SmartBril.info
mixed reality headset

Wat is Mixed Reality en wat zijn de beste MR-brillen?

Als je enigszins op hoogte bent van technologie- en wetenschapsnieuws is er een kans dat je wel eens hebt gehoord van Mixed Reality (MR). Maar wat is het en hoe werkt het? Hieronder de antwoorden.

Het spectrum van realiteit en virtualiteit

Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR) vormen de uitersten van een spectrum, in wetenschappelijke termen het ‘Reality–virtuality continuum’. Het continuüm realiteit-virtualiteit illustreert hoe de realiteit van echt naar virtueel gaat. Op verschillende punten in die overgang hebben echte en virtuele elementen een verschillende mate van interactie. Aan het ene uiterste van het continuüm heb je Real Reality (RR) - de echte wereld zoals je die kent. En aan de andere kant heb je Virtual Reality (VR). VR creëert een gesimuleerde omgeving die de perceptie van de gebruiker in beslag neemt, een volledig virtuele ervaring zonder toevlucht tot de echte wereld.

Augmented Reality (AR) en Augmented Virtualuality (AV) bevinden zich ergens tussen RR en VR. AR voegt geluiden, grafische afbeeldingen en andere elementen toe aan de echte wereld, maar de virtuele en echte wereld blijven gescheiden. Een waarnemer kan zowel echte als virtuele elementen in realtime ervaren, maar kan ze niet met elkaar laten communiceren. In theorie zou AV Real Reality op Virtual Reality moeten plaatsen, maar dat is momenteel niet mogelijk omdat we nog niet helemaal kunnen ontsnappen naar virtualiteit.

Mixed Reality (MR) daarentegen brengt de echte en virtuele werelden samen. In MR werken virtualiteit en actualiteit in realtime samen. MR stelt gebruikers in staat om virtuele en fysieke omgevingen of objecten te manipuleren en ermee te communiceren via hoogwaardige beeld- en detectietechnologieën. Deze technologie kan de werkplek transformeren en digitale informatie rechtstreeks toepassen op de praktijk van een werknemer. Deze mogelijkheid verklaart waarom de meeste MR-oplossingen bedrijven en onderzoekers aantrekken.

Uitgebreide realiteit (XR) is de overkoepelende term voor alle realiteiten als een continuüm. De ontwikkeling van Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR) kwam echter lang voordat de MR-ontwikkeling begon. Hoewel de entertainment- en game-industrie AR en VR al gebruiken, vinden deze technologieën vaak zakelijke, educatieve en informatieve toepassingen.

Wat zijn de voordelen van Mixed Reality?

Hieronder enkele voordelen van Mixed Reality:
• Sneller kwaliteitsborgingsproces
• Vermindering van onderhoudsoproepen
• Vooruitgang van de opleiding van werknemers
• Beperk het tekort aan geschoolde arbeidskrachten

Waar wordt MR toegepast?

Hoewel Mixed Reality nog in de kinderschoenen staat, wordt het al gebruikt in verschillende branches en industrieën. Hier zijn enkele praktijktoepassingen van deze technologie.
• Zorg en ziekenhuis
• Fabrieken
• Onderwijs
• Wetenschap
• Auto industrie
• Luchtvaart
• Sport
• Entertainment
• Bouw

Hoe werkt Mixed Reality?

Mixed reality brengt de fysieke wereld en de digitale wereld in één realiteit. En het krijgt snel uitdrukking via verschillende kanalen en apparaten. Dit is hoe het werkt.

Het echte en virtuele samenvouwen tot één realiteit
Mixed Reality laat de muren vallen die echte realiteit van virtual reality scheiden. De gestage groei van de technologie leidt ertoe dat mensen speculeren dat het uiteindelijk mensen zou kunnen aanzetten om naar een digitale vorm te gaan. Het concept staat bekend als virternity (ook bekend als virtuele eeuwigheid) en zou op een Blockchain draaien. Hoewel een puur digitale wereld ook nadelen heeft, stelt deze studie dat Blockchain ontwikkelingslanden kan versterken.

Mixed Reality Display-kanalen en -technologieën
Mixed Reality is niet alleen gemengd in termen van echte en virtuele ervaringen; het is ook gemengd in termen van de technologieën die het aandrijven. Deze technologieën variëren van draagbare apparaten tot hele kamers, en elk heeft praktische toepassingen in verschillende disciplines.

Mixed Reality bril (HMD of MR-bril)
Een MR-bril of head-mounted display (HMD) gebruikt een kleine displayoptiek voor elk oog om een beeld rechtstreeks naar een gebruiker te projecteren. Dit apparaat wordt gedragen als onderdeel van een helm of over het hoofd. HMD heeft veel toepassingen, waaronder entertainment, medicijnen, techniek, gaming en luchtvaart. De consumenten bevinden zich meestal op de entertainmentmarkt, aangezien grote technologiebedrijven HMD's ontwikkelen als aanvulling op hun bestaande producten. Helaas zijn deze op het hoofd gemonteerde displays puur digitaal, omdat ze geen interactie hebben met de fysieke wereld. Een bekende augmented reality HMD werkt echter beter in bedrijfsomgevingen. De HoloLens van Microsoft heeft bijvoorbeeld medische apps die artsen realtime inzicht bieden. In engineering legt HoloLens essentiële informatie over de fysieke wereld heen.

Mobiele toestellen
Mobiele apparaten hebben niet langer computergegenereerde interfaces op een LED-scherm. Tegenwoordig hebben smartphones en tablets toolkits voor het ontwikkelen van augmented reality-applicaties. Pokémon GO was de eerste mobiele game met augmented reality met wijdverbreid succes. Het werd uitgebracht in juli 2016 en kreeg 800 miljoen downloads. De integratie gaat verder dan het gebruik van entertainment-apps. Google heeft AR-navigatie opgenomen in zijn Google Maps-update. De nieuwe functie geeft de richtingen op straten voor de gebruiker weer. Het technologiebedrijf breidde ook zijn vertaal-app uit om vertaalde tekst over fysiek schrift in meer dan 20 vreemde talen te leggen.

AR- en VR-brillen versus MR-brillen

Hoewel realiteitstechnologieën - AR, VR en MR - in een stroomversnelling komen, zijn er duidelijke overeenkomsten en verschillen.

Overeenkomsten met AR-, VR- en MR-brillen

Laten we het hebben over de overeenkomsten tussen deze realiteitstechnologieën.

Verbeterde ervaringen
De drie technologieën maken gebruik van functies die de gebruikerservaring verbeteren. Met AR, VR en MR kunnen individuen gewilde ervaringen opdoen in zakelijke, entertainment- en trainingsdoeleinden.

Op het hoofd gemonteerde brillen of displays (HMD's)
Alle drie de technologieën gebruiken HMD's, die gebruikers meenemen naar een virtuele wereld die ze kunnen besturen. De belangrijkste HMD-toepassingen zijn onder meer de overheid - politie, brandweer - militair en commercieel - sport, videogames, medicijnen, enz. De op het hoofd gemonteerde displays zorgen voor beweging van zes graden van vrijheid - zowel translatie als rotatie.
Klik op een van onderstaande links voor informatie, prijzen en aanbiedingen van VR-brillen:

Verschillen met AR-, VR- en MR-brillen

Vervangt het de echte wereld?
VR = Ja, AR = Nee, MR=Nee

Kan de gebruiker interacteren met de echte en virtuele wereld?
VR = Nee, AR = Ja, MR =Ja

Kan de echte en virtuele wereld met elkaar interacteren?
VR = Nee, AR = Nee, MR = Ja

Beweegt het mee met je gezichtsveld?
VR = Ja, AR = Ja, MR = Nee

Wat zijn de beste Mixed Reality Brillen (MR-brillen) van 2021?

Hieronderde beste MR-brillen die dit jaar te koop zijn.
Hololens 2

MS Hololens 2

Prijs: € 4.361
AR-bril ThirdEye X2 Mixed Reality Glasses augmented reality
ThirdEye X2 MR Glasses

Prijs: USD 1950,-
HP Reverb G2 VR headset

HP Reverb G2
NIEUW:
Prijs: € 699,-

MEER INFORMATIE OVER MR, AR, VR EN BRILLEN

beste augmented reality headsets en smart glasses
Overzicht van de beste augmented reality brillen (AR-brillen) die er op dit moment te koop zijn zoals de Microsoft Hololens, Google Glass, Meta, Vuzix Blade en Epson Moverio.


beste VR brillen
Wil je een keuze maken in de aanschaf van een VR-bril en wil je tips bij het kopen hiervan? Op dit moment zijn er vier virtual reality headsets ..
Beste mobiele VR headsets
Nog maar een paar jaar geleden was het plaatsen van je smartphone in een VR-bril de meest logisch en relatief goedkoopste manier ..