SmartBril.info
slimme bril Ray-Ban Stories - Facebook

Smartbril Ray-Ban Stories: de slimme bril van Facebook

Facebook en Ray-Ban introduceren de slimme bril Ray-Ban Stories. Deze smartbril bevat twee ingebouwde camera’s voor video’s en foto’s, drie ingebouwde microfoons voor telefoongesprekken en spraakcommando’s en speakers voor het beluisteren van audio. De Ray-Ban Stories komt in 20 verschillende uitvoeringen, de goedkoopste variant heeft een adviesprijs van 329 euro.

Wat is Ray-Ban Stories?

Ray-Ban Stories is de slanke databril van Facebook die is ontworpen voor dagelijks gebruik. Facebook ontwikkelde het samen met EssilorLuxottica, een wereldwijd optiekbedrijf dat onder meer eigenaar is van het bekende merk Ray-Ban. Met Ray-Ban Stories kunnen dragers foto’s en video’s maken en delen, naar muziek en podcasts luisteren en telefoongesprekken voeren. Het enige wat ze hiervoor nodig hebben is de Ray-Ban Stories. De aankondiging van de eerst ‘Smart Glasses’ is een bijzonder moment en een nieuwe mijlpaal.

Wat zijn de kenmerken van de Ray-Ban Stories smartbril?

Het montuur van een Ray-Ban Stories-bril bevat twee ingebouwde camera’s met elk een resolutie van vijf megapixel. Naast de rechtse cameralens bevindt zich een led-lampje dat brandt wanneer de camera’s actief zijn en er foto’s of video’s gemaakt worden met de bril. De lengte van een video is volgens Facebook maximaal 30 seconden. Er passen maximum 30 van dergelijke video’s op de interne opslagruimte die niet nader benoemd is, of meer dan 500 foto's.
Op de bovenkant van de rechtse brilpoot is een drukknop te zien waarmee een foto genomen kan worden of een video-opname gestart kan worden. Er kunnen ook handenvrij opnames gemaakt worden door het spraakcommando, “Hey Facebook, neem een foto”, uit te spreken.
De bril bevat drie microfoons voor telefoongesprekken, audio-opnames of de spraakcommando’s. Met behulp van een algoritme wordt het achtergrondgeluid weggefilterd tijdens telefoongesprekken. In elke brilpoot zijn speakers ingebouwd die gericht zijn naar het oor van de drager. Hiermee kan volgens Facebook en Ray-Ban muziek en andere audio vanaf een smartphone beluisterd worden. De verbinding wordt gemaakt met Bluetooth 5.0. Via een touchpad op de zijkant van de bril kan audio aangestuurd worden. Zo is het mogelijk om een volgend of vorig nummer te selecteren of het volume aan te passen met behulp van gebaren.
De bril werkt samen met de Facebook View-app. Hierin verschijnen automatisch alle opnames die gemaakt zijn met de slimme bril. Via deze app kunnen gebruikers het beeldmateriaal vervolgens delen. In deze app kunnen gebruikers, naast foto's en video's diverse privacy-instellingen beheren. Facebook meldt dat enkel een commando van de gebruiker opnames kan triggeren. Het is ook mogelijk om de slimme bril uit te zetten via een ingebouwde schakelaar en de foto’s worden versleuteld opgeslagen.
De slimme bril gaat volgens Facebook zes uur lang mee op een lading. De capaciteit van de ingebouwde batterij is nog niet bekend. Na zeventig minuten in de meegeleverde case, is de accu opnieuw volledig opgeladen. Na dertig minuten zou de accu voor de helft zijn opgeladen. Een volledig opgeladen case zou de slimme bril drie keer kunnen herladen.

Facebook en Ray-Ban hebben de Stories uitgerust met allerlei privacyfeatures, die gebruikers moeten geruststellen. Zo kunnen de camera’s en microfoons worden uitgeschakeld met een knop op de bril zelf. Wanneer ze worden gebruikt om beelden vast te leggen, geeft een led licht om mensen bewust te maken van de opname. Hoewel het opslaan van spraakcommando’s en het delen van ‘extra’ informatie kan worden uitgeschakeld, zijn beiden helaas standaard ingeschakeld volgens Engadget.

Update december 2021:
Ray-Ban Stories ontvangt nieuwe functies via software-updates die ze slimmer maken en handsfree bediening vergemakkelijken. Dat maakte Mark Zuckerberg bekend op Facebook.
Gebruikers kunnen nu via spraakbesturing berichten versturen, inkomende berichten laten voorlezen en bellen. Deze functies zijn beperkt tot Facebook Messenger. Een andere nieuwe functie is dat je spraakopdrachten kunt gebruiken om het audiovolume aan te passen en het afspelen van audio te stoppen en door te gaan.
Dit is nog maar het begin en er staan nog meer nieuwe features gepland voor 2022, schrijft Zuckerberg op Facebook.

Update augustus 2022:
De volgende update gelden voor Ray-Ban Stories brillen:
Sinds de lancering zijn er een aantal nieuwe functies en verbeteringen toegevoegd via firmware-updates:
Meta Messenger-ondersteuning uitgerold in december 2021. Gebruikers kunnen spraakbesturing gebruiken om Messenger-berichten te verzenden, inkomende Messenger-berichten te laten voorlezen en Messenger-gesprekken te voeren.
Ook nieuw waren spraakopdrachten voor het aanpassen van het audiovolume en voor het pauzeren en hervatten van het afspelen van audio.
In april 2022 verhoogde Meta de video-opnametijd van een optionele 30 naar 60 seconden en voegde ondersteuning toe voor spraakopdrachten in het Frans en Italiaans.

Wat zijn de specificaties van de Facebook Ray-Ban Stories?

• Foto’s: 2.592 x 1.944px
• Video’s: 1.184 x 1.184px @30fps
• Twee Stereo Mini-Lautsprecher
• Audio-Array met 3 Microfoons
• WIFI 802.11 Ac, 2.45/5 Ghz
• Bluetooth 5.0
• OS-Kompatibiliteit – iOS 13 / Android 8.1 Minimum
• USB-C-Aansluiting
Ray-Ban Stories - smart-bril van Facebook

Ray-Ban Stories: een slimme zonnebril

De slimme zonnebril Ray-Ban Stories is uiteraard een bril voor mooi zonnig weer. Maar er zijn meerdere redenen om deze smartbil te dragen. De zonnebril is via Bluetooth 5.0 verbonden met de nieuwe app "Facebook View", die beschikbaar is voor iOS en Android. De app fungeert daarmee als een soort inzamelpunt voor alle brilinhoud. Vanaf hier kunnen ze worden gedeeld in andere apps zoals WhatsApp, Instagram, Twitter, Snapchat of TikTok. Het is ook mogelijk om de video's na te bewerken met de camera-app op je smartphone. Meer informatie: www.ray-ban.com/netherlands/discover-ray-ban-stories/clp

Wat is de prijs van de slimme Ray-Ban Stories bril?

De slimme bril is beschikbaar als Wayfarer, Round en Meteor-model. Deze modellen komen uit in verschillende kleuren en met verschillende lenzen. In totaal zijn er twintig mogelijke variaties. De standaard uitvoering kost 329 euro, een versie met gepolariseerde glazen kost 359 euro en een versie met meekleurende glazen kost 409 euro. Ray-Ban Stories is te koop via de website van Ray-Ban en in de fysieke winkels van het brillenmerk in de Verenigde Staten, Australië, Canada, Ierland, Italië en het Verenigd Koninkrijk.

Andere slimme brillen:

Bose frames audio zonnebril

Bose Frames

Prijs: € 199,-
Snap Spectacles 3

Snap Spectacles 3

Prijs: € 299,-
Razer Anzu slimme bril

Razer Anzu

Prijs: € 210,-