SmartBril.info
panasonic virtual reality bril

Alles wat je wilt weten over de VR bril van Panasonic

Alles wat je wilt weten over de VR-bril van Panasonic: productinformatie, kooptips, prijzen en reviews
Panasonic zorgde op CES 2020 voor sensatie met superslanke VR-brillen. Een jaar later presenteerde het bedrijf een verder ontwikkeld model. Het meest opvallende kenmerk is de vormfactor: de "VR-bril" van Panasonic wordt geleverd in de vorm van een zwembril in plaats van een dikke tas. De specificaties zorgden er ook voor dat mensen rechtop gingen zitten en opmerkten: de VR-bril had een micro-OLED-display van de fabrikant Kopin geïntegreerd, die UHD-beelden uitvoert, wat overeenkomt met een resolutie van 3.840 bij 2.160 pixels.
Panasonic denkt bijvoorbeeld aan vr-sportuitzendingen of virtuele reiservaringen als toepassingen waarvoor de bril kan worden ingezet. Het bedrijf zet de conceptbril af tegen 'conventionele vr-brillen', die volgens de fabrikant vrij groot zijn en via een hoofdband moeten worden bevestigd, wat niet altijd even comfortabel voor de drager zou zijn. De bril weegt ongeveer 150 gram, wat beduidend lichter is dan een gemiddelde vr-bril.

Wat zijn de kenmerken van de Panasonic VR-bril?


Volgens de website UploadVR, die de bril even heeft kunnen uitproberen, was dat effect inderdaad afwezig tijdens het gebruik. De redacteur spreekt ook van een 'extreem hoge resolutie', al is niet duidelijk hoe hoog die precies is. Het gaat om een 60Hz-scherm waarbij enige ghosting bleek op te treden. De hdr-toevoeging is volgens The Verge vrij indrukwekkend, waarbij lichteffecten mooier weergegeven worden. De fabrikant maakte niet bekend wat de maximale helderheid van het scherm is.
Het gezichtsveld van de vr-bril is niet al te hoog en zit op ongeveer 70 graden, zo gaf Panasonic aan. Dat is lager dan de meeste huidige vr-brillen voor consumenten. Een aanwezige Panasonic-medewerker zei dat het uiteindelijk ook mogelijk is om een gezichtsveld van 100 graden te realiseren, door middel van grotere oledschermen dan de schermen die nu in de bril zitten.
Tijdens de demonstratie was de bril nog aangesloten op een krachtige pc, maar Panasonic zou van plan zijn om de bril ook te laten functioneren via een usb-c-aansluiting, in combinatie met een mobiele telefoon. Een lichter ontwerp van deze bril met usb-c-aansluiting was ook al aanwezig op de CES, al was deze nog niet te gebruiken. Volgens Panasonic liggen er ook meerdere ontwerpen klaar om 6DoF-tracking toe te voegen.

De Japanse website AV Watch heeft nu een nieuw, verbeterd model VR-bril gezien dat parallel aan CES 2021 in Japan zal worden tentoongesteld. Volgens de site is de resolutie nu 2.560 bij 2.560 pixels per oog met een verversingssnelheid van 120 Hz. HDR-weergave en IPD-besturing behoren nog steeds tot de mogelijkheden.

Panasonic werkte ook aan het grootste punt van kritiek, ergonomie: de VR-bril zou het hoofd nu steviger moeten houden dankzij een nieuw pootuiteinde. De in-ear koptelefoon is vervangen door Technics stereoluidsprekers.
De belangrijkste innovatie zijn de inside-out trackingcamera's, die nu 6DoF-tracking mogelijk maken. De VR-bril heeft geen ingebouwde processor en vereist een speler: het toestel is via een usb c kabel verbonden met een Android smartphone of pc. Het moet compatibel zijn met SteamVR.

Wat kost de VR bril van Panasonic?

Bij korte tests liet de VR-bril gemengde indrukken achter. Testers prezen de beeld- en geluidskwaliteit, maar hadden kritiek op de ergonomie : het toestel is erg frontzwaar en glijdt graag van de neus. Het volledige scala aan functies en vormfactor is nog niet bepaald, werd destijds gezegd. Hetzelfde geldt voor de prijs. Panasonic gaf 2021 als de geschatte releasedatum.

Kooptip: waar kan ik de Panasonic bril het beste kopen?

Een VR-bril kopen kan tegenwoordig bij diverse webshops of winkels. Bekijk in een van de (online) webshops voor aanbiedingen en prijs van de virtual reality brillen. Let wel bij online aanschaf van een vr headset op een aantal zaken zoals levertijd en bezorgkosten. Interessant kan zijn om ook accessoires te bestellen bij het aanschaffen van een VR-bril.

Wat zijn alternatieve VR-brillen?

Oculus Quest 2 VR headset

Oculus Quest 2
NIEUW:
Prijs: € 349,-
HP Reverb G2 VR headset

HP Reverb G2
NIEUW:
Prijs: € 699,- (pre-order)
Oculus Rift S VR headset

Oculus Rift S

Prijs: € 469,-