SmartBril.info
Virtual reality bril Oculus Meta Quest 2

Meta Oculus Quest 2: de nieuwe standalone VR-bril

Alles wat je wilt weten over de VR-bril Meta Oculus Quest 2: productinformatie, kooptips, prijzen en reviews
De nieuwe Meta Quest 2 is een zelfstandige VR-bril en een update van de Oculus Quest 2019. Facebook heeft dat stand-alone Quest-ontwerp behouden met dezelfde functieset, terwijl het zijn scherm is verbeterd, het gewicht heeft verminderd en het comfortabeler heeft gemaakt. Het heeft ook de startprijs verlaagd van € 499 naar € 349, waardoor de Quest 2 een van de goedkoopste headsets op de markt is. De bril heeft overigens een nieuwe naam gekregen: Meta Quest 2. Hieronder meer informatie.
Virtual reality bril Oculus Quest 2

Wat is er nieuw aan de Meta Oculus Quest 2?

Facebook heeft informatie onthuld over zijn volgende VR-headset, de Oculus Quest 2. De Oculus Quest 2 wordt meer gepresenteerd als een spec-upgrade van de bestaande Quest dan als een volledig nieuwe generatiesplitsing. De stand-alone headset, die geen externe sensoren of verwerkingshardware nodig heeft, kan alle originele Quest-games spelen. De Quest 2 kan ook VR-games weergeven die op een Windows-pc draaien via Oculus Link, net als de originele headset.

De Quest 2 heeft een SnapDragon XR2-processor, volgens de video's een aanzienlijke upgrade van de Snapdragon 835 die is aangepast voor de Quest vanaf mobiele telefoons. Chipmaker Qualcomm zegt dat de XR2 twee keer de CPU- en GPU-prestaties, vier keer de pixeldoorvoer en 11 keer de AI-bewerkingen per seconde kan bieden, vergeleken met de 835.

Dat extra vermogen gaat gedeeltelijk naar een "bijna 4K-scherm" op de Quest 2 met een resolutie van bijna 2K per oog, volgens de video. Dat is een toename van bijna 50 procent in het aantal onbewerkte pixels ten opzichte van de originele Quest, waardoor het de headset met de hoogste resolutie is tot nu toe.

De nieuwe headset heeft ook een upgrade naar 6 GB RAM (van 4 GB op het origineel) en zal worden geleverd in configuraties met maximaal 256 GB opslag. De hoofdband is opnieuw ontworpen als een "nieuwe zachte aanraakband", terwijl de Oculus Touch-controllers zijn bijgewerkt met nieuwe ergonomie.
Virtual reality headset Oculus Quest 2

Wat zijn de kenmerken van de Oculus Quest 2?

Nog niet alle specificaties van de Oculus Quest 2 zijn bekend gemaakt, maar dankzij een lek van Facebook kennen we enkele van de belangrijkste details over de headset.

Processor: Qualcomm Snapdragon XR2
Scherm: 1832 x 1920
beeldverversingssnelheid: 72 Hz
Geheugen: 6 GB
Gewicht: 503 gram
Opslag: Maximaal 256 GB
Poorten: USB-C (werkt met Oculus Link)
Koptelefoon aansluiting
Draadloze Wifi

Oculus Quest 2 prijs: Wat gaat de VR-bil kosten?

De Quest 2 komt 13 oktober uit in Nederland voor € 349,- (64GB).
Daarnaast is er een 256GB-versie te koop die € 449,- kost.

Wat is er bij de levering inbegrepen?
- VR-bril
- 2 touch-controllers van de derde generatie
- Een oplaadkabel (te kort voor Oculus Link)
- Twee AA-batterijen voor de touchcontroller
- Een AC-adapter
- Een tussenstuk voor glazen
Wat is de prijs van een VR-bril bij Coolblue Nederland?

Coolblue NL

Oculus Quest 2
€ 449,00
Wat is de prijs van een VR-bril bij Coolblue Belgie?

Coolblue BE

Oculus Quest 2
€ 449,00

Meta Oculus Quest 2

Prijs: € 449,-

Meta Oculus Quest 2

Prijs: € 449,-

Oculus Quest 2: Welke games kan ik ermee spelen?

De Oculus Quest 2 kan alle games van de originele Oculus Quest spelen. Dat betekent dat elke game die is bevestigd voor Oculus Quest zal werken op de nieuwe en verbeterde Oculus Quest 2. In de gelekte video's van Facebook staat dat alle eerdere games voor de Oculus Quest zullen werken op de versie 2, maar ze vermelden geen toekomstige games. of alle games die exclusief zijn voor de Oculus Quest 2. Verder kan je ook Oculus Link gebruiken, wat betekent dat je PCVR-titels kunt afspelen wanneer de headset is aangesloten op een pc met voldoende stroom om PCVR uit te voeren.

De Oculus Quest 2 is volledig achterwaarts compatibel en ondersteunt dus alle VR-games die ook op de Oculus Quest draaien.
Bij de lancering van Oculus Quest biedt de Quest Store meer dan 200 titels.

Naast Assassin's Creed VR en Splinter Cell VR werden er nog een aantal andere titels aangekondigd op Facebook Connect. De aankomende hoogtepunten zijn:

Star Wars: Tales from the Galaxy’s Edge
Jurassic World Aftermath
Population: One
Myst
The Climb 2
Warhammer 40,000 Battle Sister
Pistol Whip: 2089
The Walking Dead: Saints & Sinners
Sniper Elite VR
Rez Infinite

Wat is er verbeterd aan de controllers van Oculus Quest 2?

De Oculus Quest 2 bevat een verbeterde versie van de Oculus Touch-controllers ten opzichte van het originele model. De nieuwe controllers beloven efficiëntere tracking voor wanneer je in het spel vecht of klimt, en streven ernaar om vier keer de levensduur van de batterij te bieden als de originele controllers.

De Quest 2 VR-bril ondersteunt ook extra accessoires, waaronder de Elite-riem met batterij om het uithoudingsvermogen van de headset te verdubbelen en tegelijkertijd een betere ergonomie te bieden. Er is ook een Fit Pack met verwisselbare gezichtscovers voor verschillende gezichtsvormen en -groottes.

Oculus Quest 2: Veel gestelde vragen

Hoe groot is de Oculus Quest 2?

De Quest 2 is kleiner dan het origineel. De exacte afmetingen zijn 191,5 x 102 x 142,5 millimeter met de hoofdband gevouwen en 191,5 x 102 mm 295,5 millimeter met de hoofdband open.

Zijn de touch-controllers verbeterd?

Ja, Oculus Quest 2 wordt geleverd met nieuwe aanraakcontrollers van de derde generatie die naar verluidt verbeterde ergonomie en efficiëntere tracking bieden, zodat batterijen tot vier keer langer meegaan.

De afmetingen van de controllers zijn 9 x 12 centimeter. Je weegt 126 gram zonder de batterij.

Is de verbeterde verversingssnelheid van toepassing op alle VR-apps?

De verversingssnelheid van 90 Hertz is alleen beschikbaar voor systeemapps op het moment van uitgave, mits de bijbehorende functie is geactiveerd in de instellingen. 90 Hertz-ondersteuning zal beschikbaar zijn kort na de release van apps van tweede en derde ontwikkelaars. Apps draaien dus niet automatisch op de hogere verversingssnelheid.

Is de verbeterde verversingssnelheid van toepassing op alle VR-apps?

De verversingssnelheid van 90 Hertz is alleen beschikbaar voor systeem-apps op het moment van release, op voorwaarde dat de bijbehorende functie is geactiveerd in de instellingen. 90 Hertz-ondersteuning zal beschikbaar zijn kort na de release van apps van tweede en derde ontwikkelaars. Apps draaien dus niet automatisch op de hogere verversingssnelheid.

Ondersteunt Oculus Quest 2 Oculus Link?

De pc-verbinding via USB-kabel Oculus Link (Info) wordt nog steeds ondersteund.
Facebook heeft continu aan de functie gewerkt sinds de lancering van de bèta in november 2019, dus het zal de bètafase op tijd verlaten voor de marktintroductie van Oculus Quest 2 in oktober.Op een later tijdstip zal Quest 2 een framesnelheid van 90 Hertz kunnen gebruiken voor het bekabeld streamen van pc-VR-content via Oculus Link-update.
Ook werd een verbeterde compressie van het videosignaal aangekondigd, zodat Quest 2 een nog betere beeldkwaliteit en minder artefacten kan verwachten, dankzij de snellere videodecoder van de XR2-chip.
Voor 2021 plant Facebook ook een native Quest-gebruikersinterface, zodat titels van het Rift-platform worden geïntegreerd in de bestaande Quest-interface.
Tot slot willen we antwoord geven op de vraag of de Oculus Link te gebruiken is met de meegeleverde USB-kabel: Nee, de usb-oplaadkabel van de Quest 2 is hiervoor te kort, in tegenstelling tot de originele Quest.

Kan ik de Oculus Quest 2 gebruiken als draadloze PC VR-bril?

Ja, met de VR-app Virtual Desktop en zijn sidequest-patch, die via sideloading wordt geïnstalleerd.
Een snelle computer en een router die zendt in de 5 GHz-band zijn voorwaarden voor goede wifi-streaming. In directe vergelijking met native PC VR-brillen en Oculus Link, moet je echter sterkere compressie-artefacten en een hogere latentie verwachten.
Facebook werkt vrijwel zeker aan een draadloze versie van de Oculus Link. Het is niet bekend of, wanneer en in welke vorm de officiële wifi-streamingoplossing zal verschijnen. Tot dusver is er nog niets aangekondigd. In elk geval zou aan de technische vereisten worden voldaan: Quest 2 ondersteunt Wi-Fi 6 voor bijzonder hoge gegevensuitwisseling en kan dankzij de XR2-chip videosignalen nog sneller decoderen dan de originele Quest.

Welke nieuwe of verbeterde softwarefuncties biedt de Quest 2?

Naast de verbeterde Oculus Link (zie hierboven), belooft Facebook fitness tracker-software genaamd Oculus Move, verbeterde casting en de integratie van Facebook Messenger in het Quest-platform.

Welke accessoires zijn er voor de Oculus Quest 2?

De Oculus Quest 2 heeft de volgende officiële accessoires:
Oculus Link Kabel
Quest 2 Fit Pack
Quest 2 Elite Strap
Quest 2 Carrying Case

Welke versie van de Quest 2 is voor mij het beste?

Het besturingssysteem neemt ongeveer 11 gigabyte in beslag. De standaard Quest met 64 gigabyte geheugen zou nog steeds voldoende moeten zijn voor incidentele gebruikers. Als je een hele grote gamebibliotheek hebt en je eigen films op een VR-bril wilt laden, kun je overwegen om de 256 gigabyte-versie te kopen.

Wat kost de Oculus Quest 2?

De versie met 64 gigabyte geheugen kost 349 euro, de versie met 256 gigabyte geheugen 449 euro.

Wanneer komt de Oculus Quest 2-release?

13 oktober 2020 is de start van de wereldwijde verkoop.

Heb ik een Facebook-account nodig voor Oculus Quest 2?

Ja. Oculus Quest 2 kan alleen worden gebruikt met een Facebook-account. Het moet echter nog steeds mogelijk zijn om VR te gebruiken met je eigen profiel dat niet de echte naam laat zien en een eigen Oculus-vriendenlijst biedt. Welke VR-vriend de Oculus-naam ziet en welke de echte naam ziet, kan worden ingesteld.
Bestaande gebruikers krijgen de mogelijkheid om hun Oculus-account samen te voegen met hun Facebook-account. Bij het verzamelen van gegevens neemt Facebook al zijn vrijheden, zoals vermeld in de voorschriften voor gegevensbescherming. Het is niet bekend welke Oculus-gegevens Facebook verwerkt en hoe.

Biedt VR-bril Meta Quest functies voor ouderlijk toezicht?

Ja, de nieuwste update van de vr-bril Meta Quest biedt belangrijke functies voor ouderlijk toezicht en volgden een regelgevende klacht en een controverse over hoe kinderen te beschermen tegen schadelijke Metaverse-inhoud. Om de beveiligingsfuncties te ontgrendelen, moet de minderjarige eerst de juiste uitnodiging naar een ouder sturen. Na bevestiging worden de Facebook-accounts van het kind en de ouder gekoppeld via de Oculus-app. De tools zijn dan beschikbaar in de Oculus-app van de wettelijke voogd. Vanaf dit punt moet het kind toegang vragen als het apps wil gebruiken waar het nog niet oud genoeg voor is, en kunnen ouders preventief bepaalde VR-apps blokkeren. Dit werkt ook met VR-apps die vanaf een pc worden gestreamd via Oculus Link of Air Link.
Meta stelt nog steeds 13 jaar als minimumleeftijd voor het gebruik van de VR-bril. Een Facebook-account mag pas vanaf 13 jaar worden geopend. Titels met een hogere beoordeling worden standaard niet gestart op het account van het kind. Volgens Meta dienen de leeftijdsclassificatie van de International Age Rating Coalition (IARC), lokale jeugdbeschermingswetten en leeftijdsinformatie in het Facebook-account als basis. Ouders kunnen deze instellingen en verzoeken van hun kinderen beheren in de Oculus-app op hun smartphone - of direct met de VR-bril.

Opvolger van Oculus Quest is Meta Quest VR-bril

Het moederbedrijf van Facebook verandert zijn naam in Meta zodat de nieuwe naam beter aansluit op de ambitieuze plannen om een nieuwe virtuele wereld wil ontwikkelen. Zo krijgt de Oculus Quest 2, het huidige virtual reality systeem van Meta, volgend jaar een nieuwe naam. Het bedrijf wil de bril vanaf volgend jaar de Meta Quest gaan noemen. Meta wil ook verschillende nieuwe accessoires voor het systeem gaan uitbrengen. Meer informatie over de VR headset wordt niet gegeven behalve dat de virtualreality bril camera's krijgt die de omgeving in kleur en in hoge resolutie kunnen vastleggen.

Meer informatie en reviews over de Oculus Quest 2

Meer specifieke informatie, tips en reviews over de Oculus Quest 2 vind je in onderstaande YouTube video's. Verder vindt je uitgebreide informatie op de website van Oculus (www.oculus.com//quest-2).

Quest VR-bril heeft nieuwe naam: Meta Quest

Het is het begin van het einde voor Oculus Quest en het begin van het begin voor Meta Quest, aangezien Meta (voorheen Facebook) het Oculus-merk wil wissen om zijn XR-divisie meer in overeenstemming te brengen met zijn nieuwe merkidentiteit.
Na de grote rebranding van Facebook naar Meta, begint het bedrijf het proces van ontbinding van het al lang bestaande Oculus-merk. De officiële Oculus.com-website is nu te zien met een nieuwe branding bovenaan met de woorden Meta Quest en het nieuwe logo van het bedrijf.
Meta heeft bevestigd dat Meta Quest de nieuwe naam van het product zal zijn in de toekomst en dat de bijgewerkte productverpakking binnenkort het merkteken zal dragen vanaf begin 2022. Dat zal samenvallen met een gestage overgang van documentatie, marketing, apps en diensten die ooit 'Oculus ' bekend worden als Meta, inclusief de Oculus-smartphone-app die de Meta Quest-app zal worden.
Ogenschijnlijk zal het Oculus.com-domein op een gegeven moment buiten gebruik worden gesteld en waarschijnlijk worden gehost onder Meta.com of een vergelijkbaar subdomein.
De naamswijziging is meer dan alleen het wegwerken van het merk Oculus. Meta maakt van de gelegenheid gebruik om zijn XR- en metaverse-initiatieven duidelijker op één lijn te brengen onder één merk (voorheen waren ze verspreid tussen Facebook, Oculus en Spark), terwijl de Facebook-naam werd gelaten om zijn sociale media-app te beschrijven. Dat betekent dat de groeiende XR- en metaverse-divisie van het bedrijf, Facebook Reality Labs, in de toekomst ook bekend zal worden als Meta Reality Labs.

Meta Quest 2 krijgt AR (augmented reality) functie

Met een nieuwe functie voor VR-bril Meta Quest 2 kun je de omgeving in virtual reality brengen of deze samenvoegen met digitale werelden. Met de experimentele functie kun je tekenen waar muren, deuren, meubels en ramen zich bevinden. De Quest 2 krijgt een beter begrip van de ruimte en onthoudt de rangschikking van fysieke objecten. De omgeving kan dus onderdeel zijn van virtual reality of specifieker ingebed in augmented reality-apps.
De functie moet deel uitmaken van de Scene Understanding API. De interface werd gepresenteerd op Connect 2021 en zal volgens Meta met de volgende SDK-release worden uitgerold naar ontwikkelaars, waarschijnlijk in eerste instantie als een experimentele functie. Dit betekent dat ontwikkelaars kunnen experimenteren met de nieuwe interface, maar deze nog niet mogen implementeren in hun VR-apps in de Oculus Store of App Lab.
meta horizon worlds
Meta, het moederbedrijf van Facebook, heeft met de opening van een nieuw platform voor VR (virtual reality) een eerste grote stap gezet richting de ..

Andere VR-brillen:

HTC Vive Cosmos

HTC Vive Cosmos

Prijs: € 799,-
HP Reverb G2 VR headset

HP Reverb G2

Prijs: € 699,-
Oculus Rift S VR headset

Oculus Rift S

Prijs: € 469,-