SmartBril.info
stand alone VR-bril

Stand alone vr-bril

Alle informatie over stand alone VR-brillen - de all-in-one virtual reality headsets
Voor standalone virtual reality-headsets (ook bekend als ongebonden, draadloze, zelfstandige VR) is geen pc of smartphone nodig om een VR-ervaring te bieden. De zelfstandige headsets (populair gemaakt door releases zoals de Oculus Go) bevatten ingebouwde processors, GPU, sensoren, batterij, geheugen, beeldschermen en meer. Omdat deze VR-bril niet is ingeschakeld, hoeven gebruikers zich niet te beperken tot een beperkte ruimte. Over het algemeen bieden ze een krachtigere VR-ervaring dan smartphone-VR, maar minder krachtig dan computer of gameconsole VR-brillen.

Wat zijn de beste standalone VR-brillen?

Verschillende spraakmakende technologiebedrijven zoals Google, Facebook, HTC en anderen richten meer middelen op het ontwikkelen van aanvullende en geavanceerde HMD's voor stand-alone VR. Het is te verwachten dat de toekomst van VR bestaat in steeds meer draadloze maar krachtige virtual reality-ervaringen via stand-alone VR-headsets.

Voor- en nadelen van een standalone VR-bril

All-in-one virtual VR-brillen bieden over het algemeen een meer betaalbare oplossing in vergelijking met bekabelde VR voor gebruikers die virtual reality willen ervaren. Het compromis in betaalbaarheid wordt echter gecompenseerd door minder krachtige draadloze VR, hoewel nieuwere headsets zoals de HTC VIVE Focus een uitzondering vormen in termen van prestaties. Bovendien bieden de meeste zelfstandige VR-headsets alleen 3DoF, dus een minder meeslepende VR-ervaring voor de gebruiker.

Voordelen alles-in-één VR-headsets

+ Draagbaarheid: zelfstandige VR-brillen zijn gemakkelijk mee te nemen en er is minder ruimte nodig om ze te gebruiken.
+ Betaalbaarheid: deze VR HMD's zijn over het algemeen redelijk betaalbaar in vergelijking met PC VR.
+ Gebruiksgemak: stand-alone headsets zijn plug-and-play en daarom gemakkelijk te gebruiken voor alle gebruikers.

Nadelen van alles-in-één VR-headsets

- Minder krachtige VR: concurreert niet met de meeste tethered PC VR-headsets.
- 3DoF: de meeste zelfstandige headsets hebben alleen 3DoF, wat een minder meeslepende VR-ervaring biedt.
- Levensduur van de batterij: dit moet worden verbeterd als gebruikers het apparaat uitgebreid willen gebruiken.

Wat kost een standalone VR-bril

De meeste van de beschikbare ongebonden VR-headsets zijn aanzienlijk goedkoper dan computer VR-brillen, maar sommige van de onlangs uitgebrachte VR-brillen en toekomstige releases die 6DoF leveren, zijn veel minder betaalbaar. Er is nog steeds het extra voordeel dat er geen dure pc nodig is om de virtual reality headset te bedienen, ongeacht welke ongebonden VR-bril een gebruiker koopt.

De prijs van de stand alone VR-bril Oculus Quest vind je verderop op deze pagina.

Hoe kies je de beste standalone VR-bril?

Naast een reeks overwegingen zoals comfort, verwerkingskracht, geheugen, weergave en vernieuwingsfrequenties, zijn dit enkele van de belangrijkste elementen waarmee u rekening moet houden bij het kopen van een alles-in-één VR-bril.

- Levensduur van de batterij: een sleutelfactor omdat deze van invloed is op hoe lang gebruikers het apparaat kunnen gebruiken (en of er draagbare batterijpakketten beschikbaar zijn).
- DoF: momenteel heeft een beperkt aantal ongebonden VR-headsets 6DoF, en degenen die dat wel doen, zijn veel minder betaalbaar.
- Controllers: niet alle momenteel beschikbare apparaten hebben controllers, en opnieuw zijn er beperkingen met 3DoF.
- FOV: Hoewel zelfstandige VR misschien niet zo veel verwerkingskracht heeft als tethered VR, is het gezichtsveld over het algemeen binnen een groot bereik; hoe hoger het gezichtsveld, hoe meeslepender de ervaring.

Oculus Quest 3: de beste standalone VR-bril

De Quest is een (redelijk) betaalbare, draadloze virtual reality headset waar je geen dure gaming PC voor nodig hebt en de ervaringen tot nu toe zijn erg positief.
Wat is de prijs van een VR-bril bij Coolblue Nederland?

Coolblue NL

Meta Quest 3
€ 549,99
Wat is de prijs van een VR-bril bij Coolblue Belgie?

Coolblue BE

Meta Quest 3
€ 549,99

Oculus Quest 2

Prijs: € 449,-

Oculus Quest 2

Prijs: € 449,-

Welke standalone en all-in-one Virtual Reality brillen zijn er te koop?

Inmiddels zijn er meerdere alles-in-een VR-brillen te koop in Nederland en Belgie. Geniet overal van hoogwaardige VR, zonder kabels, telefoon of pc. Een standalone VR-headset is een complete VR-bril die nodig is om je ervan te overtuigen dat je in een andere wereld bevindt. Het is een enkel geïntegreerd stuk hardware, zoals een telefoon of tablet. Hieronder een overzicht van standalone brillen die momenteel te koop zijn:
VR-bril Meta Quest 3

Meta Quest 3

Prijs:€ 549,99
HTC vive flow VR-bril

HTC Vive Flow

Prijs: € 554,-
VR-bril xrspace manova

XRSpace manova

Prijs:€ 499,-
VR-bril pico neo

Pico Neo 4

Prijs:€ 430,-

Meer informatie over Virtual Reality vind je hier: