5 okt 2020
In virtuele trainingen moet de zorgmedewerkers beter voorbereiden op een eventuele tweede coronagolf. In de virtuele omgeving leren ze onder andere om te gaan met een uitbraak van corona in een verzorgingstehuis en in een thuiszorgsituatie. Voor de training krijgen de medewerkers een Virtual Reality-bril op om de trainingssituaties zo echt mogelijk te maken.
Een groot aantal zorgmedewerkers in Friesland worden momenteel getraind om zich voor te bereiden op de tweede coronagolf die, gezien de oplopende besmettingen en ziekenhuisopnames, steeds dichterbij komt. Bij een deel van de training, die in totaal twee dagen duurt, wordt gebruik gemaakt van Virtual Reality om praktijksituaties zo levensecht mogelijk te simuleren. De training duurt twee dagen en is in eerste instantie opgezet voor Friese zorgprofessionals, maar er is nu ook al belangstelling van buiten de provincie. Zo zou ook de GGD in Brabant de training over willen nemen.
Met behulp van die VR-bril komen de cursisten in een verzorgingstehuis waar net bij een patiënt corona is uitgebroken. Bij het programma blijkt dat er meer bewoners zijn met klachten. In de training moeten ze kiezen hoe ze de patiënten moeten behandelen, maar ook welke andere maatregelen ze moeten nemen. Ook komt bijvoorbeeld familie langs die naar binnen wil, maar dat niet mag. Ook daar moeten de cursisten mee kunnen omgaan. Het doel is om op deze manier de medewerkers in de zorg, die lang niet allemaal met corona te maken hebben gekregen, er toch op voor te bereiden. En de VR-bril moet het zo realistisch mogelijk maken. Naast het programma met de VR-bril krijgen de cursisten ook echt les in hoe ze bijvoorbeeld om moeten gaan met beschermende kleding en met het inrichten van een quarantaine-afdeling.
Ook het Erasmus MC ontwikkelde een speciale app met Virtual Reality instructiefilms voor alle verpleegkundigen in Nederland. Speciaal om mensen te kunnen trainen die vanuit andere disciplines bijspringen in de zorg voor COVID19 patiënten, ontwikkelde Erasmus MC in nauwe samenwerking met de gemeente Rotterdam, sectie Life Sciences & Health 010, VR Gorilla, philogirl en Cardboards.nl twee Virtual Reality instructiefilms. De samenwerkingspartners hebben kosteloos aan de films gewerkt.