.

Tracking

Positietracking is het nauwkeurig volgen van de positie van de VR-bril (en dus de positie van de gebruiker). Hoe nauwkeuriger de tracking is, hoe beter de VR-onderdompeling. Als er een gat of vertraging is tussen de positie van de gebruiker in het echte leven en in de game, kan dit de ervaring van de gebruiker aanzienlijk belemmeren. Het is mogelijk om externe of interne positionele tracking te hebben:
Outside-in tracking: maakt gebruik van externe sensoren en/of camera's om nauwkeurig de positie van de vr-bril binnen een afgebakende ruimte te volgen (room-scaling). Voor volledige room-scaling moeten gebruikers meer dan twee sensoren installeren.
Inside-out tracking: de VR-bril gebruikt een of meer naar voren gerichte camera's om zijn positie te detecteren, al dan niet met behulp van markeringen. Dit type tracking is over het algemeen minder krachtig en nauwkeurig dan tracking van buitenaf.

Andere soorten tracking

Hand tracking: de meeste high-end PC VR-brillen maken handvolging mogelijk met geavanceerde controllers of sensortechnologie (bijv. Leap Motion-technologie). Hierdoor kunnen gebruikers nauwkeurig en vrij communiceren met hun VR-ervaring.
Eye-tracking: een module in de bril volgt de blik van de gebruiker. Er zijn maar weinig headsets die deze functie hebben, aangezien de technologie nog complex is.
Het is ook mogelijk om het hele lichaam van een persoon te volgen dankzij speciale pakken, maar de ontwikkeling is nog gaande en de meeste producten bevinden zich in een prototypefase.

DoF: Degrees of Freedom

Vrijheidsgraden (DoF) is het aantal bewegingstypen dat de gebruiker kan ervaren. In VR bieden headsets 3DoF of 6DoF.
3DoF (360 ° tracking) biedt rotatievrijheid (gebruikers draaien hun hoofd). 6DoF (room scale tracking) biedt naast rotatie ook positievrijheid (omhoog / omlaag, links / rechts, vooruit / achteruit). 6DoF biedt een meer meeslepende ervaring.

FOV: Field of View

Hoe breder het gezichtsveld, hoe beter. Ter referentie: het menselijke gezichtsveld (met oogrotatie) bereikt een maximum van 220 °. De meeste VR-headsets bieden een horizontaal gezichtsveld van ongeveer 100 graden, maar sommige HMD's zoals de Pimax 8K kunnen tot 200 ° gaan. Als het gezichtsveld te klein is, zal het gevoel van onderdompeling aanzienlijk worden verminderd.

Controllers

Het kunnen gebruiken van goede controllers kan een virtual reality-ervaring enorm verbeteren, vooral als het om gaming gaat. Degenen die naar VR-games kijken, moeten headsets overwegen die worden geleverd met fatsoenlijke controllers. Hoogwaardige 6DoF-controllers kunnen worden gevolgd door de headset en / of de sensoren en hebben een trackpad, trigger en knoppen voor meer controle in de game. Voor casual gaming en VR-weergave zouden eenvoudige 3DoF-aanwijzercontrollers (aanwijzen en klikken) voldoende moeten zijn. Sommige merken headsets ontwikkelen hun eigen VR-controllers en / of stellen gebruikers in staat om VR-controllers van derden aan te sluiten.

Geluid

Net als in de bioscoop speelt audio een grote rol om gebruikers te helpen zich ondergedompeld te voelen. VR-brillen op instapniveau hebben over het algemeen ingebouwde luidsprekers, terwijl VR-brillen van hogere kwaliteit soms een ingebouwde hoofdtelefoon bieden. Bovendien stellen VR-headsets met een ingebouwde microfoon gebruikers in staat om in de game met anderen te communiceren of spraakbesturing te gebruiken.

2. Comfort

Het comfort van de headset is een andere zeer belangrijke factor om te overwegen. De onderdompeling van een vr-bril is misschien wel de beste, maar als het apparaat zwaar, jeukend, onevenwichtig aanvoelt of gewoon niet comfortabel zit, kan dit een negatieve invloed hebben op de VR-ervaring. VR-headsets moeten comfortabel genoeg zijn om minstens een uur of twee te dragen (of langer voor gamers!).

Gewicht en pasvorm

Omdat de schermlens en computer-hardware voor de ogen van de gebruiker zijn geplaatst, ligt daar het grootste deel van het gewicht. Dit kan enige druk uitoefenen op de neus en jukbeenderen. Het resultaat is wat gewoonlijk 'VR-gezicht' wordt genoemd, wanneer de gezichten van gebruikers rode markeringen vertonen.
Dat is de reden waarom fabrikanten van VR-brillen hun best doen om hun ontwerpen in balans te brengen, om zo minder gewicht op het gezicht van de persoon te leggen. Maar zelfs met balans, is het het beste om een lichtgewicht headset te kiezen. Smartphone VR-gebruikers moeten rekening houden met het extra gewicht van hun smartphone eenmaal in de headset.
Een andere factor die enorm helpt, is de verstelbaarheid van de headset. De meeste vr-brillen op de markt hebben verstelbare hoofdbanden of aanhaalknoppen voor een ontspannen pasvorm. Gebruikers die een bril dragen, moeten ook controleren of er voldoende ruimte onder de headset voor hen is. In sommige gevallen kunnen gebruikers hun VR-bril bestellen met specifieke lenzen op sterkte.

Kussenmaterialen

Vrijwel alle headsets hebben speciale kussens om de VR-bril comfortabeler te maken. Het kussen staat natuurlijk in direct contact met de huid en eventuele het zweet van de gebruiker. Degenen met een gevoelige huid moeten eerst controleren of het materiaal huidvriendelijk is. Het is ook nuttig om het kussen van tijd tot tijd te kunnen verwijderen en schoon te maken.

Koeling

Er zijn computercomponenten en processors in de headset die warmte afgeven tijdens het verwerken van games en VR-ervaringen. Gebruikers moeten ervoor zorgen dat er voldoende ventilatie en / of een koelsysteem is voor duurdere VR-headsets.

Simulatieziekte of VR-ziekte

Sommige gebruikers kunnen een soort bewegingsziekte ervaren die verband houdt met lage verversingsfrequenties of een specifieke VR-ervaring. Het is hetzelfde gevoel als transportziekte - de ogen en de hersenen vertellen het lichaam dat ze bewegen, maar het binnenoor staat stil.
In de branche wordt het simulatieziekte, virtual reality-ziekte of zelfs cybersickness genoemd. Er zijn een paar tips om VR-ziekte te voorkomen, maar een lage latentie en hoge verversingsfrequenties kunnen helpen voorkomen dat dit in de eerste plaats gebeurt. Een goede startverversingsfrequentie is 60 Hz, hoewel de meeste VR-headsets snelheden tussen 90 en 120 Hz bieden.

3. Contentplatforms en apps VR

Windows Mixed Reality, SteamVR en Oculus store zijn enkele van de grootste beschikbare contentplatforms. De meeste gekoppelde VR-brillen zijn compatibel met een of meer van deze platforms en / of compatibel met eigen platforms. Gebruikers met VR-brillen op smartphones hebben toegang tot inhoud uit de Google Play Store of de App Store van Apple.

Contentplatforms VR

Exclusiviteit van inhoud: sommige games zijn alleen beschikbaar op bepaalde platforms. De keuze kan vergelijkbaar zijn met het kiezen tussen verschillende spelconsoles (Xbox One, PlayStation 4, Nintendo Switch, etc.).
Hoeveelheid en updatefrequentie: bedenk of het platform vaak nieuwe inhoud heeft? Wordt de inhoud regelmatig bijgewerkt om bugs te verhelpen? Open ontwikkeling versus gesloten ontwikkeling: met open ontwikkelplatforms kan elke ontwikkelaar zijn eigen applicaties maken en uploaden. Ze leggen niet per se kwaliteitsnormen of criteria op, in tegenstelling tot gesloten ontwikkelingsplatforms die ervoor zorgen dat de inhoud voldoende waard is voordat deze beschikbaar wordt gesteld.

Toepassingen van VR en soorten VR-inhoud

Gaming en entertainment zijn de meest voorkomende toepassingsgebieden voor VR, maar er zijn andere branches die profiteren van deze technologie:
• onderwijs en training
• Medisch en gezondheidszorg
• Sociale wetenschappen en psychologie
• Digitale marketing en verkoop
• Engineering en ontwerp

Naast games zijn er verschillende soorten VR-content en -ervaringen beschikbaar, waaronder:
• Cinematic VR: deze VR-films geven de gebruiker het gevoel dat hij de hoofdrolspeler is.
• Virtueel theater: het is mogelijk om films te kijken alsof je in een bioscoop zit, maar de films zijn niet in VR.
• Fish tank VR: gebruikers kunnen de virtual reality-ruimte bekijken en verkennen, maar er geen interactie mee hebben.
• VR-rit: deze ervaringen, vaak achtbaanritten, zijn video's die in 360 ° zijn gemaakt vanuit het perspectief van een persoon.
• Sociale VR: gebruikers kunnen virtueel anderen ontmoeten op sociale platforms, zoals VRChat.

Er zijn meer geavanceerde soorten ervaringen met hyperrealiteit, waarbij gebruikers de VR-omgeving en -inhoud daadwerkelijk kunnen voelen (aanraking, geur, enz.). Dit is alleen beschikbaar in speciale VR-parken of ruimtes zoals de VOID.

Meer informatie over Virtual Reality vind je hier: