SmartBril.info
Hololens AR

Alle informatie over de AR-bril Microsoft Hololens

De hologrambril Hololens is momenteel alleen beschikbaar voor softwareontwikkelaars. De AR-bril kan overtuigende 'hologrammen' in het gezichtsveld van de drager projecteren. Het verschil met andere AR-brillen is dat de AR-bril rekening houdt met de omgeving van de brildrager: dankzij ingebouwde, diepte metende camera's 'weet' de AR-bril waar zich muren, tafels, stoelen, banken en andere objecten bevinden en ervoor zorgt dat projecties niet dwars door die voorwerpen heen worden geplaatst. Nadelen aan de Hololens zijn nu nog dat de slimme bril vrij fors is en dat de accu slechts circa 3 uur per oplaadbeurt werkt. Een hele dag ermee rondlopen is dan ook nog niet mogelijk.
De Hololens is comfortabel om te dragen zodra je de juiste positie hebt gevonden. Eenmaal op, kunt je een holografische wereld zien binnen in welke binnenruimte je ook bent. De headset kan gebruikt worden om op internet te surfen, een rondleiding door te brengen in de verre wereld of een indrukwekkend spel te spelen. Wel moeten een tweetal gebaren geleerd worden om met de holografische interface kunt te kunnen werken. Met die gereedschap heb je de vrijheid om naar wens te bewegen.

De HoloLens bevat een aangepaste chip die zij zelf ontworpen heeft als de HPU ("holografische verwerkingseenheid") die de real-time terabytes gegevens verwerkt om het milieu-begrip te verwerken en ruimtelijke kaartmazen te bouwen. Het biedt ook real-time micro-correcties aan positieopsporing, waarbij de GPU-uitgang wordt opgewaardeerd van 60 fps in volle kleur tot 240 fps (4x enkele kleur) bij elk frame, aan te passen aan elk van de microbewegingen die het hoofd maakt.
Camera's naar buiten gericht van de hoofdtelefoon letten op je bewegingen en zien de ruimte waarin je bent, terwijl anderen de diepte meten. Een overvloed aan sensoren meet je beweging en laat het apparaat trucs op je ogen spelen, waardoor de hologrammen ongelooflijk realistisch zijn.
Hololens AR
Microsoft
Hololens 2
Holografische, augmented reality-headset voor holografische ervaring

Voordelen:
- Handsfree bediening
- Rersolutie
- Ruimtelijk geluid

Nadelen:
- Batterijduur
- Duur
Hololens 2

Wat kan de Hololens?

De augmented realitybril HoloLens van Microsoft is een innovatie op de AR-markt: je kunt een volledig nieuwe ervaring van de uitgebreide realiteit ervaren.


Wat kan de Microsoft HoloLens?

De glazen van de Hololens bril creëren 3D-projecties tegen de achtergrond van uw directe omgeving. De projecties zijn zo van nature aangepast aan de realiteit dat ze bedrieglijk lijken.
De HoloLens werkt met zowel de smartphone als de pc. Om ze te gebruiken heb je geen extra controle nodig door controller of dergelijks: De HoloLens projecteert lichtpunten, die hologrammen, informatie en andere inhoud in je eigen gezichtsveld creëren. Met behulp van taal, gebaren en bewegingen kan de AR-bril worden gecontroleerd.
De Microsoft HoloLens is draadloos. Je kunt vrij in de kamer bewegen zonder kabels of dergelijke in uw ervaring te beperken - dit maakt de illusie nog perfecter. Alle technische informatie is opgenomen in de frames van de bril en wordt hier van verwerkt.


Nadelen van Microsoft HoloLens

Tot nu toe is de Microsoft HoloLens nog in ontwikkeling - maar geselecteerde mensen hebben ze al kunnen testen.
Volgens het huidige ontwikkelingsfase van de HoloLens is het zichtveld van de bril nog steeds zeer beperkt. Zo zie je zo veel als een groot scherm of televisie. De ervaren ervaring heeft natuurlijk ook hieraan last.
Bovendien zijn de glazen geen lichtgewicht: hoewel de HoloLens een hoofdband heeft om het bril te vergemakkelijken, voelt u na korte tijd nog spanning in uw lichaam. De ontwikkelaars van HoloLens werken aan het feit dat de bril snel lichter is en dus langer kan gedragen worden - dat wil zeggen totdat de batterij leeg is. Dit is een verdere bouwplaats. Op dit moment houdt de batterij van de bril slechts enkele uren.
Het grootste nadeel is echter, in ieder geval voor normale klanten en fans van Virtual en Augmented Reality : de glazen van Microsoft zijn nog niet beschikbaar op de markt. Dat betekent dus dat we nog wat geduld moeten hebben.


Microsoft HoloLens in beroepen

Microsoft HoloLens wordt onder andere gebruikt in onderzoek. Artsen kunnen bijvoorbeeld de glazen gebruiken om het menselijk lichaam in 3D te projecteren en, met behulp van de afbeelding, de verbindingen beter in het lichaam te visualiseren of ingewikkelde operaties uit te oefenen.
Microsoft HoloLens is ook een geweldige innovatie voor architecten. Bouwplannen kunnen driedimensionaal worden bekeken met behulp van bril en dus beter begrepen worden. Het onderhoud van complexe machines of de bouw van auto's zal ook door HoloLens worden vereenvoudigd.

De nieuwe AR-bril van Microsoft is de Hololens 3

Microsoft heeft geen plannen om de volgende generatie Hololens voor consumenten te maken.

Net als zijn voorganger is de Hololens 2 niet geschikt voor eindgebruikers vanwege gebruik in de industrie en in het leger: hij is te duur, te omvangrijk, heeft een te smal gezichtsveld en biedt daardoor geen mogelijkheid voor toepassingsscenario's . Bij de presentatie van de Hololens 2 voorspelde projectmanager Alex Kipman dat vroeg of laat alle succesvolle AR-brillen alleen in de industrie zouden worden gebruikt. Over het voornemen van Magic Leap om AR-brillen naar de eindgebruiker te brengen, zei hij: "Ik denk dat mensen zichzelf voor de gek houden als ze denken dat deze producten klaar zijn." Optisch architect van Microsoft, Bernard Kress, wijst er in lezingen en interviews herhaaldelijk op dat er door fysieke beperkingen geen plotselinge ontwikkelingen te verwachten zijn in de optische systemen van AR-brillen, oftewel lenzen en displays. Om de technologie voor de consument interessant te maken, zou echter aanzienlijke vooruitgang nodig zijn.

Met Hololens 3 wil Microsoft zich ook richten op de industrie en het leger, bevestigt Kress: “We zijn niet echt geïnteresseerd in een product voor een markt die (nog) niet bestaat. Het leger en de industrie zijn zeer sterke AR-markten." Elk bedrijf dat heeft geprobeerd om een AR-bril voor eindgebruikers op de markt te brengen, heeft volgens Kress jammerlijk gefaald. "Meta faalde, ODG faalde, Daqri faalde, Castar faalde, de eerste versie van Google Glass faalde, Vaunt faalde en North moest de prijs van hun bril met 60 procent verlagen en kan ze nog steeds niet verkopen", zegt Kress. Industriële en militaire klanten zouden daarentegen grotere en zwaardere AR-brillen als onderdeel van het werk kunnen accepteren. Microsoft ziet op dit moment geen vraag in de consumentenmarkt, maar daar kan over een paar jaar verandering in komen.

Wanneer is de Hololens bril te koop en wat kost de AR-bril?

AR-headset HoloLens 2 is te koop in Nederland.In het pakket zit:
1 x HoloLens 2
1 x Draagtas
1 x Riem voor over je hoofd
1 x Browpad
1 x Microvezeldoekje
1 x Oplader
1 x USB-C-kabel

De augmented reality bril kost € 3.849,-
Microsoft Hololens AR-bril
Microsoft Hololens 2

Prijs: € 3.849,-

Andere AR-brillen:

vuzix blade ar glasses

Vuzix Blade AR Glasses

Prijs: USD 800,-
epson moverio BT-300 smart glasses

Epson MOVERIO BT-300

Prijs: USD 779,-
google glass

Google Glass 2

Prijs: USD 999,-