Het montuur van een Ray-Ban Stories-bril bevat twee ingebouwde camera’s met elk een resolutie van vijf megapixel. Naast de rechtse cameralens bevindt zich een led-lampje dat brandt wanneer de camera’s actief zijn en er foto’s of video’s gemaakt worden met de bril. De lengte van een video is volgens Facebook maximaal 30 seconden. Er passen maximum 30 van dergelijke video’s op de interne opslagruimte die niet nader benoemd is, of meer dan 500 foto's.
Op de bovenkant van de rechtse brilpoot is een drukknop te zien waarmee een foto genomen kan worden of een video-opname gestart kan worden. Er kunnen ook handenvrij opnames gemaakt worden door het spraakcommando, “Hey Facebook, neem een foto”, uit te spreken.
De bril bevat drie microfoons voor telefoongesprekken, audio-opnames of de spraakcommando’s. Met behulp van een algoritme wordt het achtergrondgeluid weggefilterd tijdens telefoongesprekken. In elke brilpoot zijn speakers ingebouwd die gericht zijn naar het oor van de drager. Hiermee kan volgens Facebook en Ray-Ban muziek en andere audio vanaf een smartphone beluisterd worden. De verbinding wordt gemaakt met Bluetooth 5.0. Via een touchpad op de zijkant van de bril kan audio aangestuurd worden. Zo is het mogelijk om een volgend of vorig nummer te selecteren of het volume aan te passen met behulp van gebaren.
De bril werkt samen met de Facebook View-app. Hierin verschijnen automatisch alle opnames die gemaakt zijn met de slimme bril. Via deze app kunnen gebruikers het beeldmateriaal vervolgens delen. In deze app kunnen gebruikers, naast foto's en video's diverse privacy-instellingen beheren. Facebook meldt dat enkel een commando van de gebruiker opnames kan triggeren. Het is ook mogelijk om de slimme bril uit te zetten via een ingebouwde schakelaar en de foto’s worden versleuteld opgeslagen.
De slimme bril gaat volgens Facebook zes uur lang mee op een lading. De capaciteit van de ingebouwde batterij is nog niet bekend. Na zeventig minuten in de meegeleverde case, is de accu opnieuw volledig opgeladen. Na dertig minuten zou de accu voor de helft zijn opgeladen. Een volledig opgeladen case zou de slimme bril drie keer kunnen herladen.
Facebook en Ray-Ban hebben de Stories uitgerust met allerlei privacyfeatures, die gebruikers moeten geruststellen. Zo kunnen de camera’s en microfoons worden uitgeschakeld met een knop op de bril zelf. Wanneer ze worden gebruikt om beelden vast te leggen, geeft een led licht om mensen bewust te maken van de opname. Hoewel het opslaan van spraakcommando’s en het delen van ‘extra’ informatie kan worden uitgeschakeld, zijn beiden helaas standaard ingeschakeld volgens Engadget.
Update december 2021:
Ray-Ban Stories ontvangt nieuwe functies via software-updates die ze slimmer maken en handsfree bediening vergemakkelijken. Dat maakte Mark Zuckerberg bekend op Facebook.
Gebruikers kunnen nu via spraakbesturing berichten versturen, inkomende berichten laten voorlezen en bellen. Deze functies zijn beperkt tot Facebook Messenger. Een andere nieuwe functie is dat je spraakopdrachten kunt gebruiken om het audiovolume aan te passen en het afspelen van audio te stoppen en door te gaan.
Dit is nog maar het begin en er staan nog meer nieuwe features gepland voor 2022, schrijft Zuckerberg op Facebook.
Update augustus 2022:
De volgende update gelden voor Ray-Ban Stories brillen:
Sinds de lancering zijn er een aantal nieuwe functies en verbeteringen toegevoegd via firmware-updates:
Meta Messenger-ondersteuning uitgerold in december 2021. Gebruikers kunnen spraakbesturing gebruiken om Messenger-berichten te verzenden, inkomende Messenger-berichten te laten voorlezen en Messenger-gesprekken te voeren.
Ook nieuw waren spraakopdrachten voor het aanpassen van het audiovolume en voor het pauzeren en hervatten van het afspelen van audio.
In april 2022 verhoogde Meta de video-opnametijd van een optionele 30 naar 60 seconden en voegde ondersteuning toe voor spraakopdrachten in het Frans en Italiaans.