SmartBril.info
trends Virtual Reality - VR brillen

De top 5 grootste Virtual Reality trends in 2021

Wat zijn de trends op het gebied van Virtual Reality (VR) het komende jaar? Hieronder de belangrijkste ontwikkelingen.

1. VR brillen worden kleiner, mobieler en krachtiger

VR-brillen beginnen in toenemende mate te evolueren naar 'ongebonden' ofwel standalone headsets. Zo moest de Oculus-headset van Facebook in eerste instantie worden aangesloten op een krachtige pc, maar nu is er een draadloze Oculus Quest-versie.
Behalve mobieler, zullen vr-brillen steeds realistischer 'werelden' kunnen genereren die de VR-gebruiker kan verkennen, aangezien de apparaten worden uitgerust met steeds krachtigere processors. Hoewel vroege VR-werelden duidelijk door de computer zijn gegenereerd met behulp van polygonen met een lage resolutie, zullen de vergezichten die in 2021 beschikbaar zijn dichter bij de realiteit komen, waardoor nog meer meeslepende ervaringen mogelijk zijn. Misschien wel de meest verwachte doorbraak is de aanstaande 8K gecombineerde VR-bril van Apple die niet aan een computer of telefoon kan worden vastgemaakt. Apple hoopt dat deze headset massaal gaat doorbreken met een high-end maar betaalbaar apparaat, op dezelfde manier als met de iPhone.

2. Zakelijk gebruik VR neemt verder toe

De eerste ervaringen van de meeste mensen met VR zijn tegenwoordig waarschijnlijk in gaming en entertainment. Dat gaat naar verwachting veranderen, aangezien uit onderzoek blijkt dat de ontwikkeling van zakelijke VR- en XR-oplossingen die van consumentenoplossingen gaan inhalen. Voordelen van het gebruik van Virtual Reality zijn andere de mogelijkheden om het werken in gevaarlijke omgevingen of met dure, gemakkelijk beschadigde gereedschappen en apparatuur te simuleren, zonder enig risico.

3. 5G opent nieuwe mogelijkheden voor VR

Supersnelle mobiele netwerken zullen het potentieel van VR verder versterken om zijn aanwezigheid in entertainment te versterken en in 2021 verder door te dringen in de markt. Het potentieel voor gegevensoverdrachtssnelheden tot 3 gigabit per seconde betekent dat 5G snel genoeg zou moeten zijn om VR-gegevens vanuit de cloud te streamen. In plaats van te moeten worden aangesloten op krachtige PC's of te worden gehinderd door ingebouwde hardware, zullen weergaveapparaten trackinggegevens uploaden naar datacentra waar de zware verwerking zal plaatsvinden. De gerenderde afbeeldingen kunnen in realtime aan de gebruiker worden afgeleverd dankzij de snelheid van 5G en andere geavanceerde netwerken.
Streaming VR is al een paar jaar op een beperkte manier mogelijk - Facebook laat je het doen met je telefoon, maar de ervaring is beperkt vanwege de gegevensoverdrachtssnelheden en de lage verwerkingskracht op het apparaat. Door het te combineren met de cloud en 5G-technologie, hoeven ontwerpers van VR-tools niet gehinderd te worden door de noodzaak om hun ervaringen te leveren in een omgeving met weinig bandbreedte en weinig stroom. Het resultaat zijn goedkopere headsets en weergaveapparaten en realistischere VR-simulaties.

4. VR neemt een vlucht in de zorg

De mogelijke toepassingen van Virtual Reality in de gezondheidszorg liggen voor de hand, en in 2021 kunnen we verwachten dat veel van deze gebruiksscenario's zullen worden overgezet van proeven en pilots en geleidelijk naar algemeen gebruik. Virtuele realiteit is al toegepast in therapie, waar het wordt gebruikt om patiënten met fobieën en angststoornissen te behandelen. In combinatie met biosensoren die fysiologische reacties zoals hartslag en transpiratie volgen, kunnen therapeuten een beter begrip krijgen van hoe patiënten reageren op stressvolle situaties in een veilige, virtuele omgeving. VR wordt ook gebruikt om mensen met autisme te helpen sociale en communicatieve vaardigheden te ontwikkelen, en om patiënten met visuele of cognitieve beperkingen te diagnosticeren door hun oogbewegingen te volgen.

5. Leren en samenwerken in Virtual Reality

Educatieve ervaringen in VR zullen in 2021 steeds gebruikelijker worden. Het meeslepende karakter van VR betekent dat leerlingen op leuke nieuwe manieren kunnen leren. Studenten kunnen nu al een reis door de tijd maken om de oude Romeinen te bezoeken, of door de ruimte om omstandigheden op andere planeten te ervaren. Maar naarmate de technologie uit de niche verdwijnt en onderdeel wordt van het dagelijkse onderwijs, zullen we waarschijnlijk groei zien, afgezien van het simpelweg bieden van 'ervaringen', naar het oplossen van problemen met de huidige onderwijssystemen. Nieuwe mogelijkheden worden verder benut waarbij bijvoorbeeld leerlingen op afstand les kunnen krijgen in VR-klaslokalen.
Omdat veel mensen gedwongen zijn om op afstand te werken vanwege de COVID-19-pandemie, evolueert het idee van hoe organisaties samenwerken snel. Dit zal naar verwachting de markt voor virtual reality vergroten. Vanaf nu werken werknemers samen via platforms voor videoconferenties, bijvoorbeeld Zoom en Teams. Er is echter nog een ander, mogelijk onontdekt pad voor individuen om samen te werken, of ze nu handenvol zijn of zelfs kilometers van elkaar verwijderd zijn: leren en samenwerken met behulp van virtual reality (VR).

Welke VR-brillen zijn interessant om te kopen?

Als je op zoek bent naar een specifieke VR-bril of je zoekt de beste VR-bril voor een goede prijs, kijk dan in onderstaand overzicht voor meer informatie.
Alles over de vr-i evolution VR-bril

VR-i Evolution

Prijs: € 39,90
Oculus Quest VR-bril

Oculus Quest

Prijs: € 555,-
PSVR

Sony PlayStation VR

Prijs: € 284,-
Gear VR headset

Gear VR

Prijs: € 59,90

Meer informatie over VR en VR-brillen