SmartBril.info
virtual reality headset voor de gameconsole

VR-bril voor de console (spelcomputer)

Alle informatie over VR-brillen die met een game console (spelcomputer) gebruikt worden.
Sony is koploper op het gebied van VR-brillen en gameconsoles met het VR-spelsysteem voor de PS4 en PS5. Net als de VR-bril voor de computer is de VR-headset van Sony voorzien van eigen sensoren. Je verbindt de headset via een processorunit met de game console. De Sony VR-headset is compatibel met alle PlayStation 4-modellen en volgens de fabrikant ook te gebruiken met de PlayStation 5. Je kunt de headset echter niet op een computer of een andere gameconsole aansluiten, en de PlayStation-gameconsole is niet compatibel met andere VR-brillen. Het Sony VR-spelsysteem is niet compatibel met andere apparaten, je kunt het alleen gebruiken met de PlayStation 4 of een nieuwer model.

Welke VR-brillen voor de spelcomputer zijn er te koop?

Op dit moment is er dus maar één spelcomputer die geschikt is voor het gebruik van virtual reality: de PlayStation VR. Hieronder meer informatie van de VR headset van Sony.
PSVR

Sony PlayStation VR

Prijs: € 399,-

PlayStation VR: ideaal instapmoment voor gamers

PlayStation VR is het makkelijkste instappunt voor gamers die aan de slag willen met virtual reality: de console kost ongeveer 300 euro en de virtual reality-bril kost circa 400 euro. Voor gamers waarschijnlijk de goedkoopste totaaloplossing om te beginnen met VR.

De technologie die Sony gebruikt in PlayStation VR wijkt een beetje af van de techniek achter andere brillen. De resolutie is simpelweg wat lager: 960 × 1080 pixels per oog en de bril maakt gebruik van één display. Daarnaast is het gezichtsveld bij deze bril wat lager, je ziet een beeld van 100 graden in tegenstelling tot 110 graden bij de HTC Vive en Oculus Rift. Je kunt overigens het scherm van de bril makkelijk naar beneden en boven schuiven, op deze manier hoef je niet de bril af te doen als je iets wilt eten of om even naar een ander scherm te staren.

Om de headset met de console te verbinden is er voorzien in HDMI en USB. Sony geeft hierbij aan dat het videosignaal wordt gesplitst naar zowel de headset als de TV. De VR-bril kost circa 250 euro; dat is de prijs voor een standaard PS4 met 500gb geheugen. PlayStation VR maakt twee afbeeldingensets: één voor de headset en één voor de tv, dus iedereen kan meedoen. Je hoort details boven je, onder je en om je heen met prima helderheid dankzij 3D-audiotechnologie.
Verder kan de PlayStation VR kan worden gebruikt door mensen die brildragend zijn, maar er kunnen individuele verschillen zijn.

PlayStation VR: veel gestelde vragen (FAQ)

Hieronder feiten en antwoorden op veel gestelde vragen:

Wat is de PlayStation VR?
De Playstation VR is een virtual reality headset van Sony die uitsluitend samen met een PlayStation 4 te gebruiken zal zijn.

Virtual reality headset? Beter dan goedkope VR-brillen?
Ja en nee. Vrijwel alle goedkopere VR-brillen (pakweg €70 en minder) zijn op basis van Google Cardboard of maken in ieder geval gebruik van apps ontwikkeld voor Cardboard. Hoewel Google Cardboard een VR-bril is, heeft deze een smartphone nodig voor beeld en de aansturing. De PlayStation VR heeft eigen displays met een hoge verversingsfrequentie en technologie aan boord voor nauwkeurige registratie van hoofdbewegingen. Daarnaast maakt PlayStation VR gebruik van betere optiek (lenzen) dan goedkope VR-headsets en wordt een een PlayStation 4 ingezet voor het renderen van de games. Een PS4 is uiteraard aanzienlijk krachtiger dan een smartphone. Door deze technische verschillen zal de PlayStation VR zowel comfortabeler als realistischer zijn dan Google Cardboard. Het verschil in de VR-ervaring is eigenlijk niet vergelijkbaar.

Wat kost de PlayStation VR?
In Nederland heeft de Playstation VR eerder een adviesprijs meegekregen van €399,99. Dit is uiteraard zonder de PlayStation 4 game console die nodig is om de Playstation VR te kunnen gebruiken. De prijs is de afgelopen jaren gedaald en momenteel kost een PSVR-bril minder dan 300 euro.

Is er een minimumleeftijd voor het gebruik van PlayStation VR?
Beta-versies van de PlayStation VR hadden een specieke waarschuwing die aangaf dat PlayStation VR niet geschikt is voor kinderen onder de 12 jaar. Dit zal vermoedelijk met praktische redenen (de grootte van het hoofd) te maken hebben.

Is de PlayStation VR net zo goed als de Oculus Rift of HTC Vive?
Deze vergelijking gaat beter op dan die met Google Cardboard, maar ook hierop is het antwoord “ja en nee”. Hoewel PlayStation VR een geweldige VR-ervaring biedt, zit de Oculus Rift en HTC Vive nog een niveau hoger. Vergeet echter niet dat deze VR-headsets grofweg het dubbele kosten en een recente high-end game-PC vereisen voor optimale prestaties.

Hoeveel ruimte heb ik nodig om de PlayStation VR te gebruiken?
Volgens het instructieboekje, is er een vrij vloeroppervlak (met andere woorden: vrij van objecten of obstakels) van 1,9 bij 3 meter nodig. De speler bevind zich dan, bij voorkeur zittend, middenin dit vlak. Dit is in de gemiddelde Nederlandse woonkamer natuurlijk lastig haalbaar, al vermoeden we dat Sony bewust wat extra ruimte aanhoud om zo eventuele materiële schade of letsel te voorkomen.

Hoe werken de controls in de VR-games? Heb ik speciale controllers nodig?
De meeste games kunnen gespeeld worden met de DualShock 4 controllers die bij de PlayStation 4 werden geleverd. Een klein deel van de games zal echter enkel met PlayStation Move controllers gespeeld kunnen worden. Over het algemeen is het wel aan te raden om games met PlayStation Move controllers te spelen; deze bieden voor virtual reality een comfortabeler en realistischer controle. Op de verpakking van de game zal worden aangegeven of de Move-controllers zijn vereist.

Kan ik al mijn huidige PS4 games in VR spelen?
Nee, vooralsnog zal de PlayStation VR enkel werken met games die hiervoor ontworpen zijn. Overigens zullen er ook games uitkomen waarin een klein deel met Playstation VR te spelen is, bijvoorbeeld enkele scenes.

Wat zijn de technische specificaties van PlayStation VR?
Display: OLED
Schermformaat: 5,7 inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 (960 x 1080 per oog)
Vernieuwingsfrequentie: 120 Hz
Gezichtsveld: 100 graden
Sensoren: Acceleratiemeter, gyroscoop
Interface-verbinding: HDMI, USB

Meer informatie over Virtual Reality vind je hier: